Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 22.10.2012.
00:11
Večernje novosti A

Na korak do plana za Kosovo

Tokom ove nedelje državni vrh održaće niz sastanaka na kojima će glavna tema biti platforma o Kosovu i Metohiji. Rezultat tih razgovora biće konačan dokument s kojim će Srbija ući u pregovore o južnoj srpskoj pokrajini, pišu ”Večernje novosti”, pozivajući se na izvore iz vrha srpske vlasti.

Uskoro treba očekivati završetak platforme o KiM
 

Sagovornik beogradskog dnevnika naglašava da se na platformi uveliko radi, da je mnogo toga već na papiru, a sada se očekuje finalni dogovor najvažnijih ljudu u državi.


- Dokument bi trebalo da bude gotov početkom novembra, a nakon toga biće poslat u Skupštinu na raspravu i usvajanje - rekao je izvor ”Večernjih novosti”.


Prvi sastanak biće održan u sredu, a organizovaće ga kabinet predsednika republike. Prisustvovaće, osim šefa države Tomislava Nikolića, i premijer Ivica Dačić prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, ministar Mlađan Dinkić, šef Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin...


Na tim sastancima biće određen i sastav pregovaračkog tima koji će predvoditi premijer Dačić. Članovi tima biće i ministarka energetike Zorana Mihajlović, i ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.
 

Tačijeve političke igre

Tačijeve izjave da je susret sa Dačićem početak dobrosusedskih odnosa dveju država, Aleksandar Vulin ocenjuje kao Tačijev unutarpolitički obračun i odsustvo želje da se dijalogom dođe do pravog rešenja problema na KiM:
- Jer, poznato je da Priština ima mnogo unutrašnjih problema počev od kriminala, korupcije, narko-trafikinga, najnižeg standarda u Evropi, što su zaista pravi i ozbiljni problemi za vladajuću garnituru koja ne želi ili ne može da ih reši i zato se koristi politički nekorektnim izjavama. Ne bih se iznenadio kada bi i sve pomenute probleme pripisali Srbiji, ali, nažalost, sve je to politička igra i to nije dobar signal za početak dijaloga.

Ljajić je za ”Večernje novosti” potvrdio da će biti u timu:


- Pitanja o kojima treba da razgovaramo su, pre svih, pozivni broj za Kosovo, imovina ”Telekoma” u južnoj srpskoj pokrajini, kao i druga ulaganja Srbije u telekomunikacionu infrastrukturu na KiM.


I premijer Dačić je naglasio da je Beograd spreman da razgovara o svim pitanjima, a ne samo o temama koje se tiču severa Kosova i paralelnih institucija:


- Treba razgovarati i o srpskoj imovini na Kosovu, o kulturnoj baštini, o Srbima s juga, povratku izbeglica, ali i o ratnim zločinima, uključujući i trgovinu organima. Budući razgovori neće biti laki.


Aleksandar Vulin, šef kancelarije za KiM kaže da je Srbija spremna za pregovore, da je učinila prvi potez, ali da sada na taj potez moraju da odgovore i drugi.


- Sada čekamo šta će učiniti međunarodna zajednica i Priština - kaže Vulin. A na pitanje kada očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine, on naglašava da je zasada rano prognozirati i davati procene oko eventualnih termina.


Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović istakao je da pristupanje Srbije EU ne treba vezivati za rešenje problema Kosova i Metohije.


Stefanović je, u razgovoru sa generalnim sekretarom Interparlamentarne unije Andersom Džonsonom u Kanadi, naglasio da među kriterijumima o pristupanju novih članica Uniji ne postoji onaj koji se odnosi na priznavanje drugih država, te da to treba da važi i za Srbiju.


On je ukazao da se podrška Prištini i njenim aspiracijama često shvata kao ohrabrenje za dalji progon Srba na Kosmetu i izrazio zabrinutost za bezbednost nealbanskog stanovništva.


Oglasio se i Štefan Lene, bivši specijalni izaslanik EU za pregovore o statusu Kosova, rekavši da severu Kosova treba ponuditi suštinsku autonomiju. On je ocenio da je rešenje koje je za sever ponudio Marti Ahtisari - nedovoljno.


- Treba obezbediti rešenje koje će biti sredina između zahteva Srba sa severa da sačuvaju sadašnje pozicije i veze sa Srbijom i želje Prištine da prostire suverenitet na severu Kosova - objasnio je Lene.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.10.2012. 00:26
Boli tacija uvo on je uvjeren da je kosovo nezavisno a tako kaze i evvropska unija i amerakia! Zna se zasto je on usao u pregovore, radi konacnog priznanja od srbije! Nije mi jasam Dacic sta on misli, valjda nije toliko lud da posmisli da ce albanci pristati na neki kompromis, oni ni sjever kosova nece dati a kamoli sta drugo! Sa albancima se jedino moze razgovarati o oruzanoj intervenciji protiv preostalih srba na kosovu.. Ovaj Dacic, Nikolic i ostala bagra smrde do bola, bojim se da ce nesto gadno dogovoriti sa zlobnim i vrlo tupoglavim evropljanima!.
Ponedeljak 22.10.2012. 01:00
Ako se govori o "istorijskom" pomirenju Srba i Albanaca,moraju da se napravi atmosfera za pomirenje kako sa jedne tako i sa druga strane. Dali su predstavnici Albanaca rekli: Dodjite Srbi na svoja ognjista,svih 300 000 vratice vam se vasa imovina i zivecete mirno? Eto Srbi spalili smo vam manastire,ali obovicemo ih! Sva ubistva Srba (preko 1000) cemo resiti! Trgovina organima ce da se rasvetli i pocinioci ce biti kaznjeni! Sva imovina Srpske drzave mora da se vrati! Dok se te gore navedene cinjenice ne rese i dok nema volje u Albanskom narodu da se to ucini,nasa vlada moze da pravi 1000 planova ,ali ni jedan uspeti nece,osim jednog a to je kada Srpska cizma stane ponovo na Srpsko Kosovo!
Ponedeljak 22.10.2012. 00:42
Razgovori mogu da se vode,ali nikako pregovori o priznavanju nezavisnosti i odvajanju KiM-je od matice Srbije.Ako se neko od Srbskih politicara uputi u tako nesto onda netrebamo krivicu bacati na siptare,onda se zna ko je kriv za izdaju i gubitak KiM-je.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online