Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 15.10.2012.
13:05
D. Dekić - Vesti A

"Dačića i Vučića spojio interes"

Politički analitičar Cvijetin Milivojević veruje da će se lideri stranaka koje čine vladajuću koaliciju poštovati dogovor o zajedničkoj borbi protiv korupcije i da u tom poslu niko nikog neće ometati.

Cvjetin Milivojević, politički analitičar
 

- Taj politički pakt je formiran ne iz ljubavi, već iz interesa, jer znamo da se nisu voleli Dačić i Dinkić, pa Vučić i Dinkić, Dačić i Vučić. Ali, ako su rešili da vode zajedničku borbu protiv korupcije i kriminala, verujem da će se potruditi da u tome niko od njih ne smeta. Takođe, prema do sada urađenom u borbi protiv korupcije, gde vidim da na tapetu ima i ljudi iz partije Ivice Dačića, mogu da kažem da bi se on, ako je hteo nekog da zaštiti, potrudio da to i uradi. Međutim, vidimo da nije.

Ocena za 100 dana

Verujete li da će Aleksandar Vučić, kako je i najavio, uhapsiti i nekog njemu bliskog i može li da se izbori sa akcijama na više frontova koje je započeo?
- Mislim da Vladi Srbije treba dati 100 dana rada, pa da onda vidimo šta je urađeno za to vreme koje se uvek uzima kao neki period koji može da da rezultate.

Hoćete da kažete da će se hapsiti po svaku cenu?
- Njihov koalicioni dogovor podrazumeva borbu protiv korupcije kao jedan od ključnih prioriteta. Pretpostavka je da su lideri stranaka koje su formirale vlast znali u šta ulaze i da nijedna od partija nije imuna na korupciju, ali i da ima sebi bliske tajkune.


Verujete li da nova vlast može da se izbori s korupcijom i kriminalom?
- Sticajem okolnosti, Aleksandar Vučić je kao potpredsednik Vlade i koordinator službi bezbednosti, i u sličnoj je poziciji kao Ivica Dačić u bivšoj vlasti. U prethodnoj vladi Mirka Cvetkovića kao zamenik premijera i ministar policije vodio je borbu protiv kriminala i korupcije i, prema anketama građana, bio najbolji član te vlade. Ovaj "vruć krompir" koji donosi politički profit je sada u ruke preuzeo Vučić, ali ne treba zaboraviti da je to, s druge strane, opasan posao nad kojim lebdi stalna mogućnost da mu tu borbu neko koči, narodski rečeno - stavljajući klipove pod točkove.

Posao za policiju, a ne ministarku

Kako komentarišete zahtev ministarke energetike Zorane Mihajlović upućen Aleksandru Vučiću za sprovođenje istrage u preduzećima iz energetskog sektora koja vodi SPS?
- Ne mislim da je dobro da ona najavljuje ko će se naći pod lupom institucija koje se bave kriminalom i korupcijom. To je posao za policiju i pravosuđe, ali je iz svega što vidimo jasno da je vlast krenula u borbu protiv korupcije na dve strane - jedna, na osnovu spiska EU u kojem su navedene sumnjive privatizacije u Srbiji, i druga - gde su preduzeća pod sumnjom da su se bavila mutnim poslovima, poput ovih u energetskom sektoru.


Kakva je uloga medija u tom poslu?
- Mediji danas podsećaju na tužna vremena srpskog novinarstva. Nažalost, ne samo tabloidi, već i drugi. Nekada su retko objavljivali krupne informacije potekle od pouzdanih i neimenovanih političkih izvora, a sada se uveliko utrkuju s ekskluzivnim saznanjima iz domena rada policije i Bezbednosno- informativne agencije. Tim takozvanim ekskluzivama se bavi čak i nacionalna televizija.


Smatrate li da to nije dobar put?
- Naravno. Znamo da službe ministarstava sile žele da spinuju stvarnost u sopstvenom interesu, ali mediji to ne treba da slede i da presuđuju pre suda. Tako su naša glasila preuzela nakaradnu ulogu i dovela do toga da odnos političara prema medijima nije mnogo odmakao od vremena vladavine pokojnog Slobodana Miloševića devedesetih, kada su se takođe putem nekih sredstava informisanja najavljivali događaji, poput hapšenja. Zato apelujem na ljude koji se bave regulativom u medijskoj oblasti da spreče curenje takvih informacija u javnost.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.10.2012. 15:15
Svaka mogućnost je dolazila u obzir dok su sklepavali vladu, čak i Tadić-Nikolić.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online