Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 23.10.2012.
17:54
Beta A

Deveport: Normalni odnosi, mirna EU

Vidljiv i održiv napredak odnosa Beograda i Prištine, kao ključni uslov za napredovanje Srbije ka EU, podrazumeva primenu postojećih sporazuma dve strane i rešavanje problema ilegalnih struktura na severu, izjavio je danas britanski ambasador u Srbiji Majkl Devenport.

Devenport je kazao da je potpuna normalizacija odnosa među zemljama Zapadnog Balkana preduslov za članstvo u EU

U razgovoru za Agenciju Beta, Devenport je pozdravio prošlonedeljni sastanak premijera Kosova i Srbije Hašima Tačija i Ivice Dačića u Briselu, kao pozitivan i ohrabrujući prvi korak koji može voditi do napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i otvaranju pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

Normalizacija odnosa kao uslov

 

Na pitanje da li će se od Srbije tražiti da prizna nezavisnost Kosova pre pristupanja EU, Devenport je kazao da je potpuna normalizacija odnosa među zemljama Zapadnog Balkana preduslov za članstvo.

 

"Sve zemlje regiona imaju našu podršku kada je reč o njihovim naporima prema EU, i biće neophodno da sve zemlje koje su na putu ka EU u potpunosti normalizuju odnose pre no što pristupe EU", rekao je Devenport u razgovoru za Betu pred ovonedeljnu posetu britanskog ministra spoljnih poslova Vilijama Hejga Srbiji i regionu.

 

Britanski ambasador je objasnio da je normalizacija odnosa važna kako bi se "izbeglo ponavljanje iskustava iz prošlosti", ali i za stabilnost regiona i "održivost" članstva u EU.

"Nadam se da će lideri iskoristiti ovu priliku, da će nakon prvih kontakata uslediti i napredak po konkretnim pitanjima od životne važnosti za građane Kosova i Srbije. To je upravo ona vrsta pozitivnih i održivih napora koje će Evropa pozdraviti, i koji mogu dovesti do razvoja situacije u pravcu koji svi želimo", rekao je Devenport.

Ambasador je dodao da je "veoma ohrabrujuće da su se sve strane dogovorile da ponovo pokrenu dijalog i da zakažu idući sastanak za novembar".

Devenport je podsetio da je Evropski savet marta ove godine odredio kriterijume koje Srbija treba da ispuni za dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU i istakao da je među prioritetima rešavanje problema ilegalnih struktura na Kosovu.

"Ključna stvar u tom saopštenju je vidljiv i održiv napredak odnosa Beograda i Prištine.

Smatramo da je primena postojećih sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine ključ za to.

Takođe, rešavanje problema ilegalnih struktura mora da bude deo tog procesa, kao i konstruktivan pristup odnosima na Euleksom", dodao je uz napomenu da je ovo jedinstvena pozicija svih država članica EU.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.10.2012. 18:26
Хохштаплер.Марш напоље са нашег Косова и Метохије! Баш нас брига за ЕУ интеграције.Ми од Косова и Метохије у инат свима вама хохштаплерима,никада нећемо одустати. Недавне анкете о расположености грађана за улазак у ЕУ износе 52% против,а као главни разлог је уцењивање везано за нашу територију Косово и Метохију.
Utorak 23.10.2012. 17:56
Nasi stari engleski "prijatelji" izgleda osetili da ova koalicija pristaje na sve .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online