Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 03.02.2010.
12:00
J. Arsenović - Vesti A

"Oluja" čisti i sever Kosova?

Preti li severu Kosova i Metohije, koji je pod kontrolom Srba, oružana okupacija albanskih bezbednosnih snaga? Ovo pitanje prestaje biti samo hipotetička bojazan Srba u Kosovskoj Mitrovici ako se uzme u obzir nekoliko činjenica koje su se desile u proteklih meseci.

Prvo su od prošlogodišnjih 16.500 Međunarodne snage za bezbednost (Kfor) spale početkom februara na svega 10.000 stranih vojnika.

Paralelno sa smanjenjem broja vojnika, objavljen je plan Međunarodne civilne kancelarije Pitera Fejta čiji je krajnji cilj da albanske vlasti u Prištini zavladaju i severom pokrajine, uz očekivano pasivno ponašanje Beograda. Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je pre dva dana u Briselu da će Atlantski savez podržati sve poteze koji jačaju mir i stabilnost na Kosovu, "uključujući integraciju svih zajednica u kosovsko društvo".

Uz sve ove "kockice", ne iznenađuju nezvanične informacije iz diplomatskih krugova da se ne isključuje mogućnost da sever Kosova doživi sudbinu Republike Srpske Krajine u nekoj novoj verziji "Oluje".

SVE JE MOGUĆE: Milan Ivanović

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog KiM Milan Ivanović ne isključuje takav scenario.


- Ako oni koji treba da osiguraju bezbednost u pokrajini Srbe i srpske institucije na severu optužuju za pretnju bezbednosti, onda takav rasplet događaja nije nerealan.

Upravo je komandant južnog krila NATO-a dao znak za juriš na sever Kosova izjavom da srpske institucije ugrožavaju bezbednost u pokrajini, dok smo deset godina svedoci albanskog nasilja nad Srbima.

Danas postoje i izjave predstavnika Kfora, ali i Euleksa koje govore o neophodnosti integracije srpskih institucija pod vlašću Prištine.

Albanci se sa ovakvim izjavama ohrabruju, pa ne čudi što sada imamo najavu takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga da će organizovati vežbu, nekakvu mobilizaciju ljudstva na severu, navodno za slučaj elementarnih nepogoda - kaže za "Vesti" Ivanović.

 

Vojne vežbe uobičajene

 

Juče su na severu Kosova počele dvodnevne vežbe manevarske snage multinacionalne borbene grupe - sever, saopštio je Kfor. Dodaje se da vežba nije odgovor, niti priprema za bilo kakvu trenutnu ili očekivanu situaciju unutar Kosova. General Krstić kaže da te vežbe ne treba dovoditi u vezu sa mogućim pripremama oružanog napada i zastrašivanje Srba.


- Vežbe Kfora učestale su na svaka dva-tri meseca kada dođe do promene snaga, kao što je sada slučaj sa smanjenjem broja vojnika Kfora - kaže Krstić.


Bivši komandant Združenih snaga bezbednosti na jugu Srbije general Ninoslav Krstić smatra da je oružani napad na sever pokrajine malo verovatan.


- Takav scenario nije moguć bez saglasnosti određenih krugova u SAD i Velikoj Britaniji, mada je interes kosovske vlade da kontroliše čitavu teritoriju. Ipak, oni znaju da je Kfor prisutan na KiM odlukom UN i po Rezoluciji 1244, da statusno pitanje nije konačno rešeno i da je nezavisno Kosovo priznalo tek šezdesetak država - kaže Krstić.


On smatra da će Albanci, umesto oružane, upotrebiti strategiju postepenog ovladavanja severom, i to putem izbora, kako bi neutralisali uticaj Beograda.


Šta bi država Srbija mogla da uradi u slučaju kosovske verzije "Oluje"? Bez reagovanja Beograda, za Milana Ivanovića, nema spora kakav bi ishod bio.


- S jedne strane imate naoružane Albance, obučene od svojih zapadnih mentora, a na drugoj nenaoružane i neorganizovane Srbe, tako da bi sever završio poput Krajine u "Oluji", s tom razlikom što je Kosovo sastavni deo države Srbije, članice UN koja je i po Ustavu obavezna da brani teritoriju i živote svojih građana.

Srbija nemoćna kao i 2004.


Država Srbija ne bi ništa mogla da uradi u slučaju oružanog napada na kosmetske Srbe, smatra general Krstić. Isto kao i 2004., u slučaju martovskog nasilja, Beogradu bi preostali samo apeli komandi NATO-a i zahtevi za hitno sazivanje i reagovanje SB UN.
-

Ukoliko bismo ušli sa vojskom, ušli bismo u oružani konflikt sa NATO-om, a to smo već imali 1999. i to bi izazvalo i rat širih razmera u regionu - kaže Krstić.

 

On dodaje da bi u sadašnjim okolnostima Beograd morao hitno da sazove sednicu Saveta za naiconalnu bezbednost i od obaveštajnih službi zatraži informacije za mogući predstojeći scenario za sever pokrajine. Zaključke, one upozoravajuće, trebalo bi pod hitno poslati generalnom sekretaru NATO-a i UN.


To što se smanjuje starešinski kadar i vojni potencijal srpske vojske i što se niko iz srpskih vlasti ne oglašava šta će Srbija učiniti u slučaju da međunarodna zajednica ne zaštiti srpski narod na Kosmetu, za Ivanovića dovoljno govori da će Beograd ostati po strani.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.12.2011. 10:26
uz ovakvu antisrpsku vlast, moguce.
Petak 16.03.2012. 21:10
zivela slobodna srbija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online