Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 18.10.2012.
16:14
Beta A

LDP: Vojvodini potreban ozbiljan autonomistički blok

Predsednik Pokrajinskog odbora Liberalno-demokratske partije (LDP) Dušan Mijić izjavio je da je Vojvodini potreban ozbiljan autonomistički blok partija koje će se boriti za njenu političku autonomiju.

Vojvođanska autonomija da bude uzor Srbiji, poručio Mijić
 

"Vojvođanska autonomija je ukidanjem Ustava iz 1974. potpuno obesmišljena. Jedna ozbiljna politička autonomija, koja mora da omogući modernizaciju Vojvodinu i približavanje EU, što je i volja njenih građana, treba da bude zastupljena i u Ustavu Srbije", rekao je Mijić.

Za tako nešto, ocenio je on, potrebno je podstaći formiranje ozbiljnog političkog bloka kako bi se o ovim stvarima govorilo u parlamentima Srbije i Vojvodine, a time će se automatski zatvoriti prostor za propagiranje Dveri i sličnih i deologija.

"Vlast u Vojvodini danas je u velikoj meri okrenuta samoj sebi i svojim političkim problemima, od ustavnog položaja Vojvodine do položaja vodećih političara unutar stranaka", rekao je Mijić i dodao da ga zbog toga ne iznenađuje izostanak reagovanja na kampanju pokreta Dveri za ukidanje autonomije Vojvodine.

Upozorio je da ta kampanja Dveri i nekoliko akademika želi da u potpunosti zatre politički identitet i subjektivitet Vojvodine i podsetio da je takva ideologija napravila velike probleme u Bosni i Hercegovini i regionu.

"Najoštrije osuđujemo potrebu da se takva politika i ideologija implementira. Posledice takve politike za građane i privredu Vojvodine mogu biti nedvosmisleno velike", ocenio je Mijić.

Predsednik vojvođanskog LDP-a je za proces evrointegracija Srbije rekao da trenutno kolebanje vrha vlasti po tom pitanju nije u skladu sa potrebama Vojvodine i protivno je stranačkim obećanjima tokom predizborne kampanje.

"Rasizam na stadionu u Kruševcu bez jasne osude, politički teror u Novom Sadu, zabrana Parade ponosa i kapitulacija pred nasilnicima tačke su oko kojih se mora reagovati", rekao je Mijić i ocenio da poslednja hapšenja zbog korupcije nisu dovoljna da se korupcija iskoreni, jer su neophodne sistemske promene i trajna reforma.

Potpredsednik vojvođanskog LDP-a Milivoj Vrebalov rekao je da je prilikom nedavnog razgovora sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom zaključeno da Vojvodina po pitanju evropskih integracija treba da posluži kao uzor Srbiji i da neke institucije uveliko funkcionišu po evropskim stanadradima.

"Nažalost, zaključili smo da Srbija neće biti u stanju da do 2020. iskoristi 1,5 milijardi evra koje joj stoje na raspolaganju iz pretpristupnih fondova, jer nije institucionalno osposobljena da privuče taj novac, ali da takva bojazan ne postoji po pitanju Vojvodine jer smo oformili kancelarije za lokalni ekonomski razvoj koje se time bave", rekao je Vrebalov.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.10.2012. 16:24
Само аутономија која јача Србију може добити подршку народа.Садашња је РАЗАРА! Иначе је превазиђена категорија у овом облику и само гомила непотребну бирократију.
Četvrtak 18.10.2012. 16:17
Evo ja se javljam za vođu tog pokreta, ali ne sa LDP-om ili Čankom!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online