Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 03.11.2012.
12:40
Z. Marjanović - Vesti A

"Vojvoda za gajbu piva"

U Srbiji i Republici Srpskoj trenutno ima 320 četničkih vojvoda, a ta titula se može pazariti za kafanskim stolom po ceni od 100 do 1.000 evra - tvrdi za "Vesti" Srđan Srećković, predsednik Ravnogorskog pokreta. On dodaje da većina novokomponovanih vojvoda dolazi iz kriminalnog miljea ili su ratni profiteri.

Srđan Srećković, predsednik Ravnogorskog pokreta
 

Da to nije prejaka tvrdnja?
- Nije jer, uz časne izuzetke, niko od njih nema nikakve zasluge, nikakva ratna iskustva, nikakav ugled u narodu... Današnjom kafanskom hiperprodukcijom titule četnički vojvoda samo se urušava ugled srpskih ratnika i čin vojvode, a to se ne čini slučajno. Da li iko normalan može da uporedi današnje nosioce te titule sa ratnicima kakvi su bili vojvoda Putnik, vojvoda Mišić, vojvoda Stepa, Vuk Tankosić, Šturm...
 

Odbio sam titulu

Da li među vojvodama ima i žena?
- Ima ih nekoliko, ali ni to nije u redu jer se titula vojvode zavređuje na bojnom polju, samo za ratničke zasluge.
Je'l i vama nuđena titula vojvode?
- Da, nekoliko puta i uvek sam odbijao uz obrazloženje da nisam dostojan te titule. To su činili i mnogi drugi časni ljudi.

Ko daje i kome se daje čin ili titula vojvode?
- Vojvodu može da imenuje legitimni vojvoda uz blagoslov episkopa i krunisani kralj. U slučaju rata, tu titulu mogu dobiti predsednici regiona, ali nakon rata to ide na reviziju, odnosno, odlučuje se da li će im titula ostati, što zavisi od toga da li su je zaslužili hrabrošću, ili će mu biti oduzeta.

Kako je onda došlo do toga da danas u Srbiji i Republici Srpskoj imamo 320 vojvoda?
- Sve je krenulo iz SPO-a, od bračnog para Drašković koji su imenovali 26 vojvoda na osnovu navodne želje sada pokojnog Mila Rakočevića. A on nije bio vojvoda već major avijacije, te nikako nije imao pravo da dodeljuje titule vojvode. Cilj ovakvog postupka bračnog para Drašković je da se i na ovaj način uruši ugled ravnogorskog pokreta, što oni godinama čine.

Titule vojvode je dodeljivao i Vojislav Šešelj?
- Da, Šešelja je za vojvodu imenovao vojvoda Đuić, ali mu je kasnije oduzeo titulu. Samim tim trebalo bi da budu poništene titule svima onima kojima ih je Šešelj dao.
 

Bora nema pojma

Među 320 vojvoda je i Bora Čorba?
- Rekao sam mu već da mu tako nešto nije bilo potrebno jer je on već nosilac Ravnogorske povelje. Njegovo obrazloženje je bilo da nije znao o čemu se radi.

Svaku titulu mora da blagoslovi i crkva?
- Da, ali blagoslov može dati samo episkop. Desilo se u dva-tri slučaja da su sveštenici bili zloupotrebljeni i zbog toga odgovarali pred crkvenim sudom, neki su i raščinjeni.

Kako se danas postaje vojvodom?
- Lepo, lako i ne tako skupo. Sve se završava za kafanskim stolom po ceni od 100 do 1.000 evra, uz mnogo ića i pića. Neki čovek iz okoline Doboja dobio je tu titilu kladeći se za gajbu piva. Ako se ovako nastavi, za nekoliko decenija na svakih deset stanovnika imaćemo po jednog vojvodu.

Ima li među 320 promovisanih vojvoda onih kojima biste vi dali titulu?
- Nema. I u Srbiji i u Republici Srpskoj ima ljudi dostojnih za dobijanje titule, ali oni nisu na ovom spisku. Njima je dovoljno što ih narod pozdravlja tako što ljubi u rame, a to je mnogo više od kafanske titule.

Subota 03.11.2012. 14:45
Сваком нормалном српском патриоти је јасно да ови издајници драшковићи немају везе са четницима и правим српским патриотама. Да ли је потребно објашњавати чији је копилан вук драшковић, за кога ради, какве антисрпек изјаве је давао, колико је штете нанео и даље наноси Србима?Копиле издајничко, лицемерно!
Subota 03.11.2012. 15:22
e kada ce se vise zaboraviti podjela na cetnike i partizane ????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online