Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.02.2010.
13:46
Press.rs A

Tomica Milosavljević: Ne dam ostavku!

"Bez obzira na težinu epidemije svinjskog gripa, javnost bi bila nezadovoljna. Ostajem ministar!", izjavio je ministar zdravlja Tomica Milosavljević u intervjuu beogradskom listu "Press".

Ostajem ministar: Tomica Milosavljević

Mada su građani masovno bojkotovali akciju ministarstva "Zavrni rukav" i odbili poziv za vakcinaciju protiv svinjskog gripa, ministar Milosavljević najavljuje da će vanredne mere, koje podrazumevaju vakcinaciju protiv ovog virusa, kao i mere predostrožnosti primenjivati sve do kraja marta.

Opet vas prozivaju da podnesete ostavku zbog propasti vakcinacije?

"Kad preuzmem neki zadatak, ja ga radim do kraja i zato neću dati ostavku. Nažalost, ono što je na drugom mestu kvalitet ovde se krsti kao mana. Mnogo je važniji utisak o nečemu i nekom nego činjenica i rezultat. Meni je vrlo važno šta javnost i građani misle, ali neću dati ostavku dok mi ne istekne mandat."

Šta ćete raditi ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije?

"Ako do toga dođe, verovatno ćemo raspoloživim dozama vakcine moći da odgovorimo zahtevima građana. Ako i ne dođe do pogoršanja, vakcinacija treba da se nastavi, jer je to prilika da se populacija Srbije pripremi za jesenju sezonu, kada će ovaj grip biti glavni. S druge strane, Institut „Torlak" će u martu početi probnu proizvodnju. Videćemo koliko će biti efikasan. Ako nam za jesen bude trebala veća količina vakcina, a "Torlak" ne bude bio u stanju to da ostvari, onda ćemo kupiti na tržištu."

Članovi radne grupe za praćenje i suzbijanje novog gripa najavljivali su da će od svinjskog gripa u Srbiji oboleti 2,5 miliona građana i umreti oko 500 ljudi, a desila se blaga epidemija?!

"Nije tačno, epidemiolozi su govorili o različitim mogućnostima, i najtežoj, i umerenoj, i blagoj. Ostvarila se blaga do umerene, i to je dobro za sve. Još letos sam rekao da će negde početkom 2010. šta god da se desi, javnost imati primedbu. Da je epidemija bila teška, vi biste rekli da smo malo učinili. Ako je blaga, kažete preterali smo. U ovoj epidemiji naučili smo veliku lekciju, koja će biti značajna za postupanje ubuduće u zdravstvenom sistemu. Nije nemoguće da smo preventivnim merama, kao što su bili prevremeni raspusti, a konačno i vakcinacija, uticali na ublažavanje potencijalno opasnog talasa, i da je sve to skupa uticalo na menjanje karaktera pandemije."

Da li ste očekivali ovako veliki otpor među građanima, a i lekarima, prema vakcinaciji i šta je izazvalo toliko nepoverenje?

"Građani su reagovali i rezonovali onako kako razuman i racionalan čovek reaguje. Odziv građana na vakcinaciju bio je slab u čitavoj Evropi, pa i u Srbiji. Rekao bih da je na to jednim delom uticalo i prelivanje međunarodnih poruka na naše građane, a drugi razlog su kontradiktorne izjave u medijima koje su zbunile građane i jačale nepoverenje, nažalost. Ali, ne bih rekao da smo mi imali mali, ili zanemarljiv, ili neuspešan obuhvat. Mi smo imali najveći broj vakcinisanih protiv gripa u istoriji. Takođe, u odnosu na okruženje vakcinisali smo mnogo više."
 

Kako tumačite tvrdnje da je epidemija bila lažna?

"Duboka je neistina reći da pandemije nema ili da je nije bilo. Pandemija je počela u aprilu 2009. i svet prolazi kroz nju, i ona različito sezonski hvata južnu i severnu poluloptu. Do sada je izgubljeno oko 14.000 života u svetu, 2.000 u Evropi, u našoj zemlji je više od 80 ljudi izgubilo život."

Ipak, u toku je istraga Saveta Evrope zbog toga što je SZO proglasila epidemiju?

"SZO nije sveta krava i preispitivanje svake procedure je dobrodošlo. Ali, ako neko iz Saveta Evrope izgovori da vakcina možda izaziva i rak, onda je ta osoba sebe dovela do ivice nepoverenja. Parlamentarna skupština Saveta Evrope je jedna politička platforma i naravno da je dobrodošlo da se na svim mestima sve preispituje."

Koliko je zdravstveni sistem koštalo lečenje obolelih od gripa, a koliko kampanja o vakcinaciji?

"Iznošene su različite cene lečenja, ali mi ćemo uskoro imati detaljnu analizu tih troškova, koje su sigurno značajno finansijsko opterećenje. Što se tiče novca za kampanju, sve je u nekim planiranim okvirima, ali to ne mogu još da kažem jer još uvek nije stvar gotova. Mi ćemo o tome vrlo jasne i kompletne izveštaje imati do polovine juna."

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online