Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Četvrtak 01.11.2012.
20:50 >> 11:23h
Blic, rts A

Ko prisluškuje Nikolića i Vučića?

Uprava kriminalističke policije pre tri dana naložila je prisluškivanje telefona potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, a zbog ovog incidenta preti i hapšenje najviših funkcionera srpske policije.

BIA obavestila Vučića da je pre tri dana deo MUP - a izdao nalog da mu se prisluškuje telefon, a da Nikolića prisluškuju duže vreme
 

Afera je otkrivena prekjuče, kada je dokument, sa potpisom načelnika Uprave kriminalističke policije Rodoljuba Milovića, kojim je naloženo uzimanje Vučićevog listinga telefona, na za sada misteriozan način, došao u ruke potpredsednika Vlade, piše "Blic".

Ko može da prisluškuje predsednika države i prvog potpredsednika Vlade, a da to bezbednosne službe odmah ne saznaju?

 

"Ko može to da radi? Najopasnije bi bilo da u okviru bezbednosne zajednice u okviru tajnih službi postoje frakcije koje su se odmetnule, pa onda prisluškuju najviše nosioce državne moći. To bi bilo veoma opasno, a to smo imali devesetih. Druga stvar, postoje moćni pojedinci iz organizovanog kriminala ili drugih centara moći koji, zahvaljujući tehnologiji, to mogu da urade. To je jednako opasno kao i ovo prvo, jer bi to pokazalo da vlast nije koncetrisana tamo gde bi trebalo u državi, nego u nekim neformalnim strukturama moći", rekao je urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm.

Originalan dokument naredbe za prisluškivanje Vučićevog telefona je direktno izvađen iz predmeta i odnet Vučiću.  Po dobijanju dokumenta, Vučić je tražio da se slučaj ispita.


Utvrđeno je da je naredbu izdala Uprava kriminalističke policije, zbog čega sada funkcionerima ove najvažnije Uprave srpske policije preti hapšenje zbog nezakonitog prisluškivanja.


Dok se u MUP-u odvijala drama, predsednik Tomislav Nikolić zvanično je za RTS izjavio da se njegov i Vučićev telefon prisluškuju.

"Mi smo tu upali u 'zmijsko gnezdo', među ljude koji koriste visoke funkcije u mnogim službama da gospodare životima, među ljude koji su se drznuli da prisluškuju najpre mene, pa onda i Aleksandra Vučića. To će morati da se istraži do kraja. Tako u Srbiji ne može da se živi", rekao je Nikolić na RTS-u.

Dvadeset četiri sata kasnije, kasno sinoć RTS je objavio i informaciju da je Bezbednosno informativna agencija obavestila Vučića da je pre tri dana deo Ministarstva unutrašnjih poslova izdao nalog da mu se prisluškuje telefon, a da predsednika Srbije Tomislava Nikolića prisluškuju duže vreme.

Nalog za prisluškivanje Aleksandra Vučića, kao je naveo RTS izdat je po zahtevu "interesnih grupa", uz pomoć nekoga iz "vrha policije". Zbog ove zloupotrebe, Vučiću je pojačano obezbeđenje, a Tužilaštvo je pokrenulo istragu.


U Upravi kriminalističke policije nezvanično tvrde da ne znaju kako se dogodila ovako grupa zloupotreba i da ne isključuju mogućnost da je neko pokušao da upravo ovu Upravu i njenog šefa Rodoljuba Milovića zloupotrebi u političke svrhe.

Bivši šef vojne bezbednosti Aleksandar Dimitrijević kaže za RTS:

"Ako se oni žale da ih neko privatno prisluškuje, onda sa ovom državom nešto nije u redu jer postavljam odmah pitanje – a, šta rade nadležne službe u ovoj državi koje su prevashodno zadužene da kontraobaveštajno štite i šefa države, i premijera, i Vladu, i sve njihove institucije koje su u funkciji ove države".

Dimitrijević još dodaje kaže da je nemoguće da uređaji za prisluškivanje budu legalno uvezeni u zemlju, a da je cena onih koji dolaze sivim kanalima od 60 do 120 hiljada evra.

BIA i VBA danas nisu zvanično komentarisali navode o prisluškivanju.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da "nema ništa s prisluškivanjem", ali da "ima informacije da je uprava kriminalističke policije tražila listinge telefonskih razgovora ne znajući da je u pitanju telefon potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.11.2012. 22:41
Vucicu , pohapsi tu bagru kriminalnu. Nisu ovo devedesete da mogu da rade sta hoce. Ti zlikovci su pustili pipke u ovoj drzavi. I misle da im niko nista nemoze. Pot hitno izvrsiti reforme u policiji.
Četvrtak 01.11.2012. 22:59
Ako je istina, onda je u krugovima vlasti skandalozna anarhija. Slicna afera trenutno trese i Hrvatsku, ali je njihov ministar unutrasnjih poslova Ranko Ostojic vrlo brzo izasao u javnost pred tv kamere i dao obrazlozenje. Sto se nase vlasti tice, iz ovo malo informacija, moze biti da je neka od ovih situacija: - ili vlast nije uspela da uspostavi kontrolu u svim drzavnim sluzbama, sto bi bilo skandalozno i diletanstski, - ili unutar koalicije na vlasti ne postoji poverenje i saglasnost oko drzavne politike, pa dva ili vise klana vuku na sopstvenu stranu, sto je vise nego pogubno za Srbiju i narod u ovom trenutku!
Četvrtak 01.11.2012. 22:25
Pa sad zar nije Vucic sef bia zar nije njihov čovek šef bia i zar nije Dačić ministar mupa
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online