Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 29.10.2012.
16:22
Politika A

Zašto su mladi protiv EU

Članstvo u EU podražava čak 51 odsto građana koji imaju 60 i više godina. Međutim, čak 42 odsto građana starosti od 18 do 29 godina protive se ulasku Srbije u EU, dok članstvo u Uniju podržava 41 odsto njih, piše "Politika". Svaki drugi učenik ili student protivi se članstvu, dok ga svaki treći podržava. Najviše protivnika članstvu u EU je iz Beograda, pokazuje istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, koje je sproveo Cesid. Prema istraživanju, 47 odsto od ukupnog broja ispitanika jeste za ulazak u Uniju.

Čak 42 odsto građana starosti od 18 do 29 godina protive se ulasku Srbije u EU
 

Do juče su mladi bili najveći zagovornici Evrope. Oni su podržavali evropski sistem vrednosti i život u Uniji. Otuda i iznenađenje zašto su se mladi okrenuli protiv članstva u EU.

Svetlana Logar iz Ipsos Stratedžik marketinga kaže za "Politiku" da nije bitno šta se dešava, da li nas Evropa pritiska ili ne, već kako se ti interpretira.

"Opredeljenje za EU mnogo varira i zavisi od trenutne situacije. Nikada nismo imali podatak da su mladi više protiv ulaska u Evropu od starijih. U proseku uvek imamo polovinu koja bi glasala za ulazak u EU i pored krize u Evropi, svega što su videli na televiziji i pritisaka iz EU. Znači da su vrlo proevropski orijentisani. Ljudima nije jasno šta smo sve već dobili. Kada smo dobili beli šengen, to je jako podiglo motivaciju i procenat opredeljenih za EU je odmah bio veći. To je motivacija za ulazak u Evropu", kaže ona.

Neka istraživanja Ipsosa pokazala su da ljudi u Srbiji misle da je ona dobila najviše pomoći od Rusije i Japana. To nije tačno. Najviše je dobila od EU – 3,3 milijarde evra od 2000. godine. Za isto vreme je iz Rusije stiglo 150 miliona evra, oko 20 puta manje nego iz Unije.

Strateški marketing već decenije radi ispitivanja javnog mnjenja o opredeljenosti za i protiv EU. Svetlana Logar kaže da podrška za ulazak nikad nije bila manja od 46 odsto.

"Varijacije su bile prisutne i pre krize. Na primer, 2008. godine kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, došao je Fijat i održan Evrosong, podrška EU je bila oko 70 odsto. U ovim, lošim okolnostima podrška je opala za 20 odsto", objašnjava ona.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.10.2012. 16:35
Ko ude u EU,prodao je svoju slobodu to znaju oni koji su u njoj. NE u fašističku EU! Necemo da budemo sluge niti zrtve genetsko otrovane hrane! N E U E U
Ponedeljak 29.10.2012. 19:23
Истраживање би било реално и отклонило збуњеност аутора, кад би био укључен и податак колико је новца ЕУ испумпала из Србије. ''Уложена'' цифра би деловала бедно и смешно. После оваквог ''помагања'' и најиспранији еврофанатизовани мозгови се понекад упале. Како се види највећи ''љубитељи'' ЕУ су људи комунистичко-марксистичке орјентације ( Мићуновић, Лихт, Кандић, Павићевић, Драшковић, Бисерко, Капичић, Тадић, Чеда, Маловић...), комесарске гузоње и гузоњини синови.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online