Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 23.10.2012.
14:28
Dnevnik A

Beška teška 5,3 milijarde dinara

Nakon nešto više od godinu dana posle puštanja u saobraćaj novog mosta preko Dunava kod Beške, Javno preduzeće "Putevi Srbije“ utvrdilo je konačnu cenu radova, piše novosadski Dnevnik.

Most preko Dunava kod Beške
 

Prema saznanju novosadskog Dnevnika, ukupno odobrena suma za izgradnju mosta Beška iznosi 5.322.171.977,52 dinara, nakon što je odbijena suma za kašnjenje na projektu.

Lomljenje koplja

Ugovorena cena je bila oko 37 miliona evra, najpre su se koplja lomila oko toga da li posao treba dodeliti domaćoj Mostogradnji koja je predvodila srpski konzorcijum i dala najpovoljniju ponudu za izgradnju mosta, ili, pak Austrijancima. Posle toga je usledila rasprava zašto se tako mnogo kasnilo s izgradnjom, investitor je prigovarao izvođaču, u jednom momentu je bilo u opciji i da im se posao oduzme, a izvođači su optuživali investitora da nije stvorio preduslove za izgradnju.

U Putevima Srbije kažu za Dnevnik da je austrijskom preduzeću Alpina, kome je povereno i projektovanje i izgradnja mosta, do sada isplaćeno 4.770.422.195,77 dinara, dok se u naredne dve nedelje očekuje isplata preostalog iznosa od 551.749.781,76 dinara.

Ovakva odluka znači da investitor, orijentaciono, nije odstupio od cene koju je ponudio još krajem januara ove godine, kada je s izvođačem potpisao memorandum.

Tada su usaglašene 42 od 43 stavke u pregovorima oko cene, ali je ostalo otvoreno pitanje oko produžetka roka izgradnje, na osnovu čega je izvođač radova tražio dodatni novac, koji je dosegao, kako se moglo čuti, čak do 100 miliona evra.

Ukoliko izvođač radova nije zadovoljan konačnom odlukom investitora, u JP Putevi Srbije kažu da je prva instanca za žalbu po ugovoru nezavisni FIDIC inženjer koji donosi svoj stav.

Ukoliko jedna od strana u postupku ne bude zadovoljna, drugi učesnik može da pokrene arbitražu. Alpina je već dostavila dokumentaciju s odštetnim zahtevom za produžetak roka koji se nalazi na oceni u nadzornoj kompaniji URS (nekadašnji Skot Vilson), što znači da se ne smatra krivom za kašnjenje radova.

Inače, ugovorom za izgradnju mosta Beška od samog početka u oblasti nadzora bili su angažovani kompanija Skot Vilson s podizvođačima – firmom Mostprojekt i kompanijama BCOEM iz Francuske i Hill Int iz SAD-a kao tehnička pomoć, što je finansirala EU.

U Putevima ističu da su navedene kompanije aktivno učestvovale na realizaciji kompletnog projekta, dok je periodično projekat kontrolisan i pregledan od konsultanata Evropske banke za obnovu i razvoj, koja je odobrila kredit za izgradnju mosta.

Ugovor o izgradnji je potpisan 2006, a most je pušten u saobraćaj 3. oktobra 2011. Da li će se utvrđenom cenom staviti tačka na Bešku, ili će završiti na arbitraži, kao koncesija Horgoš – Požega koja je poverena istoj firmi, ostaje da se vidi.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.10.2012. 15:36
Alpina je jedan korak udaljena od stecaja u Austriji, javno tuzilastvo istrazuje korupciju i proneveru. Glavni menadzer je vec dao otkaz u firmi a Srbija naravno sa takvima mora da saradjuje kao da mi nismo imaloi gradjevinske firme koje mogu da naprave taj most? Ali ko bi onda nasim politicarima zavrsavao pranje para po austrijskim i svajcarskim bankama?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online