Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 15.10.2012.
05:50
Večernje novosti A

Srbija nema para za nuklearku

Moratorijum na gradnju nuklearki u Srbiji ističe 2015. godine, ali se opet otvara pitanje treba li nam reaktor ili ne pišu beogradske Večernje novosti. Akademik Nikola Hajdin, predsednik SANU, izjavio je da će se 2015. godine preispitivati odluka o moratorijumu.

Foto - arhiva: Krško, jedina nuklearka na području bivše Jugoslavije
 

"Bezbednost rada nuklearnih elektrana, a posebno bezbedno skladištenje i trajno odlaganje nuklearnog otpada, bitni su faktori pri odlučivanju da li će Srbija graditi sopstvene, ili zajedničke nuklearne elektrane u susednim državama", rekao je Hajdin.

Na dilemu da li Srbiji treba nuklearka - mišljenja su oštro podeljenja. Ekolozi se protive, a stručnjaci su za pametnu gradnju reaktora. Mada, kažu, iako bismo 2015. godine odlučili da gradimo neko novo "Krško", potrebno je 15 godina od ideje do gotovog objekta. Za najmanji reaktor potrebne su i bar tri milijarde dolara!

"Nemamo kadrove"

"Nemamo stručnjake koji se bave nuklearnom energijom. Generacije na fakultetima ne uče nuklearnu fiziku. Važno je da poznajemo tu tehnologiju, ne da bismo gradili, već da bismo znali kako svet napreduje i kako da se zaštitimo", smatra dr Ilija Plećaš.

"Toliko smo siromašni da u skorijoj budućnosti nećemo imati pare za reaktor, čak i da podržimo nuklearnu energiju", smatra dr Ilija Plećaš, iz Instituta Vinča. "Postoji eventualno mogućnost da se država dogovori sa nekom stranom kompanijom, koja bi izgradila elektranu i nama davala procenat struje".

Iako je Fukušima uplašila ceo svet, dodaje Plećaš, zemlje koje nemaju druge izvore energije grade nuklearke bez razmišljanja, jer struje nema dovoljno, a samo Kini će u narednih 20 godina biti potrebno pet puta više energije nego ostatku planete. A ako se plašimo akcidenta, dodaje, mi već nismo bezbedni.

"Reaktori su nam u komšiluku sa svih strana, i to toliko blizu da, kada bi se desila neka nesreća, ne bismo mogli da se zaštitimo", smatra dr Plećaš.

Sa druge strane, Partija zelenih oštro je protiv gradnje nuklearki u Srbiji.

"Ako komšija zagađuje dvorište, ne moramo mi", smatra Ivan Karić, poslanik "Zelenih". "U Evropi energija iz obnovljivih izvora zadovoljava potrebe 57 miliona domaćinstava i nema razloga da se i Srbija na preorijentiše na čistu energiju".

On smatra da se neće dogoditi scenario po kome će velike sile da ucene Srbiju da se zaduži i gradi nuklearku, ili da strana kompanija investira i na našoj teritoriji pravi svoju elektranu.

A još u vreme SFRJ, posle gradnje "Krškog“, bilo je predviđeno da nuklearke niknu kod Zagreba, na srpsko-hrvatskoj granici i blizu Smedereva.

Ponedeljak 15.10.2012. 08:24
Ми смо у Винчи имали довољно високо обогаћеног уранијума да направимо 2 атомске бомбе. Тај уранијум је имао непроценљиву вредност на светском тржишту јер нигде није тако високо обогаћени имао да се купи. Највећи издајник наших народа и народности, Борис Тадић, је то поклонио Русији, "како не би доспело у руке терористима". Под истим изговором је и истопио 2000 српских тенкова у железари Сартид, па тешку артиљерију, лаке ПВО системе "Стрелу"... Не кажем да сам за нуклеарно оружије, то је велико зло, већ само износим чињенице. У сваком случају, Тадића пред стрељачки вод.
Ponedeljak 15.10.2012. 09:49
da smo pametni vec bi smo imali bar tri nuklearke i izvozili struju. izvozom otplatili izgradnju i do sad vec poceli zaradjivati, a nasem narodu jeftina struja. ali eto :/
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online