Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 18.10.2012.
16:51
Beta, rts rs A

Tači: Pregovaraću, ako baš moram...

Rezolucija o normalizaciji odnosa sa Srbijom izglasana je danas u kosovskom parlamentu velikom većinom glasova. Rezolucijom se kosovska vlada ovlašćuje da rukovodi dijalogom sa Beogradom. "Nisam oduševljen što ću sesti za pregovarački sto", rekao kosovski premijer Hašim Tači.

Istorija se nikad ne vraća unazad. Kosovo je nezavisno i tačka : Hašim Tači
 

Poslanici kosovske skupštine izglasali su rezoluciju za normalizaciju odnosa sa Srbijom, kojom se omogućava početak dijaloga sa Beogradom. Za predlog rezolucije glasalo je 68 poslanika, tri su bila protiv, a četiri uzdržana.
 

"Kosovo je nezavisno i tačka"

 

Pre samog glasanja poslanicima se obratio premijer Hašim Tači koji je ponovio da je Kosovo slobodno i nezavisno, ali da nezavisnost nije dovoljna sama po sebi.

 

"Kosovo se nalazi pred integracijom u NATO i EU i normalizacija i dobrosusedstvo su uslov za ove integracije," rekao je Tači i dodao da se normalizacija neće odraziti negativno na status Kosova.

 

"Kosovo je suvereno i nezavisno. Istorija se nikad ne vraća unazad. Kosovo je nezavisno i tačka", kazao je on.

Predlog rezolucije podržali su poslanici većih partija, uključujući i poslanike najveće opozicione stranke, Demokratskog saveza Kosova.

Usvojenom rezolucijom poslanici kosovske skupštine zalažu se za nastavak razgovora Kosova i Srbije uz posredovanje Evropske unije i podršku Sjedinjenih Američkih Država, te da rezultati razgovora treba da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, a tim dokumentom se kosovska vlada ovlašćuje da rukovodi dijalogom uz nadzor skupštinskih komisija.

Na kraju procesa sporazum Beograda i Prištine treba da se ratifikuje u Skupštini Kosova.

Protiv rezolucije bili su poslanici pokreta "Samoopredeljenje", koji su pre glasanja ispred govornice raširili plakat sa natpisom "Rezolucija potčinjenosti pred Srbijom" i držali ga okrenutog prema poslanicima nekoliko minuta. Nakon toga 13 poslanika "Samoopredeljenja" napustilo je salu.

Kosovski premijer Hašim Tači je, odgovarajući na primedbe "Samoopredeljenja", rekao da "nije oduševljen što će sesti za pregovarački sto", ali da 13 godina nakon rata ne treba evocirati prošlost već donositi odluke za budućnost.

Tači je rekao da je Kosovo nezavisna i suverena zemlja i da tokom dijaloga neće prihvatati odluke koje idu na štetu Ustava, ističući da je Evropska komisija prvi put u svojim izveštajima o Kosovu istakla teritorijalni integritet.

Poslanici "Samoopredeljenja" istakli su da se najnovijim dokumentom degradira kosovska skupština, čiji su poslanici 10. maja usvojili rezoluciju kojom se nastavak dijaloga sa Beogradom uslovljava rešavanjem sudbine 1. 800 nestalih Albanaca.

Poslanici "Samoopredeljenja" rekli su da odnosi sa Srbijom mogu da budu normalizovani samo na dva načina.

"Prvi je primer Hrvatske, a drugi je kako je to učinjeno u Bosni. Ova vlada je odabrala drugi put. Umesto da stvorite put jedinstva, vi ste formirali grupu za pazar", rekao je poslanik "Samoopredeljenja" Glauk Konjufca.

Potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić iz Samostalne Liberalne stranke, rekao je da ta stranka podržava normalizaciju odnosa i otvaranje dijaloga sa Srbijom, dok je poslanica Rada Trajković odbacila tu izjavu, dodavši da neće glasati za rezoluciju koja Kosovo definiše kao suvereno i sa teritorijalnim integritetom.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.10.2012. 17:04
Ja sam malopre doneo deklaraciju o normalizovanju odnosa sa mojim desnim testisom .. Može li Srbija "normalizovati" odnose sa delom svoje teritorije koja je okupirana? Može..kada okupator ode i kada Šiptari shvate da nemaju ni D.od državnosti..nema ih NIGDE OD UN pa do sporta..a nezaposlenost 75%..
Četvrtak 18.10.2012. 18:34
Sve to imam da kazem je: TERORIZAM JE BOLEST.. POZOVITE DOKTORA Pustite Legiju ,pustite JSO da radi ono sto najbolje zna da radi
Četvrtak 18.10.2012. 21:27
http://www.vaseljenska.com/vesti/monsanto-pobedio-nikola-aleksic-osudjen-na-3-meseca-zatvora/?lang=lat
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online