Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 02.11.2012.
07:50
Danas A

Stefanović: Đilas pobeđuje!

Posle sednice Glavnog odbora Demokratske stranke, koja je zakazana za nedelju, situacija u DS-u će biti mnogo jasnija. Znaće se ko će biti kandidati za predsednike i potpredsednike, ali i da li će se Boris Tadić ponovo kandidovati za predsednika stranke.

Očekuje pobedu Dragana Đilasa na izborima za predsednika Demokratske stranke
 

Znaće se i u kom pravcu će krenuti partija, kao i da li će biti prihvaćen predlog da se izborne skupštine DS održavaju svake druge godine. Očekujem i da ćemo na sednici obaviti pripreme za održavanje programske skupštine, kako bismo strukturu stranke prilagodili reformama. To praktično znači da ćemo razvlastiti neke organe, a drugima pojačati ovlašćenja, kaže u razgovoru za beogradski Danas Borislav Stefanović, poslanik i funkcioner Demokratske stranke.

Hoće li se menjati ovlašćenja predsednika stranke?

"Predsednik u ovom trenutku ima ovlašćenja da po Statutu može da ukine bilo koju odluku bilo kog organa i to je jedan nedemokratski princip, koji ćemo mi ukinuti. Osim toga, smatramo da svaki okrug u Srbiji treba da ima svog predstavnika u Predsedništvu, koji će biti izabran direktno".

Baš sam se bavio „slatkim temama“

Stranačke kolege vas optužuju da ste i te kako zainteresovani za neku od funkcija i da je sve što činite zarad sopstvenog marketinga?

"Poznato je da ja radim sve iz lične promocije i svaki zadatak koji sam do sada radio je bio toliko sladak da sam zaista puno pomogao svom imidžu i popularnosti, od Kosova, preko NIS-a, do afere Satelit. I dok sam se ja bavio tim „slatkim temama“, moje stranačke kolege bavile su se nekim drugim temama korisnijim za njihove porodice i njihovo finansijsko stanje".

Kako gledate na zahteve Tadića kada je reč o statutarnim promenama?

"To je na neki način kucanje na otvorena vrata. U suštini mislim da je stvar potpuno čista i jasna, a to je da su svi zahtevi predsednika Tadića istovremeno i zahtevi druge strane", Đilasa i Pajtića".

Hoće li se i izborne skupštine održavati ubuduće svake dve godine?

"To ćemo videti, jer je pitanje koliko je to dobro i koliko novo rukovodstvo za dve godine može da postigne , naročito ako se te dve godine ne poklapaju ni sa jednim izbornim ciklusom".

Hoće li od Borisa Tadića na Glavnom odboru biti zatraženo da se izjasni da li će se ponovo kandidovati?

"On je potpuno svestan svih razgovora koji su vođeni u vrhu DS i koji mogu dati nov kvalitet u budućnosti . Stranka je uvek birala ono rukovodstvo koje najbolje može da odgovori izazovima vremena, a nije se opredeljivala sako na osnovu toga da li je neko bio uspešan ili ne. Uspešnost je bitna, ali nije primarna".

Čiju pobedu vi očekujete na izborima?

"Pobediće, naravno, Dragan Đilas i Bojan Pajtić, ali sam siguran da Tadić zaslužuje visoko mesto u stranci, zbog svega dobrog što je uradio za stranku u prethodnom periodu".

Nije još bilo govora o šefu poslaničkog kluba

Hoćete li vi biti taj novi šef poslaničke grupe?

"O novom šefu poslaničkog kluba odlučivaće sami poslanici. Ne znam ko će se kandidovati, niti ko će biti predložen. U političkom smislu mnogo je važnije da imamo dobro organizovanu vojsku nego da pravimo generale".

Ali on možda, kao i svaki čovek, možda zbog sujete, neće želeti da ostane u stranci koja ga je odbacila?

"Svi smo mi pomalo sujetni, naročito u politici. Najvažnije je poverenje stranke. Ponavljam, Tadić neće biti skrajnut, već će za njega biti i te kako važnih pozicija i dužnosti u DS. Njegova reč ima izuzetnu težinu i nikada nećete čuti nešto loše o njemu. Uostalom, videli ste da nema prljave kampanje u DS".

Ipak ima nagoveštaja da će nakon stranačkih izbora uslediti podela Demokratske stranke?

"To se sigurno neće desiti i to se ne sme dozvoliti. Svi su potrebni DS - i oni koji pobede i oni koji izgube".

Postoji li uopšte jedinstven poslanički klub DS, ili i tu ima podela na Tadićeve i Đilasove pristalice?

"U poslaničkom klubu nema podela, sukoba, niti svađa. Ima i konsultacija, ponekad i vrlo temeljnih. Najveća pukotina u poslaničkom klubu jeste na tome da ima neangažovanih i odsutnih poslanika".

Gde su ti poslanici?

"Vrlo je vidljivo da veliki broj poslanika DS ne dolazi na zasedanja. Pretpostavljam da imaju neke druge obaveze, ili su angažovani u stranačkoj kampanji. Događa se da nas u skupštinskoj sali ima dvoje-troje, a ponekad ni toliko. Siguran sam da će se ta situacija nakon izborne skupštine promeniti".

Da li će se u nužne promene krenuti promenom na čelu poslaničkog kluba?

"Promena na čelu poslaničkog kluba uslediće odmah nakon stranačkih izbora, a to je najavio i aktuelni šef, profesor Dragoljub Mićunović. Poslanički klub je najveći korektiv vlasti i mesto gde mi kao opozicija možemo da pokažemo svoje ideje i svoj program. To će uneti novu dinamiku u radu DS-a.

POVEZANE VESTI

Petak 02.11.2012. 13:09
Đilas je mnogo opasniji čovek od Tadiča, njihov dobar izbor će biti vrlo loš za većinu koja je još u životu u Srbiji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online