Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 30.10.2012.
12:14
Blic A

Srbija nema šta da ponudi Rusiji kao garanciju prijateljstva i lojalnosti

Srbija nema šta da ponudi ruskoj strani, rekao je analitičar iz Moskve Nikita Bondarev. Iako se nakon susreta Tomislava Nikolića i Vladimira Putina činilo da počinje i nova era srpsko-ruskih odnosa, smanjuju se šanse da ove godine srpski budžet bude ojačan ruskim kreditom od milijardu dolara, a pod znakom pitanja je i najavljeno rusko ulaganje u Železaru iz Smedereva.

Iako su Vladimir Putin i Tomislav Nikolić razmenili osmehe, to neće mnogo pomoći srpskom budžetu
 

Srpske nade da će iz Rusije stići novac za plate i penzije, ali i investicije u infrastrukturu, prvo je poljuljao Anton Siluanov, ruski ministar finansija, koji je izjavio da “u ovom trenutku nema planova za kredit Srbiji”.


Usledilo je i razočaranje kada je ruski “Uralvagonzavod”, koji je jedini otkupio tendersku dokumentaciju za kupovinu Železare, tražio dodatni rok za dostavljanje ponude.

Mogućnost da Srbija dobije kredit od Rusije u vrednosti od milijardu dolara prvi put je pomenuta još 2009. Tada su ga dogovorili predsednici Boris Tadić i Dmitrij Medvedev.


Planirano je da sa 300 miliona dolara bude popunjen budžet, a da 700 miliona bude investirano u infrastrukturu. Iako su precizirani i uslovi zajma, od toga nije bilo ništa. Slično je dogovoreno i nedavno prilikom susreta Putina i Nikolića.
 

I ruski budžet u problemu

Pavel Kandelj iz Instituta Evrope Ruske akademije nauka kaže za “Blic” da je i ruski budžet danas u problemu i da to može da bude razlog zašto zvanična Moskva ne žuri sa odobravanjem preko potrebnog kredita Srbiji.

- I Rusija ima problem sa sastavljanjem budžeta, a viška novca nema. Moguće je da se očekuje poseta Vladimira Putina Srbiji i da će posle toga uslediti konkretniji dogovor - smatra Kandelj.

Međutim, Nikita Bondarev, analitičar Ruskog instituta za strateška istraživanja, kaže da je praktični rezultat nedavnog susreta dvojice predsednika, “bez obzira na Nikolićev entuzijazam, ravan nuli”.

- Nikolić je rekao da on “otvara apsolutno novu stranicu u srpsko-ruskim odnosima, bilo da je reč o kulturnoj, verskoj ili ekonomskoj saradnji”. Mi ipak ne možemo da se složimo sa tako optimističkom ocenom. Nikolićev problem se sastoji u tome što nema šta da ponudi ruskoj strani u svojstvu garancije prijateljstva, političke i ekonomske lojalnosti - ocenio je Bondarev.


Aleksandar Karasajev, viši naučni saradnik Instituta za slovenske studije Ruske akademije nauke, zaključuje da Rusija ima koristi od prijateljskih odnosa sa Srbijom jer „to doprinosi jačanju pozicija Moskve u regionu Balkana“.

- Rusija teži da razvije ekonomske odnose i sa zemljama EU - kako sa članicama Unije, tako i sa kandidatima za članstvo - smatra on.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.10.2012. 13:35
Tomo u Brisel ides po misljenje a kod Rusa po pare e nemoze, nisu Rusi budale da finasiraju NATO.
Utorak 30.10.2012. 13:34
Stiroporac je "mislio" da je zajednicka kulturna, verska i ekonomska saradnja, koja je godinama trpela, dovoljna podloga i garancija za kredite...!? Pa nije Rusija srpski narod pa da se moze samo obecanjima i obmanom uspeti nesto dobiti, oni nisu slepi a biznis je biznis. Zickanje novca, i SAMO zickanje novca po svetu je SRAMNO, to vide i druge nacije. "Imali ovde Srba" vam je odgovor na sva pitanja i buducu tugu Srbije...nazalost!
Utorak 30.10.2012. 13:07
Ova vest JESTE neprijatno iznenađenje .... ali samo za zaslepljene rusofile koji žive u oblacima .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online