Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 04.11.2012.
01:05
D. Dekić - Vesti A

Ko prisluškuje Tomu i Vučića?

Afera "Srpski votergejt" koju je prethodnih dana obelodanio predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekavši da se prisluškuju njegov i telefon vicepremijera Aleksandra Vučića, ne samo da pokreće istragu u cilju raskrinkavanja sprege moćnih interesnih grupa, već i demontažu nekih krugova unutar srpske policije.

Antene na svakom ćošku: Pouzdane se ne zna ko sve prisluškuje građane Srbije
 

Otkrića predsednika države o telefonskom špijuniranju potvrdio je Vučić kome je odmah pojačano obezbeđenje. On je naveo da se prethodnih dana saznalo da je jedna grupa po nalogu MUP-a prisluškivala najviše državne funkcionere, uključujući Nikolića i njega.

Služba bez komentara

Bez komentara

Bezbednosno informativna agencija nije želela da se oglašava povodom navoda o prikupljanju listinga poziva predsednika države i vicepremijera.


- Nemamo komentar na sve ovo što se pominje u štampi. Ukoliko budemo procenili da bi se trebalo oglasiti javno, mi ćemo to učiniti, ali sada to nije slučaj - kratko nam je rekao Jovan Stojić, šef kabineta direktora BIA.                                                                                                  

Dok javnost spekuliše da je reč o tajkunsko-političkim vezama, pa šefovima mafije koji su u vezi sa korumpiranim delovima državnih službi, Vučić ne tipuje, već kaže da se kreće u opsežnu istragu. S druge strane, premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavljuje promene u policiji. Državni vrh, navodno, špijunirala je Uprava kriminalističke policije, ali, kako je izjavio Dačić, listinge telefonskih razgovora su tražili ne znajući da je u pitanju telefon vicepremijera.

Policija špijunira vrh države: Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić
 

- Takve stvari ne smeju da se dešavaju i zato mislim da su potrebne promene u MUP-u. Sigurno to nema nikakve veze sa mnom kao ministrom unutrašnjih poslova, već sa policijom, jer ne postoji jasan sistem nadzora i kontrole akcija - kazao je Dačić i, pridruživši se zahtevima Vučića i Nikolića da se ispita o čemu je reč, dodao da je bilo primera da se skidaju listinzi i njegovih najbližih saradnika.

Privatizacija državnih službi

 

Nezavisni policijski sindikat Srbije je pozvao MUP i ministra, da ispitaju sve navode i utvrde da li je došlo do zloupotreba. Podsećaju i da dugo ukazuju da pojedinci, ostaci iz nekih prošlih vlada i vremena, pojačani pojedincima iz koalicionih sporazuma prošle vlade, pokušavaju da privatizuju, iskoriste u lične svrhe i zloupotrebe policiju, ne mareći za volju i bezbednost građana, pa čak ni šefa države.


- Da li je zaista i jačem od nas dovedena u pitanje nepoštedna borba protiv korupcije i kriminala - pitao je čelnik NPSS Momčilo Vidojević.


Dačić je akcentirao da će uskoro biti raspisan konkurs za novog direktora policije. O Miloradu Veljoviću, koji je već neko vreme v.d. na toj funkciji, spekulisalo se kao o čoveku koji se tokom mandata prošle vlade okrenuo od Dačića ka Demokratskoj stranci kao najjačoj u bivšoj vlasti, pa se među političarima spekulisalo kako Dačić nema poverenja u njega.

Milorad Veljović, direktor policije

Beogradska štampa prenosi da je dokumentom s potpisom načelnika Uprave kriminalističke policije Rodoljuba Milovića naloženo uzimanje listinga Vučićevog telefona, a da ni Dačić ni Veljović nisu znali da je izdat takav zahtev. Plan o prisluškivanju vicepremijera je u poslednjem trenutku sprečila BIA, jer je navodno dokument stigao i u Telekom gde su shvatili o čijem je broju telefona reč i odmah reagovali. Načelnik uprave se pravdao da je nalog izdat, jer je Vučića zvala na taj broj jedna osumnjičena osoba čiji se telefon prati.

