Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 23.10.2012.
10:07
Alo A

Ostao i bez testisa i bez plate!

Slaviša Ljubičić (35) iz Iriga ostao je bez jednog testisa, zdravstvene knjižice i plate, jer je u firmi u kojoj je bio zaposlen "Boki-Vučenović" d. o. o. bio prinuđen da radi bez zaštite na cirkularu.

Slaviša Ljubičić

Ljubičić je, kao i većina od 140 radnika, radio na crno, pa su ga pretpostavljeni, kada je 28. oktobra 2011. godine povređen na radu, brže-bolje retroaktivno primili u radni odnos. Od tada do danas otac četvoro dece nije dobio ni dinara plate. Iako mu po Zakonu o radu pripada 100 odsto naknade u slučaju bolovanja usled povrede na radu, firma mu nije platila troškove lečenja, a on i deca ostali su i bez zdravstvenog osiguranja, jer preduzeće nije platilo doprinose.

"Na ivici sam bankrota. U firmi sam radio na cirkularu i dok sam bio zdrav sve je bilo u redu. Međutim, kada me drvo u oktobru prošle godine oborilo s nogu i kada sam zbog udarca u prepone ostao bez jednog testisa, umesto da mi pruže svu neophodnu pomoć, u firmi su brže-bolje sastavili ugovor o radu, potpisali ga umesto mene i retroaktivno me prijavili u PIO. To su uradili samo da bi izbegli odgovornost, jer zapošljavaju radnike na crno. Iako sam posle operacije ležao skoro dva meseca u bolnici, niko od šefova me nije posetio niti se raspitivao o mom zdravlju", ogorčen je Ljubičić.


On dodaje da je njegov brat, istog dana kada je on povređen, prijavio slučaj policiji.

"Policija je kontaktirala sa inspekcijom rada, oni su izašli na teren i sačinili izveštaj u kome se navodi da je cirkular neobezbeđen. Inspektori su još jednom obišli firmu, ali tada je gazda već obezbedio mašinu, iako ni to nije bilo u skladu sa propisima", navodi Ljubičić.

On ističe da se obraćao i Ministarstvu za rad i inspekciji rada i opštini ne bi li uspeo da reši svoj problem, međutim, kako kaže, svi su se proglasili nenadležnim za njegov slučaj. Svoje probleme sada pokušava da reši preko advokata jer, kako ističe, ima više nego dovoljno dokaza.

"Ne samo da je poslodavac prekršio zakon već su i nadležne službe koje bi trebalo da prate da li radnici rade u bezbednim uslovima zatajile. Zato, iako sam u finansijskom škripcu, planiram sve redom da tužim, jer sam zbog njihovog nemara mesecima prikovan za krevet, bez sredstava za izdržavanje porodice", ogorčen je Ljubičić


U Ministarstvu rada ističu da je inspekcija u nekoliko navrata izlazila na teren kako bi se utvrdilo činjenično stanje u vezi sa firmom iz Iriga i da su inspektori utvrdili da poslodavac nije ispunio bezbednosne mere zaštite za svoje radnike.


"Protiv poslodavca je podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prekršaja oblasti zakona o bezbednosti radnika i naloženo mu je da otkloni nepravilnosti", navode u Ministarstvu rada.

Utorak 23.10.2012. 11:33
Dobro da je i dovde izgurao. Od mnogih ljudi, pogotovu kada malo napune đepove novcem, ne može da očekuje ni samilost, ni čovečnost.
Utorak 23.10.2012. 12:35
Urednici "Vesti", zašto ne pišete i o pozitivnim primerima poslodavaca, već samo o negativnim? Ovako bespotrebno i nekorektno paušalizirate stvari i širite sliku kao poslodavac u Srbiji = lopov i prevarant. A istovremeno cela Srbija zavisi od tih ljudi - savesnih i nasavesnih. Uvdete, predlažem, rubriku "Pozitivna hronika", pa neka tamo svi vide i pozitivne primera poslodavaca. Da vidimo koje su to firme i da se zna da postoje i drugačiji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online