Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 31.10.2012.
10:06
Večernje novosti A

Koliko daju poslanici u humanitarne svrhe?

Fond humanosti, u koji se slivaju pare od kazni izrečenih poslanicima trenutno je prazan, ali narodni tribuni su i u ovom sazivu raspoloženi da pomažu. Tako se predstavnik demokrata u zakonodavnom domu Vuk Jeremić odrekao mesečnog paušala od 30.334 dinara za decu sa Kosova i Metohije, a u klubu PUPS svi odvajaju po deset odsto plate za humanitarne akcije.

Većina poslanika Skupštine Srbije uzima sramotno velike plate od naroda, ali postoji i jedan broj njih koji nešto i vraćaju
 

- Nastavljamo praksu koju smo uspostavili još u prethodnom sazivu kada je pet naših poslanika redovno deo primanja uplaćivao na račune onih kojima je pomoć neophodna - rekao je za ”Večernje novosti” potpredsednik partije penzionera Momo Čolaković.


Prvi parlamentarac SPS Branko Ružić podseća da njihov poslanik Dušan Bajatović ne prima zaradu u parlamentu.


- On kompletnu naknadu koju dobija kao član Upravnog odbora ”Jugoros gasa” već godinama izdvaja u humanitarne svrhe - rekao je Ružić.
 

Na paušalu 43

Na platnom spisku Narodne skupštine trenutno su 183 poslanika koji primaju punu platu od oko 110.000 dinara. Trinaestoro tribuna dobija razliku od zarade koju ostvaruje izvan parlamenta, dok se desetoro bavi privatnim biznisom. Preostalih četrdeset troje, bez Nenada Popovića, mesečno primaju samo paušal od 30.334 dinara.

I poslanik DS Božidar Đelić već pet godina primanja prebacuje na druge račune.


- Polovinu svoje plate uplaćujem u Fond ”Dr Zoran Đinđić”, dok ostatak ide nezbrinutoj deci sa Kosova i Metohije - objašnjava Đelić.


Od početka svoje poslaničke karijere Nenad Popović iz DSS ne podiže novac sa ”blagajne” parlamenta. Odrekao se svih primanja, a i paušal zasad ”poklanja” budžetu Srbije. Nije isključeno da ta sredstva uskoro preusmeri nekoj humanitarnoj organizaciji.


Predsednik Administrativnog odbora Zoran Babić rekao je za ”Večernje novosti” da oni nemaju evidenciju ko se sve odriče poslaničkih primanja:


- Iz skupštinske kase novac se uplaćuje na račune parlamentaraca koji posle sami, ukoliko žele, prosleđuju isti na drugu adresu. Mi ne vodimo evidenciju, a i lično smatram da oni koji to rade i ne treba da se hvale time, već da ukoliko su zaista humani, to rade u tajnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online