Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 26.10.2012.
15:10
24sata.rs A

Voze u suprotnom smeru da izbegnu putarinu

Otvaranje divljih prolaza probijanjem zaštitne ograde na autoputevima u Srbiji, da bi došli do svojih kafana, kuća, pa čak i njiva, vožnja u suprotnom smeru ili polukružna okretanja nasred autoputa, sve su to neverovatni i veoma opasni potezi srpskih vozača koji žele da izbegnu plaćanje putarina.

Kamion se isključuje sa autoput na mestu gde je uključenje i vozi u suprotnom smeru...
 

Samo u 2011. godini čak 37.943 vozača su pobegla sa naplatne rampe i ako podelimo sa brojem dana u godini dođemo do toga da je to više od 100 vozača dnevno.

"Oni jednostavno daju gas na naplatnoj stanici i pobegnu. Za sve njih račun kad-tad dođe na naplatu jer JP 'Putevi Srbije' od pre četiri godine imaju uspostavljen video-nadzor preko kojeg identifikuje vozače. Osim fotografija, postoje i video-snimci i mi ih na osnovu tih dokaza sve utužujemo", rekao je za "24 sata" Milenko Ćaković, direktor naplate putarine "Puteva Srbije".

Omiljena mesta vozača za vožnju u suprotnom smeru ili okretanje preko pune linije su na autoputu Beograd-Subotica, dok na potezu Beograd-Niš ima divljih izlaza.

"Mi imamo poseban tim koji jednom mesečno izlazi na teren, popisuje izlaze i zatim ih zagrađujemo. To po pravilu ne traje dugo, pošto se vrlo brzo pojave oni koji ih opet sruše, i tako ukrug, igranka bez prestanka", objašnjava Ćaković.

...a put nastavlja kroz njive jer kroz rampu u suprotnom smeru ne može da prođe
 

Sistemom kontrole preko odseka analitike i odseka video-nadzora omogućeno je registrovanje svih vozača koji su koristili autoput, a da pritom nisu platili putarinu.

"Ako plate dug nakon opomene koja im se pošalje, protiv njih se ne vodi sudski postupak. Protiv vozača koji su koristili divlje izlaze i onih koji su manipulisali karticama skraćivanjem relacija, podnose se prijave preko Odeljenja za suzbijanje privrednog kriminalita MUP-a", kažu u "Putevima Srbije", koji na godišnjam nivou zbog takvog ponašanja vozača gube blizu dva miliona evra.

Registrovanjem vozača koji izbegavaju plaćanje putarine zaobilaženjem naplatnih stanica, čineći pritom ozbiljne saobraćajne prekršaje, na osnovu prikupljenih dokaza podnose se zahtevi nadležnim policijskim upravama radi podnošenja prijava.

"Neverovatne stvari rade vozači. Dešava se da kamioni prelaze po čitave kilometre preko nadvožnjaka u suprotnom smeru, rizikujući ne samo svoj život, već pre svega život drugih. To je zaista neshvatljivo", kaže Ćaković.

Samo od maja do oktobra ove godine "Putevi Srbije" podneli su 125 prijava koje se odnose na otvaranje divljih prolaza na autoputu, okretanje preko pune linije na autoputu i vožnju u kontrasmeru na Koridoru 10.

Petak 26.10.2012. 16:59
Ovu bagru ( vozace ) reba strpati u zatvor pre nego sto nekog ubiju!
Petak 26.10.2012. 17:46
Повећати казне и увести одузимање возила на 24 сата на лицу места, па а видимo коме се жури.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online