Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 02.11.2012.
17:30
RTS A

Krenula na ekskurziju, ostavili je samu u Beču

Jovana Janković iz Sokobanje, učenica trećeg razreda Srednje škole "Branislav Nušić", dugo će pamtiti ekskurziju u inostranstvu. Zbog posekotine na nozi, koju je zadobila pre odlaska na ekskurziju, i komplikacija koje su usledile na putu, Jovana je, po odluci lekara koji je putovao sa đacima, ostala sama u Beču.

Jovana je sa još 70 đaka iz Sokobanje krenula za Bratislavu, a potom u Beč na šestodnevnu ekskurziju. U glavnom gradu Slovačke požalila se na bol u peti. Lekar joj je pregledao posekotinu i preporučio da se vrati kući, a da đaci nastave put. Vođa puta i turistička agencija "Grand turs", koja je ekskurziju organizovala, obavestila je roditelje maloletne devojčice da dođu u Beč po dete.

pixabay.com
Beč, lepo mesto za ostavljanje učenika

Otac Jugoslav Janković kaže da, zbog finansijske situacije, nije bio u mogućnosti da otputuje u glavni grad Austrije i da mu nije bilo jasno zašto njega zovu, ako su deca imala uredno plaćeno zdravstveno osiguranje, ali i nadoknadu od 2.185 dinara za brigu o detetu na putu. Odlučio je, kaže, da ne ide, ali ne krije da je, konsultujući se sa vođama puta i razrednim starešinom dao saglasnost da njegova ćerka ostane kod tetke Jovanine drugarice u Beču.

Autobus pun đaka nastavio je put ka Pragu, a Jovani, koja je ostala kod srpske porodice u Beču, agencija je obećala povratak u Srbiju istoga dana, njihovim autobusom. Međutim, pošto vozači autobusa nisu bili upoznati sa tim slučajem, Jovana je morala da prenoći u Beču, pa se tek posle tri dana, sama vratila u Srbiju redovnom autobuskom linijom.

Devojka kaže da se najviše uplašila kada je saznala da mora na put sama, jer je maloletna, a osim pasoša, nikakav dokument nije dobila od profesora, čak ni potvrdu o saglasnosti roditelja da kao maloletno lice može da napusti Srbiju.

U srednjoj školi u Sokobanji kažu da ne beže od odgovornosti, ali da zameraju Jovaninim roditeljima zašto nisu profesorima prijavili posekotinu pre polaska deteta na ekskurziju. Roditelji, pak, tvrde da je lekar koji je pratio Jovanino zdravlje bio saglasan da ona može na put, jer rana nije bila ozbiljna, a i bila je redovno vakcinisana.

Razredni starešina odeljenja III-3, Jelena Bogdanić kaže da nije znala da je Jovana na put krenula sa zdravstvenim problemom i da je to saznala tek u Bratislavi. Ona naglašava da bi bio veliki problem da je ostala sa Jovanom u Beču, jer ne zna ko bi brinuo o bezbednosti još 22 đaka.

Direktor Srednje škole Dragana Trifunović kaže da je pokrenula disciplinski postupak protiv razrednog starešine i profesora koji je bio vođa puta, jer je nisu obavestili o problemu i naglašava da škola ne beži od odgovornosti.

U slučaj su se uključili Školska uprava u Zaječaru, prosvetna inspekcija i Tužilaštvo, kako bi utvrdili ko je odgovoran što je 17-godišnja Jovana Janković iz Sokobanje, umesto na eksurziji, tri dana bila sama u Beču.

Subota 03.11.2012. 07:23
Govorim kao majka: Kao prvo, nikada ne bih poslala dete na ekskurziju ako ima ranu, ili bolest koja nije sanirana. Kao drugo: otac je mogao da nađe nekoga da ode kolima po nju, ako on nema dokumenta ili kola. Za decu se gine, ako treba. Neko ode taksijem u grad udaljen stotine kilometara, kada dete usred noći plačući pozove i hoće kući, jer joj se ne sviđa više u gostima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online