Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 30.10.2012.
01:40
D. Lj. Joksić - Vesti A

Kumanovo je srpski zavet za Kosovo

Danas pred velikim iskušenjima pokušavamo da dosegnemo svu dubinu i značaj kosovskog zaveta s početka prošlog veka, zaveta koji je u osnovi našeg identiteta, rekao je, pored ostalog predsednik Srbije Tomislav Nikolić na komemorativnoj svečanosti na brdu Zebrnjak povodom stogodišnjice Kumanovske bitke, kojom je označen početak kraja Prvog balkanskog rata i potiskivanje otomanskih zavojevača sa prostora Balkana.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić na obeležavanju stogodišnjice Kumanovske bitke
 

Pred više hiljada ljudi okupljenih ispred spomen-kosturnice poginulim srpskim vojnicima Nikolić je dodao da "danas 100 godina nakon velike vojne pobede, Srbija bije drugačije bitke sa jednakom istorijskom težinom".


- Obeležavanje stogodišnjice Kumanovske bitke je i poruka mira, saradnje i razumevanja koju Srbija i Makedonija šalju regionu i vascelom svetu. Zebrnjak je mesto koje nas spaja. Ova svečanost, koju smo priredili u Makedoniji, veliki je događaj za Srbiju, zato što su se sve veće bitke, koje je Kraljevina Srbija vodila u Prvom balkanskom ratu, dogodile na prostorima Makedonije.

Mesto koje spaja, a ne razdvaja: Ostaci spomenika srpskim borcima
 

- Koliki je značaj Prvog balkanskog rata bio u našoj nacionalnoj svesti, svedoči jedinstven podatak u vojnoj istoriji sveta da je odziv na mobilizaciju bio veći od broja pozvanih. Od nepuna tri miliona stanovnika, Srbija je stavila pod pušku i šajkaču 402.000 osoba. Oficiri, mladi i željni podviga, lično su predvodili svoje vojnike jedinstvenom komandom "za mnom", a otpozdrav na tu komandu prenosio se od usta do usta, od uha do uha - za Kosovo, Kosovo je oslobođeno. Uticaj tih reči bio je čaroban. Današnja pokolenja teško mogu da osete pokretačku snagu tih reči -
podsetio je Nikolić.

Obrazu zabranjen ulazak

 

Desetak pripadnika Obraza, na čelu sa Mladenom Obradovićem, nije moglo da prisustvuje proslavi zato što im makedonska policija nije dozvolila da uđu u zemlju.
- Nismo na sebi imali nikakva vidljiva obeležja, oko sat vremena držali su nas na granici, da bi nam na kraju predali neko rešenje zbog čega nam se zabranjuje ulazak. Veću počast nismo mogli da dobijemo. Čast je biti zabranjen od onih kojima smeta srpstvo - izjavio je Obradović za "Vesti".

                                       Đ. B.

Obeležavanju jubileja prisustvovala je visoka delegacija Srbije, koju je predvodio šef države Tomislav Nikolić koji se zahvalio predsedniku Đorđu Ivanovu i premijeru Nikoli Gruevskom na mogućnosti da se na Zebrnjaku obeleži istorijski događaj od vitalnog značaja za Srbiju.


Pomen junacima Kumanovske bitke služio je episkop Atanasije, a lovorove vence na spomen-kosturnicu su pored Nikolića položili premijer Ivica Dačić, predstavnici vojske Srbije i delegacija Makedonije.


Ceremoniji je prisustvovao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, crkveni velikodostojnici i predstavnici diplomatskog kora.


U najslavnijoj vojničkoj operaciji Prvog balkanskog rata poginulo je 1.207, ranjeno 5.212 vojnika, dok se zameo svaki trag 603 ratnika.

100 godina posle: Učesnici komemorativne svečanosti na brdu Zebrnjak
 


Spomenik na Zebrnjaku je delo beogradskog arhitekte Momira Korunovića. Njegova izgradnja je počela 1934, a osvećen je 1937. U maju 1942. bugarski fašisti srušili su dve trećine spomenika.


U ostacima kosturnice na Zebrnjaku, nalaze se kosti 723 poginulih vojnika Prve srpske armije kojom je komandovao tadašnji prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.
 

Istina ili provokacija

 

Nikolićevu izjavu da je, istorijski gledano oslobođenje Makedonije počelo sa Prvim balkanskim ratom, neki makedonski istoričari su doživeli kao provokaciju.


- Ovde je bilo Osmanlijsko carstvo, danas je Makedonija. Makedonija je bila u ropstvu, danas je slobodna zemlja, možda zbog Prvog balkanskog rata - kazao je Nikolić.
Istoričar Nikola Žežov smatra da su balkanski ratovi "jedan od najtragičnijih perioda makedonskog naroda".


- Ne može da se govori o nikakvom oslobađanju, već o zameni jednog ropstva sa drugim. Zato mi ne možemo da slavimo te ratove koji su se pretvorili u ratove za osvajanje novih teritorija od strane balkanskih država", kaže Žežov.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.10.2012. 08:29
Današnja pokolenja teško mogu da osete pokretačku snagu tih reči - Па нема Николићу оног ко ће да викне:``За мном``!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online