Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.10.2012.
10:57
Telegraf A

Deca nisu roba, a Zvečanska supermarket

Načelnik u Sektoru za brigu o deci i porodici u Ministarstvu rada i socijalne politike Dragan Vulević kaže da, uprkos usađenom verovanju kod naših građana, dete u Srbiji nije teško usvojiti i da na usvajanje nije potrebno dugo čekati.

Potencijalni roditelji hoće samo malu decu, školarci nisu poželjni
 

Prema njegovim rečima, problem je u tome što se potencijalni usvojitelji uglavnom kasno odlučuju na usvajanje i imaju visoke kriterijume za decu koju treba da usvoje. Vulević navodi da u Srbiji parovi uglavnom žele što mlađu decu i nisu preterano tolerantni po pitanju zdravstvenih, razvojnih i nacionalnih karakteristika maloletnog deteta koje bi želeli da usvoje.

Pritom se većina njih odlučuje za usvajanje jedino u slučaju kada se iscrpe sve biološke mere za dobijanje sopstvenog poroda, a kod nas postoji zakonska odredba po kojoj roditelji koji trebaju da usvoje decu moraju da budu stariji barem 18 godina od deteta. Takođe, potencijalni roditelji ne smeju da imaju više od 45 godina od deteta koje usvajaju.

Vulević kaže da je najveće interesovanje za decom do šest godina starosti, dok se posle tog uzrasta teže usvajaju. U ovom trenutku u registru se nalazi 759 domaćih usvojitelja i oko 60 dece.

"Postoji jasno utvrđena procedura prilikom realizacije usvojenja mališana, odnosno utvrđivanje podobnosti, koja pomaže da se detetu izabere ona koja bi mu najviše odgovarala, odnosno koja će na najbolji način zadovoljiti sve vaspitne, zdravstvene, obrazovne i druge razvojne potrebe deteta. Nema govora o dugom čekanju za usvajanje dece, već se radi o neophodnom postupku koji ima za cilj da štiti decu, jer su stručnjaci organa starateljstva odgovorni za zaštitu najboljeg interesa maloletne dece i u tom smislu moraju da vode računa da se sve potrebe deteta zadovolje u odgovarajućoj porodici", ističe on.

Vulević napominje da ceo proces usvojenja nije jednostavan niti treba da bude olako shvaćen. U protivnom, ako bi sve sveli na minimum, imali bismo scenario kao u Rumuniji, gde je jedno vreme praksa u usvajanju dece bila na granici da pređe u trgovinu ljudima.

"Tek su ulaskom u EU stvari u ovoj zemlji počele da se popravljaju i da se vraćaju u normalni okvir. Kod nas se sve jasno zna i mora da se ispoštuje procedura, kako bi na kraju bili svi zadovoljni. Nema lepše stvari u ovom poslu, nego kada vidite da dete napreduje u porodici koja ga je usvojila", navodi Vulević.

"Kod nas postoji postupak usvajanja dece od strane roditelja stranaca, a ta mogućnost, kao izuzetak se primenjuje isključivo u situacijama kada se u određenom razumnom roku u trajanju od jedne godine za dete ne nađu usvojitelji među domaćim državljanima i to uz posebnu dozvolu ministra nadležnog za porodičnu zaštitu", priča Vulević.

On navodi da godišnje 10 do 15 dece usvoje strani državljani. "Strani usvojitelji su u značajnoj meri tolerantni i usvajaju decu sa ozbiljnijim zdravstvenim i razvojnim problemima, odnosno onu decu za koju se ne mogu nači usvojitelji među domaćim državljanima. To podrazumeva da oni, takođe, nemaju problem sa decom drugačijeg nacionalnog i verskog porekla", objašnjava Vulević.

Većina takve dece odlazi u SAD i Švedsku, dodaje on. "Veoma smo ponosni kada uspemo za decu koja imaju značajne zdravstvene probleme da nađemo usvojitelje. Tako je usvojen mališan od jedne američke porodice, koji je rođen bez ruku i nogu ili dete sa teškim zdravstvenim problemom čiji je odlazak i let avionom u SAD pratila specijalistička medicinska sestra. Strahovali smo da li će preživeiti. Srećom uspeo je, podvrgnut je komplikovanim operacijama i sada je veoma srećan u američkoj porodici koja ima svoju decu i još dvoje usvojenih", kaže Vulević.

On napominje da većina ljudi kod nas ima ustaljeno mišljenje o dugoj proceduri i o dugom čekanju na usvajanje, jer se dovoljno ne poznaje tematika i postoji pogrešna percepcija o tom problemu.

"Mora da se shvati da deca nisu roba, a da “Zvečanska” nije supermarket. Pre svake odluke mora se ispuniti kompletno cela procedura oko usvajanja kako bi dete dobilo odgovarajuću porodicu. Organ starateljstva ne bira dete za porodicu, nego porodicu za dete", kaže Vulević.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online