Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 04.11.2012.
12:32
B. Đokić - Vesti A

Vučić slučajno upao u mrežu

Afera sa prisluškivanjem telefona potpredsednika Vlade Srbije Aleksandar Vučića izazvana je nespretnošću članova specijalnih antikorupcijskih timova policije, koje je formirao i kojima rukovodi upravo Vučić. Kako nezvanično saznajemo u policiji, jedan od članova tima je predao zahtev za proveru listinga poziva na telefonski broj za koji nije znao da pripada potpredsedniku Vlade.

Bure u vrhu policije: Aleksandar Vučić i Milorad Veljović (desno)
 

- Članovi specijalnih antikorupcijskih timova proveravaju sporne 24 privatizacije. Jednoj od osoba umešanih u privatizacije je proveravan listing poziva. Ukrštajući listinge poziva osumnjičenih za neko krivično delo i osoba sa kojima je razgovarao, policija dolazi do saznanja o vezama i pomaže im u istrazi, što je inače uobičajena procedura u svim policijama.

- Proveravajući listinge telefonskih brojeva te osobe, predat je i zahtev za broj telefona, za koji se ispostavilo da je Vučićev, jer je potpredsednik Vlade sa njim razgovarao. Operativci su to uradili ne znajući čiji je telefon u pitanju, a načelnik Uprave kriminalističke policije Rodoljub Milović je zahtev za listing potpisao. Sve je urađeno po zakonu, niko nije tajno prisluškivan, a Milović potpisuje nekoliko ovakvih zahteva svakodnevno, što takođe ništa nije neuobičajeno - kaže izvor "Vesti" iz srpske policije.


Kada su članovi Vučićevog tima videli čiji su listing tražili, uspaničili su se i odmah mu odneli zahtev i obavestili ga o svemu. To je međutim izazvalo pravu buru u vrhu policije i vlasti.

BIA kontroliše koga prisluškuje policija

Da nikakvog nelegalnog prisluškivanja i traženja listinga ne može biti, vidi se i iz činjenice da je o svim "merama" policije automatski obaveštena Bezbednosno-informativna agencija.
- Svako ko je želeo listinge Vučićeog ili telefona predsednika Tomislava Nikolića zna da će o svemu odmah biti obaveštena i BIA, da se to ne može sakriti, jer je takav zakon. Niko ne može da traži listinge poziva od telefonskih operatera da nema potpisan zahtev. Ceo proces prisluškivanja ide preko BIA gde je čvorište za veze. Tako da o nikakvom otkriću BIA o tajnom prisluškivanju nema ni reči, jer su oni o svemu od početka bili informisani - dodaje izvor "Vesti" iz policije.


- U sredu su od svih inspektora koji se bore protiv organizovanog kriminala i rade na najosetljivijim slučajevima tražili da napišu izveštaje za koga su sve tražili zahteve za listing u poslednje vreme i tokom oktobra. U petak je traženo da napišu izveštaje i o zahtevima koje su imali u septembru, pa nikome nije sad jasno čemu je to cilj.

- Jedini razlog je pretpostavljamo da se sazna koga sve policija drži pod merama, pa da se ubuduće izbegnu razgovori telefonom sa tim osobama, kako se ne bi ponovila ista stvar. Traženje pisanja izveštaja obrazloženo je činjenicom da na zahtevu za listing Vučićevog telefona ne postoji potpis operativca koji je to tražio. To je nemoguće, a sa druge strane niko nije video taj famozni zahtev, pa se mnogi pitaju da li uopšte i postoji - navodi naš izvor.


Pretpostavlja se da cela afera pokušava da se iskoristi za smene u policiji i dovođenje poverljivih ljudi iz vlasti.


- Načelnik Milović je saslušan odmah čim se saznalo za celu stvar, a branio se time da svakodnevno potpisuje veliki broj zahteva i dokumenata, pokušavajući da u celu stvar umeša i okrivi druge uprave i službe u policiji, koje navodno takođe mogu da vrše kontrole listinga telefona mimo njega - nezvanično dodaju u srpskoj policiji.

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.11.2012. 12:38
Ma daj, sve je kao slucajno?
Nedelja 04.11.2012. 13:26
Jes, slucajno je cimno lokalnog kriminalca da mu uplati kredit
Ponedeljak 05.11.2012. 07:59
Vučić je sebi prigrabio previše poslova, on više ni ne zna čime sve upravlja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online