Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.10.2012.
15:48
Beta A

"Bez tajnih pregovora sa Prištinom"

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić rekao je da u ovom trenutku platforma o Kosovu ima oznaku državne tajne, ali da nijedan ključni princip za vođenje budućih pregovora sa Prištinom neće biti skriven od javnosti.

Marko Đurić

"Bez obzira na sve optužbe, nećemo odustati od toga da javnost i Skupština Srbije odlučuju o svim ključnim principima za vođenje pregovora", rekao je Đurić na sednici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

On je rekao da je cilj nedavnog sastanka predsednika vlada Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton u Briselu bio da se utvrde osnovni parametri za buduće pregovore, ali ne i sadržina i osnovni principi pregovaračke pozicije Srbije.

Prema rečima predsednikovog savetnika, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je najčvršća brana u zaštiti nacionalnih i državnih interesa na Kosovu i nijedan direktan ustupak neće biti učinjen na štetu suvereniteta Srbije. Đurić je dodao da u svim fazama političkog procesa treba aktivno da učestvuju predstavnici Srba sa Kosova.

Na brojna pitanja poslanika o platformi za pregovore sa Prištinom, ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić rekao je da konačna platforma nije usvojena.

U raspravi na sednici Odbora poslanik LDP Zoran Ostojić kazao je da platforma ne treba da bude državna tajna već da građani treba da vide šta u njoj piše. On je podsetio da su predstavnici sadašnje vlasti optuživali bivšeg šefa pregovaračkog tima Borislava Stefanovića da je vodio tajne pregovore.

Poslanik LDP je naveo da je potrebno videti platformu kako bi bilo jasno da li se ide na zamrzavanje konflikta ili na njegovo rešavanje.

"Hoćemo da vidimo da li je platforma iskren pokušaj da se reši problem ili nešto što će uterati sever Kosova u zamrznuti konflikt", rekao je Ostojić.

Borislav Stefanović je upitao kako će predstavnici vlasti pridobiti saglasnost Srba sa severa Kosova za sve buduće pregovore i zamolio Đurića da platforma bude što konkretnija i preciznija. Stefanović, poslanik DS, upitao je da li se platforma odnosi na celo Kosovo ili samo na sever.

Član Odbora iz DSS Slobodan Samardžić ocenio je da je primarni zadatak da Vlada Srbije reaguje na najave EU o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom s obzirom da Brisel govori Srbiji da ne mora da prizna Kosovo. Poslanik DSS sa severa Kosova Marko Jakšić rekao je na sednici da je cilj posete zvaničnica SAD i EU "stravičan" pritisak na Srbiju da prizna Kosovo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online