Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 16.10.2012.
11:44
B92 A

Insajder: Stanovi za raseljene sa KiM deljeni funkcionerima

U nastavku serijala "Patriotska pljačka" emisije Insajder, izneseni su podaci o kupovini stanova u Kosovskoj Mitrovici o državnom trošku, pod izgovorom zbrinjavanja interno raseljenih na Kosovu i Metohiji. Međutim, prema podacima do kojih je došla ekipa ove emisije, stanovi su deljeni po političkoj liniji, a veliki broj ljudi i dalje živi u kolektivnim centrima.

"Srbi dole svašta pričaju jedni o drugima", rekao Čović u Insajderu
 

Jedan od projekata Vlade Srbije bio je otkup stanova od Alabanaca koji su nekretnine imali severno od reke Ibar u kosovskoj Mitrovici. Sve je počelo 2003. godine kako bi se zbrinula interno raseljeni koji su 1999. godine ostali bez kuća u mestima gde danas živi većinsko albansko stanovništvo. Međutim, ispostavilo se da su stanove, čiji su otkup finansirali građani Srbije kroz budžet, dobijali oni koji su imali dobro plaćene poslove na severu Kosmeta ili oni koji su imali političke veze, otkriva Insajder.

Za otkup stanova ne severu bio je zadužen Kosovsko-mitrovački okrug, a sredstva su se obezbeđivala iz budžeta Srbije, preko Koodinacionog centra za Kosovo na čijem je čelu tada bio Nebojša Čović.

Nebojša Čović je za Insajder rekao da su podaci koje je dobijao o ovom projektu bili korektni i da nije odgovoran za operativno sprovođenje projekta, za šta je kako kaže bio zadužen Kosovsko-mitrovački okrug. Prema njegovim rečima, oduvek postoje priče da se na Kosmetu "pare uzimaju na ovaj ili onaj način", ali to nije moglo da se dokaže.

Čović kaže da je za 134 nekretnine dato više od 14 miliona evra, a za ovako visoku cenu krivo je uvođenje posrednika, koje je kako navodi u priču uveo tadašnji načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Dragan Kalaba.

Posrednik Albanac prodao i svoju kuću

 

Šijak je ovako opisao ulazak u posao: "Meni su predložili, slušaj Idrize, ipak ti si musliman, Albanac, dobro bi bilo da se firma registruje na tebe, na tvoje ime da bi mi izbegli inače država Srbija da se optuži za sve i svašta. On je meni rekao da je njega vlada države Srbije odredila da vrši otkup kuće za potrebe države Srbije".

Glavni čovek za otkup postao je posrednik - Bojan Radovanović, tada vlasnik firme Masters. On je uhapšen u decembru prošle godine zbog sumnje da je podnošenjem fiktivne dokumentacije nelegalno podigao bankarske kredite. Bio predsednik FK Novi Pazar i FK BASK, a nekoliko godina i član UO FK Partizan.

Pošto on nije uspeo da uspostavi kontakt sa lokalnim Albancima, u posao uvodi još jednog posrednika - Idriza Šijaka, Albanca iz severne Kosovske Mitrovice, tada vlasnika firme Daki.

Preduzeće Daki sklopilo je predugovore o prodaji 22 nekretnine u vrednosti od oko 3,3 miliona evra. A cene su išle do čak 968 evra po kvadratu. Samo petnaest dana od ulaska u posao, Idriz Šijak je sa samim sobom potpisao ugovor o prodaji svoje kuće. Protiv Idriza Šijaka Više tužilaštvo u Kraljevu podiglo je optužnicu početkom ove godine. Tereti se da je kroz poslove kupoprodaje tri stana u Kosovskoj Mitrovici zloupotrebio službeni položaj i pribavio protivpravno imovinsku korist u iznosu od 12 miliona dinara.

Smenom Nebojše Čovića s mesta predsednika Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju sa otkupom nekretnina se nije stalo. Princip rada je ostao isti ali se, dolaskom Sande Rašković Ivić iz DSS-a, na čelo Koordinacionog centra, se uvode drugi posrednici - Nebojša Minić član DSS-a i Boban Savić advokat iz Kosovske Mitrovice. Savić je po potpisanom ugovoru dobijao 800 evra kao proviziju.

Iza čitavog projekta, prema rečima Milorada Todorovića, nekadašnjeg visokog funkcionera DSS-a stajao je njegov tadašnji stranački kolega, Marko Jakšić koji je odbio razgovor za Insajder.

Insajder je došao do dokumentacije iz koje se vidi da su u posao uvedene i druge ustanove pa je tada sredstvima preko Filozofskog fakultet u Kosovskoj Mitrovici otkupljen stan Momira Kasalovića, predsednika Kosovsko-mitrovačkog okruga i Bobana Savića koji je advokat u poslu otkupa.

Ove stanove su između ostalih dobili Radoje Krečković, direktor srpskog javnog preduzeca na Kosovu Elektrokosmeta. Stan je dobio i Nikola Kabašić, vd predsednika suda u Kosovskoj Mitrovici, kadar Demokratske stranke. Stan je od Kosovsko-mitrovačkog okruga je dobio i Lazar Kostić, odbornik u skupštini opštine Kosovska Mitrovica, član Nove Srbije, a na izborima je bio na izbornoj listi DSS-a.

Jedan od stanova koji su kroz budžet Srbije platilI građ, dobio je i Nebojša Jović, predsednik Srpskog nacionalnog veća severne Kosovske Mitrovice. Jović kaže da mu je ovaj stan dodeljen jer su u prethodnom od 52 kvadrata živeli ov, žena, dvoje dece, otac i majka.

Kroz program otkupa stanova za interno raseljena lica na Kosovu, građani Srbije su kroz budžet platili i stan koji je dobio Dražan Stojković, bivši policajac i saradnik Zvonka Veselinovića. Iz budžeta Srbije plaćen je i stan koji je kasnije dobio Dušan Mutavdžić, vođa navijača Partizana na Kosovu i Metohiji. Mutavdžić je učestvovao i u protestima na barikadama i sukobima s vojnicima KFOR-a, kada je ranjen.

POVEZANE VESTI

Utorak 16.10.2012. 11:51
У руднике или каменоломе са издајницима српских интереса!
Utorak 16.10.2012. 12:18
jos jedan naivni crnogorac.
Utorak 16.10.2012. 16:08
Stvarno treba biti retard pa gledati siptarsku teljeviziju! Za dvanaest godina negledanja tacovizije nadam se da cu biti nagradjen sa bar dve godine duzim zivotom!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online