Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 03.11.2012.
04:28
B. Grujić - Vesti A

Tikva od 150 kila

U Kikindi ima jedan vašar, ali nije to običan vašar, to je slava, posvećena baš njoj - ludaji. Neki je još zovu tikva, bundeva, lebara... Ide ona i presna, pečena, slatka i slana, sama i u kolačima, pitama i tortama. Svakog drugog vikenda u oktobru Kikinda i Kikinđani postaju centar sveta i Evrope, kad je o bundevama reč.

Održani Dani ludaje u Kikindi
 

Sve je krenulo još u davnoj prošlosti kad su ljudi, da bi opisali koliko je Kikinda ravna, govorili: "Popneš se na ludaju i vidiš Kekendu." Sjate se u nju sa svih strana i gladni i znatiželjni, ali najviše onih što ih emocije vraćaju u detinjstvo, rodni kraj, Banat, što osete miris jeseni i ukusne ludaje.

Domaća banana

Tikva ima potpuno istu energetsku vrednost kao banana, obiluje mineralima i ima nisku kalorijsku vrednost. Seme od bundeve, i hladno ceđeno ulje upotrebljava se i u medicinske svrhe.

Prvo na vašaru zamiriše fruštuk, tradicionalan banatski sa čvarcima i štrudlama s makom i rogačem, a onda dođe na red i pita od ludaje.

Pristigli su i uzgajivači sa svih strana Vojvodine i Banata, turisti iz Amerike, Kanade, Nemačke, Australije, Šveđani pobratimi, jer Kikinđani su pobratimi sa gradom Narvikom već skoro 30 godina.


I svi se tih nekoliko dana sjate u ravnicu, druže se, zabavljaju, jedu i piju, a neki se i takmiče. Ove jeseni najveća je bila ludaja teška 148 kilograma, koju je uzgajio Dejan Jovanov iz Uljme, dok je samo dva kilograma manje težila ludaja Šandora Horvata iz Temerina. Treću po težini ludaju, tešku 144 kilograma, odnegovao je Nebojša Marković iz Ugrinovaca.

Tikva šampiona Dejana Jovanova

Šampioni sve ljudi sa strane, niko od domaćina nije se ovenčao pobedom.
- Aaaa, pa mi ne gajimo te velike ludaje, kod nas u Kikindi ide se na masovnost da ih bude što više u poljima, a ne moraju biti baš toliko teške - kaže Milan Litričin, jedan od domaćih uzgajivača.


U centru grada, osim brojnih folklornih ansambala, nastupio je i Vlado Georgiev i svojim koncertom oduševio nekoliko desetina hiljada ljudi.


Gradski trg u Kikindi bio je, kako s ponosom ističu domaćini, najveća gostinska soba jugoistočne Evrope tih dana i noći. A u toj sobi nema čega nije bilo.


Osim pite s ludajom i kolača, svi su besplatno mogli da probaju pekmez od bundeve, sok, slatko, uštipke od ludaje i sve drugo što je posetiocima palo na pamet a da ima neku vezu sa bundevom.

Buđenje Mike Antića

- Oživeli smo malo i prošlost, na tren probudili Miku Antića, kralja ravnice i rođenog Mokrinčana, zatim Đuru Jakšića, prvog boema i romantika Banata, Crnjanskog, Pupina. Eh da su oni samo još malo duže bili sa nama, ali bar na tren bili su sa nama - izgovorio je dečak na svečanoj bini, koji je nadahnuto govorio stihove koje je sam napisao.

Subota 03.11.2012. 07:25
Pa kad zamiriše štrudla bundevara sa cimetom....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online