Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
22
Sreda 17.10.2012.
21:12
Beta A

Dveri: Ukinuti autonomiju Vojvodine

Pokret Dveri pokrenuo je danas kampanju za ukidanje autonomije Vojvodine kao "politički suvišne i ekonomski štetne" administrativne jedinice uspostavljene radi "razdvajanja Srba".

Čavoški: Za ukidanje autonomije Vojvodine, prilikom donošenja narednog Ustava Srbije, ima dovoljno valjanih istorijskih, etničkih i ekonomskih razloga
 

"Nema istorijskih razloga za autonomiju Vojvodine, jer je 1848. godine nastala u okviru tuđe države radi zaštite srpskog identiteta, nema ni etničkih razloga, jer Srbi u Vojvodini imaju nadmoćnu većinu, a to nije ni evropska vrednost, jer nema autonomija u Francuskoj, Švedskoj, Norveškoj i Mađarskoj, a ni u Hrvatskoj", rekao je akademik Kosta Čavoški na konferenciji za novinare Dveri.

Čavoški je rekao da autonomija "nije nikakva evropska vrednost" jer se nigde ne praktikuje, nego EU autonomiju Vojvodine koristi kao sredstvo za razbijanje srpskog nacionalnog korpusa dok istovremeno nastoji da unitarizuje Bosnu i Hercegovinu i smanji nadležnosti Republike Srpske.

Istakao je da za ukidanje autonomije Vojvodine prilikom donošenja narednog Ustava Srbije postoji dovoljno valjanih istorijskih, etničkih i ekonomskih razloga, kao i razloga za očuvanje teritorijalne celovitosti Srbije.

Boško Obradović

Inicijativu Dveri za ukidanje autonomije Vojvodine podržala je grupa od 20 ljudi, među kojima su i akademici Vasilije Krestić i Čavoški, profesorka Smilja Avramov, Ljiljana Čolić i Mila Alečković, istoričar Srđa Trifković novinar Milorad Crnjanin i književnik Momir Lazić.

Predstavnik Dveri Boško Obradović rekao je da su Liga socijaldemokrata Vojvodine i vojvođanski odbor Demokratske stranke "napravili biznis" od autonomije Vojvodine i njihovo delovanje nazvao "štetnim i prikrivenim separatizmom".

"Umesto proširenja nadležnosti Vojvodine, Dveri predlažu ukidanje autonomije. Pozivamo i manjine, Mađare, Rumune, Rusine i Slovake da podrže naš zahtev jer i oni sigurno žele da očuvaju svoj identitet, a ne da postanu Vojvođani. Predlažemo i da se po ukidanju autonomije novac za vojvođansku birokratiju raspodeli lokalnim samoupravama u Srbiji", rekao je Obradović.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.10.2012. 21:17
bravo najzad nesta pametno na ovu glupu temu!
Sreda 17.10.2012. 21:17
Браво за Двери!
Sreda 17.10.2012. 21:18
Аутономија није никоме у интересу.Мањине би свакако имале сва своја права са или без ове аутономије.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online