Sreda 26. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 26.10.2012.
07:47
Večernje novosti A

Koja četiri uslova postavlja Srbiji Hilari Klinton?

Ukoliko se do početka decembra obnovi dijalog Beograda i Prištine i postigne brz napredak oko preostalih tehničkih pitanja, telekomunikacije i energetike, Evropski savet mogao bi krajem godine da Srbiji dodeli takozvani ”uslovni datum” za početak pregovora.

Novi pritisak na Srbiju: Hilari Klinton i Ketrin Ešton stižu u Beograd sledeće nedelje
 

Kako saznaju beogradske Večernje novosti iz diplomatskih izvora u Vašingtonu i Briselu, ovu poruku srpskom državnom vrhu preneće američka državna sekretarka Hilari Klinton i evropska šefica diplomatije Ketrin Ešton, koje sledeće nedelje dolaze u Beograd.

”Uslovni datum” zapravo bi bila formulacija da će ”Srbija automatski započeti pregovore kada ispuni ključne kriterijume” u procesu evropskih integracija.

Hiljade policajaca čva Hilari

Hilari Klinton poslednji put je bila u Srbiji oktobra 2010, a u međuvremenu su dolazili njeni bliski saradnici Filip Gordon, Vilijam Barns i Filip Riker. Kao i prilikom prošle posete, kako saznajemo, srpska policija će primeniti najviši, takozvani stepen bezbednosti broj jedan, a posetu će obezbeđivati nekoliko hiljada pripadnika MUP.

Prema saznanjima dnevnika, Klintonova i Eštonova neće u Beogradu isporučiti nove uslove oko Kosova, već će doći da ohrabre nastavak dijaloga i još jednom ponove šta se od Srbije očekuje u vezi sa Kosovom.

Lista tih očekivanja je sledeća:

* potpuna primena sporazuma oko integrisanog upravljanja administrativnim prelazima

* povlačenje Beograda iz bezbednosnih i pravosudnih struktura na severu Kosova

* obnavljanje dijaloga i podizanje razgovora na politički nivo, bez zadiranja u pitanje statusa

* nalaženje rešenja za telekomunikaciju i energetiku.

Klintonova i Eštonova trebalo bi da sa srpskim državnim vrhom utanače spisak tema i tačan datum kada će dve strane ponovo sesti za sto u Briselu, a do tog susreta moglo bi da dođe već sredinom novembra. Kako nam je rečeno u Vladi, naši zvaničnici trebalo bi da im predoče finaliziran tekst platforme, koji bi, ukoliko Klintonova i Eštonova budu imali neke značajnije primedbe eventualno bio korigovan, ali uz strogo poštovanje ”crvenih linija” Srbije.

Pribićević: SAD-u se žuri

Analitičar Ognjen Pribićević smatra da je ”malo neobično” što Klintonova dolazi u Srbiju samo nekoliko dana pred američke izbore, ali to ovako objašnjava:
"Američkoj administraciji je važno da zaokruži nezavisnost KiM i zato želi da se uveri da su i Beograd i Priština spremni da sarađuju kako bi se konačno razrešilo pitanje južne srpske pokrajine".

Američka državna sekretarka posetiće Beograd u sredu, 31. oktobra, u okviru balkanske turneje, na kojoj će joj se pridružiti i Eštonova. Istog dana posetiće i Prištinu, a dan ranije, u utorak, biće u Sarajevu. Kako tvrde naši izvori, Klintonova će u razgovorima sa srpskim državnim vrhom otvoriti i temu saradnje u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Zasada je planirano da američko-evropski dvojac u Palati Srbije razgovara sa predsednikom i premijerom, Tomislavom Nikolićem i Ivicom Dačićem, a u našoj delegaciji najverovatnije će biti i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić, vicepremijerka Suzana Grubješić, šef diplomatije Ivan Mrkić, kao i ministri Rasim Ljajić i Zorana Mihajlović, koji će biti zaduženi za pregovore oko telekomunikacija i energetike.

POVEZANE VESTI

Petak 26.10.2012. 07:59
"naši zvaničnici trebalo bi da im predoče finaliziran tekst platforme, koji bi, ukoliko Klintonova i Eštonova budu imali neke značajnije primedbe eventualno bio korigovan, ali uz strogo poštovanje ”crvenih linija” Srbije." Ta platforma je izgleda i napisana u stranim ambasadama. A Vuciceve crvene linije su nekako bledunjave.
Petak 26.10.2012. 09:46
Neka samo kimaju glavom, a potpisuju sporazume sa Rusijom i Kinom. Polako da se naoruzamo i vratimo vojni rok. Iran pod sankcijama grca i ubrzava program, sta ce ovi samo da iskoriste jer su to i ocekivali.Pozornica je spremna.Trajalo je 30 godina da do toga dodje, pa nece valjda sad da odustanu.Onda nastupa cika Vlada i ulazi na Balkan.
Petak 26.10.2012. 10:01
Не прихватамо ултиматуме и немојте џабе да бијете пут свраке! Како би лепо било када би ови полтрони на власти имали смелости да кажу газдарицама? Овако, биће постројавања и дељења шамара, а они као време слуге ће похитати у испуњавању ултиматума и признавању шиптарске не зависности. Гаврилооооо!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online