Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 04.11.2012.
13:06
Press A

Epidemija instant doktora nauka u Srbiji

Instant doktorati naula preplavili su Srbiju, a lagane odbrane doktorata bez velike naučne vrednosti nisu svojstvene samo privatnim, već su zastupljene i u nekim državnim ustanovama, piše "Pres".

"Naučnici" doktoriraju na svemu i svačemu
 

Neke od zanimljivih tema doktorskih disertacija odbranjenih u Srbiji su
"Ispitivanje procesa zrenja u sremskoj kobasici", "Neurosekretne pojave u jedrima hipotalamusa šarana", "Neke funkcionalne osobenosti srca rashlađenog pacova i dejstvo V1 vitamina na radnu sposobnost miokarda". Prisutne su i teme kao "Prilog modeliranju reda letenja u vazdušnom saobraćaju" i "Ispitivanje hemijskog sastava, strukture i konformacije komponenata žalfije poreklom iz Jordana".

Štancovanje doktorskih disertacija bez ozbiljne naučne vrednosti toliko je uzelo maha da preti da potpuno degradira titulu "doktora" koja bi trebalo da bude vrhunac naučnog zvanja. Prema pisanju "Presa", samo na jednom privatnom fakultetu u Srbiji, na svakih 18 dana odbrani se po jedan doktorat.

"Već dugo se u akademskoj javnosti šuška da svi koji ne mogu da doktoriraju na iole ozbiljnoj visokoškolskoj ustanovi u regionu dolaze u Srbiju, gde po ceni od nekoliko hiljada evra jednostavno kupe doktorat na nekom od privatnih fakulteta ili univerziteta", piše list.

Prema Pravilniku o doktorskim studijama i Standardima za akreditaciju programa doktorskih studija ozbiljan doktorat radi se od tri do pet godina, a jedan profesor može da izvede najviše deset doktoranata tokom svoje karijere.

Koliko se to poštuje u Srbiji najbolje govori podatak da je profesor sa jednog beogradskog privatnog fakulteta u toku prošle godine bio mentor za devet odbranjenih doktorskih teza, dok o objavljivanju tih istih radova u svetskim časopisima nema ni govora.

Generalni sekretar Saveta za borbu protiv korupcije "Transparentnost" Mario Spasić kaže da je u Srbiji na delu proizvodnja lažnih doktora nauka, koji kasnije odlučuju o sudbini studenata, praveći od njih naučne invalide jer nemaju ni naučne zasluge niti potrebno znanje.

On dodaje da se na Internetu može kupiti doktorska diplomu a da se niko ne zapita o čemu se zapravo radi, dok u Prosvetnoj inspekciji Srbije ne kriju da su upoznati sa ovim problemom i najavljuju opsežnu kontrolu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online