Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 31.10.2012.
13:02
J. Arsenović - Vesti A

Vašington prepušta Prištinu Briselu

O tome šta se krije u diplomatskom prtljagu Hilari Klinton i Ketrin Ešton za "Vesti" govori Boško Jakšić, urednik spoljnopolitičke rubrike lista "Politika".

- Ono što je novo odnosi se na Prištinu, a to je poruka Amerike, glavnog brokera kosovskih interesa, da je uradila sve što je u njenoj moći za kosovsku nezavisnost i da Priština sada treba da se okrene EU - kaže Jakšić.


A što se tiče Srbije, da li možemo više da očekujemo paket ucena ili podrške?

- Ne vidim u ovom slučaju nikakve ucene, jer uslovi su poznati, a rečeno je da novih neće biti. Sve ono što smo slušali kao neke probne balone, što je dolazilo od nemačkih parlamentaraca, da će Srbija morati da prizna Kosovo da bi dobila datum početka pregovora, to ovoga puta nije slučaj. Niti to pominje Eštonova, niti Klintonova. Obe traže nastavak evropskih integracija i obnovu dijaloga Beograda i Prištine. To je dobra vest za Beograd, jer svi znamo koji bi to novi uslovi mogli da budu. Drugim rečima, uvažiće se stav Srbije i onoga što je rekao predsednik Nikolić u UN, da nema ni implicitnog, ni eksplicitnog priznanja nezavisnosti Kosova. Sagovornici u Beogradu to će im jasno reći, mada mislim da one i ne očekuju da je to moguće.
 

Da li to znači da otvaranje kancelarije Prištine u Beogradu i obrnutno spada u paket starih uslova?

Oproštaj od mesta zločina

 

Kako protumačiti to što Hilari Klinton dolazi samo nekoliko dana pre isteka svog mandata?


- Kao jasnu nameru da pokaže da je region, koji je inače na periferiji američke spoljne politike, zavredeo da ga obiđe i kao svojevrsnu manifestaciju dobre volje prema regionu u čijim nekim delovima nije omiljena s obzirom na sve ono što je njen suprug ranije radio kao predsednik SAD.


Možete li da zamislite u Beogradu demonstracije kakve je nedavno u Pragu doživela Madlen Olbrajt?


- Mogu da zamislim, ali ne mislim da će ih biti. U krajnjoj liniji i da se dese ništa bitno ne bi uticale na promenu nekih tokova.

 

Prava adresa

 

Nije uobičajeno da nam u zajedničku posetu dolaze prve dame svetske diplomatije?


- To jeste retka pojava i upravo time se pojačava simbolika poruke koja se šalje na tri adrese u regionu - a to je da SAD i EU imaju usaglašene stavove kada se radi o Balkanu. Drugi deo poruke je da Vašington apsolutno podržava ono što radi EU, i da želi da prenese kandidatima u regionu da je prva adresa kojoj ubuduće treba da se obraćaju - Brisel.


- Mi stalno dobijamo neke nove modalitete kako bi se ostvarilo ono što se zove normalizacija odnosa Beograda i Prištine, a da to ne bude uslovljeno međusobnim priznavanjem. U tom kontekstu je moguće posmatrati i tehničke pregovore kao pregovore koji nose elemente statusa. Faktički će mnoge stvari koje se tiču statusa, bez obzira na to da li se posmatraju kao statusna ili tehnička pitanja, biti rešena, a pitanje statusa se neće pokretati, jer nema rešenja prihvatljivog za obe strane.


Brisel se pozitivno iznenadio kooperativnošću nove srpske vlade, može li za uzvrat ovaj diplomatski dvojac od Prištine da zahteva finansijsku samostalnost za Sever pokrajine?

- Hilari Klinton u vezi sa tim ima ulogu da sagovornike u Prištini ubedi da idu na taj Ahtisari plus, da sever Kosova dobije jedan viši stepen autonomije nego što je predviđeno Ahtisarijevim planom, ali da ostane u granicama ili u okviru administrativne linije Kosova, već kako će to svako iz svog ugla nazvati.

Ispada da će gošće više ubeđivati domaćine u Prištini nego u Beogradu?

- Ne znam kakve su pripremne radnje bile, jer kada dolaze diplomate tako visokog ranga onda je uobičajena praksa da se mnoge stvari ispeglaju pre toga. Za pretpostaviti je da su te pripremne radnje već obavljene na nižem nivou. Što se Beograda tiče, utisak je jedne konstruktivne atmosfere, kako se to obično kaže, a pretpostavljam da je stvar "ispeglana" i sa Prištinom i da Klintonova i baronesa Ešton dolaze da bi samo neke stvari pečatirale.

POVEZANE VESTI

Sreda 31.10.2012. 13:04
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ СА ОКУПИРАНОГ КиМ-а: У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ ЈЕ У 08:45 ИЗВРШЕНО КИДНАПОВАЊЕ БРАТА СЛАВОЉУБА ЈОВИЋА, ПАГИЈА. УХАПШЕН ЈЕ ИСПРЕД БОЛНИЦЕ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ, НЕ ЗНАМО ТАЧНО КО, ЈЕР СУ БИЛИ У ЦРНИМ УНИФОРМАМА И ФАНТОМКАМА НА ГЛАВАМА. ПРЕТПОСТАВЉА СЕ ДА СУ ПРИПАДНИЦИ ШИК-а и РОСУ, ИЗГЛЕДА ЗАЈЕДНО СА ПРИПАДНИЦИМА ПОЉСКОГ КФОР-а. КИДНАПОВАЊЕ ЈЕ ИЗВРШЕНО ВЕОМА БРЗО, ЧАК СЕ ИЗ КРУГА БОЛНИЦЕ ПОЈАВИО ЈЕДАН "БОЛНИЧКИ КОМБИ" КОЈИ НЕ ПРИПАДА БОЛНИЦИ У МИТРОВИЦИ ЧИЈИ ЈЕ ВОЗАЧ ТАКОЂЕ ИМАО ФАНТОМКУ. СРБИ У МИТРОВИЦИ СЕ СПРЕМАЈУ ДА ОРГАНИЗУЈУ МИТИНГ ПРОТЕСТА ЗА 12 ЧАСОВА. МОЛИМО СВЕ КОЈИ МОГУ ДА ПРЕНЕСУ ДАЉЕ ОВУ ИНФОРМАЦИЈУ И ДА ДОЂУ НА МИТИНГ. КРЕНУО ЈЕ БЕЗОЧНИ ЛОВ НА СРБЕ... ВАЖНО, ХИТНО!
Četvrtak 01.11.2012. 09:11
Vašington treba da prepusti Prištinu Beogradu ! Tu je rjesenje problema.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online