Procedura

 

Kompletan sistem nadzora elektronskih komunikacija (elektronske pošte, prisluškivanje telefona) u Srbiji obavlja se kroz resurse BIA. Da pojasnimo, bez obzira na to da li uz sudski nalog nekoga prisluškuje vojna ili civilna obaveštajna služba, samo "kačenje" na nečiji telefon se obavlja u centru BIA. Otuda je i logično što BIA zna koga sve ostale agencije "drže pod merama", ali ne znaju i sadržaj snimljenih razgovora. To znaju policijski, odnosno vojni operativci koji razgovore slušaju.                                                                                                


Da zahtev za listinzima jeste prisluškivanje, odnosno stvaranje slike s kim i o čemu razgovaraju srpski čelnici, ukazao je bivši direktor Vojno-bezbednosne agencije Momir Stojanović. On ističe takvo ponašanje policijske službe, bilo o kojoj upravi da je reč - skandalozno.

Ivica Dačić

- To zaista liči na američki Votergejt i mora od kraja da se ispita, jer verujem da moćnici koji bi da zadrže ekonomski i uticaj na politiku podmićuju delove policije da bi saznali šta se sprema i očuvali pozicije. Cilj te sprege kriminala i korupcije nekih političkih krugova i interesnih grupa bliskih prethodnoj vlasti je očito da zaustave započetu borbu protiv pošasti eliminacijom Nikolića i Vučića sa scene - kaže ovaj general i dodaje da tu misli i na moćne srpske kompanije i pojedince koji su se enormno obogatili i kreirali političku scenu Srbije.
 

Vučić: Ne plašim se

 

Aleksandar Vučić kaže da se mnogima zamerio, budući da je neko sigurno očekivao da neće ništa menjati i da se neće nikome zamerati.
- Svoj i život moje dece pretvorio sam u pakao. Ali, nemam straha. Ako narod ima drugo rešenje, neće nam pasti kruna sa glave. Nemam zbog čega da se krijem i koga da se plašim. Jedino brinem da se ne osramotim pred narodom - rekao je on.


Poverenik i zaštitnik zabrinuti

 

Nezakonit nadzor: Rodljub Šabić

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić i zaštitnik građana Saša Janković saopštili su da su duboko zabrinuti zbog informacija da su predsednik države i potpredsednik Vlade bili na meti nezakonitog nadzora komunikacija.


- Komunikacije Nikolića i Vučića bile su predmet neustavne kontrole na način koji smo detaljno opisali i utvrdili da se građanima dešava svakodnevno. To na najdrastičniji način pokazuje koliko su ozbiljni i relevantni bili rezultati kontrole - saopštili su i izrazili nadu da će počinioci biti u najkraćem roku identifikovani i sankcionisani.

 

Imenovanja u policiji

 

Vlada je juče imenovala državne sekretare u MUP-u, Vladimira Božovića iz SNS-a, Vanju Vukića iz SPS-a i Miodraga Miljkovića iz URS-a. Božović je u vreme vlade Vojislava Koštunice bio generalni inspektor MUP-a, Vukić je čovek od velikog poverenja Ivice Dačića, a Miljković je u prošloj vladi bio državni sekretar za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu za infrastrukturu.

Meteorolozi "špijuniraju" MUP i BIA

Zvuči neverovatno, ali je na 16 kontrolisanih objekata Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) slučajno pronađeno čak 430 antenskih uređaja, a da se ne zna ni ko ih je, ni zašto postavio.


To su pronašli stručnjaci RHMZ istražujući stanje na radarskim sistemima za odbranu od nepogoda, a prema pisanju beogradske štampe, zavod je još 2009. osnovao posebnu komisiju za proveru instalirane komunikacione opreme kako na zgradi u kojoj je smešten, tako i na 13 radarskih centara i meteorološkoj stanici Kopaonik.


Tada su, osim antena, pronađene primopredajne radio-stanice, računarske mreže sa serverima i neidentifikovani elektronski uređaji, ali ne i pisani tragovi o datumima montiranja, servisiranja i namene većine uređaja. Ispostavilo se da je pored antena MUP-a, BIA i Vojske Srbije, više od 300 antena postavljeno nelegalno.

Deo tih uređaja koji mogu služiti za prisluškivanje postavljen je odmah pored antene BIA i MUP-a.  Inače, radari RHMZ su inače nedavno prešli u nadležnost MUP-a Srbije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.11.2012. 11:33
nije jasno kako mogu drzavljani druge drzave sedeti na veoma vaznim funkcijama? ima li to gde?
Nedelja 04.11.2012. 10:27
Da se ne bi spominajali rad vlade, haos u državi, Kosovo...
Nedelja 04.11.2012. 08:42
ma ko slusa ove salabajzere
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online