Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 25.10.2012.
00:15
Večernje novosti A

Tadić predaje kormilo Đilasu?

Rasplet višemesečne političke drame unutar Demokratske stranke je na pomolu. Boris Tadić, aktuelni lider DS, nagovestio je da bi mogao da se povuče iz predsedničke trke i prepusti čelnu poziciju svom zameniku Draganu Đilasu, ukoliko se promeni Statut i koriguje ideologija stranke. Nezvanično, Đilas je prihvatio sve uslove.

Obrt dan pre konačnog roka za podnošenje kandidature za čelnog čoveka Demokratske stranke: Boris Tadić spreman je da prepusti mesto Draganu Đilasu
 

Pošto je pretio dubok raskol u stranci posle izborne skupštine 10. novembra, dva zaraćena tabora su nadomak dogovora. Dan pre isteka roka za podnošenje kandidatura (ističe u četvrtak u ponoć), Tadić je pozvao Đilasa na razgovore na kojima bi se sve finalizovalo.

Konkretno, da bi se povukao sa megdana i podržao Đilasa, Tadić traži:

* da DS bude jasno profilisana kao socijaldemokratska stranka,

* da Predsedništvo stranke dobije veća ovlašćenja i da se uspostavi unutrašnja kontrola rada stranke i ocenjivanja rada članova i funkcionera,

* da nema revanšizma prema članovima biračkih odbora koji su podržali nekog od kandidata,

* da Nataša Vučković i Goran Ćirić budu potpredsednici stranke.

U slučaju poraza, ostaje u stranci

Tadić se zalaže i za to da se, ubuduće, skupštine DS, umesto na četiri godine održavaju na svake dve, radi boljeg proveravanja rada stranačkih struktura. Napominjući da više stranačkih odbora podržava Đilasa, Tadić je primetio da se, međutim, struktura delegata promenila u njegovu korist. On je zaključio da će, u slučaju poraza na stranačkim izborima, ostati u DS-u.

Ali, kako tvrdi Tadić, do sada nije postignut dogovor sa Đilasovom stranom. U slučaju da dogovor definitivno izostane, on će se kandidovati za predsednika i ”ići do kraja”. Tadić još nije isključio mogućnost da odsustvo dogovora sa Đilasom dovede do cepanja DS, što će se posebno loše odraziti na poslanički klub te stranke u Skupštini Srbije.

Prema izvorima iz Đilasovog tabora, oni su spremni da prihvate te predloge.

Gradonačelnik Beograda je za Tadićevu odluku čuo dok je držao stranački sastanak u Lajkovcu i, prema saznanjima ve;ernjih novosti, odmah je rekao da su svi uslovi za njega prihvatljivi. On je još poručio da je Tadić bio najbolji predsednik Srbije, ali da nije dobro rukovodio strankom, zbog čega je i izgubila na majskim izborima.

Na ovom kompromisu, kako saznaje beogradski list, radilo se u proteklih desetak dana. Pod pritiskom većine funkcionera i članova stranke, koji su insistirali na tome da se na svaki način sačuva jedinstvo DS, vodeći dvojac razmatrao je različite modalitete dogovora, koji bi bio prihvatljiv za obe strane.

Kako tvrde izvori Večernjih novosti, deo paketa mogao bi da bude povećanje broja potpredsednika sa sadašnjih pet na sedam.

Nezavisno od ovog dogovora, u DS traju završne pripreme za izbornu Skupštinu. Prema rečima sekretara DS i člana organizacionog odbora za pripremu Skupštine Tamare Tripić, jedini formalni kandidat za predsednika stranke zasad je Branimir Kuzmanović, predsednik opštine Vračar, kojeg su predložila 33 člana Glavnog odbora stranke.

Mogućnost kandidovanja za predsednika stranke najavljivao je i bivši premijer Zoran Živković.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.10.2012. 00:47
Koji su to foliranti...ova njihova priča je užasna priča!!! SAMO ČEKAJU PAD VLADE I DA IH OPET UPOSLE ZAPADNJACI DA UNIŠTAVAJU SRBIJU!!!
Četvrtak 25.10.2012. 08:54
Što zbog prezimena, što zbog njega samog, Đilas slovi za bukvalno vrlo opasnog čoveka.
Četvrtak 25.10.2012. 14:00
vi dole sa komentarima ste izgleda u istoj sekti??!! Zasto ne prepustite instituacijama da brinu o tome. Ili i vas neko placa da komentarisete. Sto se tice sadrzaja clanka mislim da svako ima prava na licni stav
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online