Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 21.10.2012.
14:40
Beta A

"Ukidanje autonomije bila bi uvreda za građane Vojvodine"

Profesor ustavnog prava Tamaš Korhec ocenio je da na političkoj sceni Srbije ne postoji istinska volja da se reše problemi u funkcionisanju autonomije Vojvodine čak ni u postojećem ustavnom okviru.

Ne da autonomioju Vojvodine: Tama Korhec, profesor Ustavnog prava
 

Korhec je za novosadski Dnevnik rekao i da kampanja Pokreta Dveri za ukidanje autonomije Vojvodine, koju su podržali i neki akademici, predstavlja uvredu za građane pokrajine.

On je ocenio i da je ta inicijativa opasna jer ukazuje na buđenje ideja koje su dominirale devedesetih godina, a koje su Srbiju skupo koštale.

Prema njegovim rečima, zagovaranje ukidanja autonomije Vojvodine je zagovaranje protivustavnog rešenja, što nije zabranjeno niti je krivično delo.

Autonomija garant očuvanja stabilnosti

Korhec je ocenio je da je autonomija pokrajine ujedno i garant očuvanja stabilnosti multietničke i multikulturalne zajednice kakva je Vojvodina.
Korhec je rekao da je najkrupniji problem u tome što već pet godina postoji protivustavno stanje jer nisu definisani izvorni prihodi Vojvodine.
Tamaš Korhec je predsednik Nacionalnog saveta Mađara, a bio je i pokrajinski sekretar za nacionalne manjine, upravu i propise.

"Kao što neko može zagovarati da Kosovo ne treba da bude u sastavu Srbije, pa ni Vojvodina eventualno... Ipak, takve ideje u ovom trenutku, uključujući i ukidanje autonomije Vojvodine, grubo krše postojeća ustavna n ačela. Jer, Vojvodina i njena autonomija jeste u temelju i sadašnjeg ustavnog sistema Srbije, ali i svih prethodnih
sistema u proteklih 70 godina", kazao je Korhec.

On je dodao da ne sme da se zaboravi da je među ovdašnjim poznatim intelektualcima bilo zagovornika nasilnog rešavanja jugoslovenskog, srpskog ili kosovskog pitanja u Jugoslaviji.

"Izgleda da je to što smo tek nešto više od decenije proveli u miru dovoljno da mnogi zaborave koliko su opasne takve ideje, tako da i danas ideolozi politike koja je obeležila devedesete ponovo dobijaju određenu ulogu", ocenio je Korhec.

On je kazao da politička volja za definisanje vojvođanske autonomije nije postojala ni u prethodnom sazivu Skupštine Srbije, što, kako je ocenio, svedoči o tome da je problem mnogo dublji i nije samo pitanje trenutne političke većine u republičkom parlamentu.

Prema njegovim rečima, dobar sistem podrazumeva da se tačno odredi za koju oblast javnog života odgovaraju organi pokrajine, i da im se za to obezbede izvorni prihodi srazmerno stanovništvu, odnosno potencijalima prihoda koji se ostvaruju u Vojvodini.

"Na taj način poboljšalo bi se ukupno funkcionisanje državnog aparata i relaksirale bi se i ove tenzije koje su često pune politikanstva", poručio je Korhec.

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.10.2012. 19:56
To ti je kao u braku: ako pokušaš da ukineš ženi ono što je imala od početka braka, onda će doći do svađe i najverovatnije razvoda. Dakle, pamet u glavu!
Nedelja 21.10.2012. 23:21
Tamas, dali si ikada razmislio da postojanje autonomije vrijedja gradjane Srbije ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online