Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.10.2012.
13:05
Lj. Ivanović - Vesti A

Kinezi skupi, ali po zakonu

Srpska Uprava carina je nedavno predstavila javnosti veoma moderne skenere koji su postavljeni na najprometnijim graničnim prelazima, od Gradine na granici s Bugarskom, do Batrovaca prema Hrvatskoj, odnosno Horgoša prema Mađarskoj, kao i na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu.

Savremeni uređaji: Puštanje u rad skenera na beogradskom aerodromu
 

Ništa ovde ne bi bilo čudno da se nisu pojavili napisi u beogradskoj štampi u kojima se tvrdi da je za deset mobilnih skenera i dva aerodromska rentgen sistema (jedan za putnike, drugi za prtljag) 2009. godine Srbija platila 30 miliona dolara (oko 23 miliona evra), dok su zemlje u okruženju poput Crne Gore i Hrvatske nabavile sličnu opremu dvostruko jeftinije.

Presečen lanac šverca ljudi

Razume se da su ovi skeneri potrebni Srbiji, tim pre jer je od njihove primene praktično presečen vrlo opasan lanac krijumčarenja ljudi s Bliskog istoka i azijskih država koji skriveni u tovarima kamiona traže način da se domognu EU. Kako carinici na graničnim prelazima ne mogu do detalja svaki tovar da pregledaju, ovi skeneri značajno skraćuju posao i veoma su efikasni.

Da stvar dodatno izazove sumnju doprinelo je i to što ova kupovina nije realizovana u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, dakle, nije bilo tendera.


Računica s kojom se spekuliše kaže da su od kineske kompanije Nuktek kupljena dva skenera za aerodrom. Onaj za prtljag staje 100.000 dolara, a drugi dva miliona dolara. To znači da preostalih deset mobilnih skenera košta 2,8 miliona dolara po komadu. Istina, ovu računicu nije bilo moguće proveriti jer u specifikaciji nabavke od kineske kompanije Nuktek pojedinačnih cena nema, već je reč o paket aranžmanu u koji su uključeni i softveri i prateća oprema.


U Upravi carina su "Vestima" zaista potvrdili da oprema nije kupljena na tenderu. U pisanom odgovoru našoj redakciji, Carina je navela da je oprema od jednog stacionarnog i deset mobilnih skenera kupljena na osnovu "Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između vlada Republike Srbije i Narodne Republike Kine" iz avgusta 2009.

Ima i jeftinijih

U Upravi carini kažu da ne raspolažu podacima o tome da li je i pod kojim uslovima neka druga država u okruženju nabavila moderne skenere, ali naglašavaju da nisu svi skeneri isti, da nemaju iste mogućnosti, te da treba pogledati kakve su performanse svakog od njih, pa tek onda donositi sud o ceni. Skenera, kao i računara ili bilo koje druge tehničke robe ima jako puno vrsta, s ogromnim razlikama u mogućnostima, pa kako ni dva računara različitih mogućnosti ne koštaju isto, to jednako važi i za mobilne skenere.

"Napominjemo da se u ovakvim slučajevima postupak javne nabavke ne pokreće, jer se ceo posao ugovara na nivou vlada dveju država", navodi se odgovoru Carine.
Proverili smo i u Upravi za javne nabavke da li je zaista Carina, odnosno vlada u njeno ime, imala pravo na tako veliku nabavku, bez objavljivanja javnog poziva.


- Imali su pravo. Ali, ta nabavka onda i nije obavljena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Evo o čemu je reč, Zakonom o javnim nabavkama, u članu sedam, stav dva naglašeno je da se iz odredbi ovog Zakona izuzimaju nabavke po međunarodnim sporazumima, koji moraju biti usvojeni na vladi i ratifikovani u Skupštini.

- Znate, međudržavni ugovori imaju pravno veću snagu od nacionalnog zakonodavstva i otud je takva nabavka sasvim regularna - kaže za "Vesti" Svetlana Ražić iz Uprave za javne nabavke.


Podsetimo, parlament jeste ratifikovao sporazum Srbije i Kine o zajmu za infrastrukturne projekte, a reč je o onom istom sporazumu prema kojem se gradi i most Zemun-Borča, koji košta 200 miliona evra.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online