Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 27.10.2012.
00:12
Večernje novosti A

Otkazi prete severu Srbije

Širom Srbije, tokom prošle godine ugašeno je 103.917 radnih mesta, a otvoreno 107.715 novih. A prema prognozama poslodavaca, u ovoj će godini biti manje ”oscilacija”, pa će do novog radnog mesta doći njih 50.137, dok će ukupno 35.800 zaposlenih završiti na birou.

Foto - ilustracija: I dalje ćemo čekati u redovima za posao...
 

- Na osnovu Ankete poslodavaca, procenjeno je da je u prošloj godini ugašeno 5,42 odsto radnih mesta, a otvoreno 7,45 odsto, što znači da je stopa kreiranja novih poslova iznosila 2,03 odsto - objašnjava Mihail Arandarenko sa Ekonomskog fakulteta. - A u ovoj godini se očekuje da će nestati 2,18 odsto radnih mesta, a da će se pokrenuti 3,87 novih.


Prema rezultatima istraživanja, koje je sprovela Nacionalna služba za zapošljavanje u saradnji sa USAID, najviše je otkaza dosad podeljeno u Vojvodini, zatim u Beogradu, pa u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, a najmanje u Južnoj i Istočnoj Srbiji. Istovremeno, do posla su najlakše dolazili građani Zrenjanina, Kikinde, Novog Bečeja, Užica, Nove Varoši, Čajetine...
 

Bankrot pred proizvođačima

U prerađivačkoj industriji biće najviše otpuštenih radnika (10.531), jer će bankrot biti najčešći upravo u ovim firmama. S druge strane, baš u ovom poslu će biti i najviše otvorenih novih radnji, pa se očekuje da bi se na proizvodnji hrane, pića, tekstila, odeće, obuće, duvana, tokom ove godine mogla angažovati ukupno 15.462 radnika.

A ako je suditi po prognozama anketiranih poslodavca, ovu će godinu obeležiti upošljavanja u najmanje razvijenim područjima.


- Preduzetnici iz Vranja, Bujanovca, Vladičinog Hana, Užica, Priboja, očekuju da će u ovoj godini biti oko sedam odsto više otvorenih novih radnih mesta nego ugašenih. Ova stopa je daleko iznad republičkog proseka. Poslodavci iz Novog Sada, Beočina, Sremskih Karlovaca nemaju toliko optimizma i oni očekuju više otkaza nego ponuda i to za 0,39 odsto. I u Subotici, Somboru i Kanjiži se prognozira da će broj otpuštenih i novozaposlenih biti gotovo isti.


U analizi stanja na tržištu rada, stručaci iz NSZ su uočili da kreiranju novih poslova, osim privrede, ne ide ”naruku” ni obrazovna struktura lokalnog stanovništva. Učešće stanovnika bez ikakavih kvalifikacija je izrazito visoko za razliku od onih sa diplomama fakulteta. Najobrazovaniji su koncentrisani u velikim gradovima - Beogradu, Novom Sadu i Nišu, dok u Vranju i Novom Pazaru više od 50 odsto stanovika ima samo osnovnu školu.


Procenjuje se da će u ovoj godini bez posla najviše ostajati oni sa trećim stepenom stručnosti (11.250), ali i 9.008 radnika bez osnovne. Istovremeno, do plate će najlakše dolaziti oni sa srednjom školom, pa se procenjuje da će u 2012. novi posao dobiti ukupno 27.853 zanatlija, trgovca, računovođe.

POVEZANE VESTI

Subota 27.10.2012. 10:33
poenta svega je da nema sigurnih radnih mesta ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online