Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.10.2012.
12:33
N. S. Preradović - Vesti A

Albanci čekaju zaostale penzije

Zaštitnik građana Srbije Saša Janković uputio je nedavno pismo Vladi tražeći da se odredi prema problemu neisplaćenih penzija žiteljima Kosova i Metohije kojima, prema procenama, država Srbija duguje između jedne i pet milijardi evra.

Podići tepih: Saša Janković
 

Janković smatra da se ovo pitanje mora "izvući ispod tepiha", tim više što je počeo da teče rok od šest meseci koji je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu našoj zemlji dao da nađe model i reši problem isplate penzija bračnom paru sa Kosova kojem je PIO fond prestao da isplaćuje penzije 1999. godine.

A problem Srba iz Hrvatske i BiH?

Problem isplate penzija imaju i Srbi iz Hrvatske, njih oko 50.000, koje je rat zatekao u Krajini ili u izbeglištvu. Oni nisu primali penzije od 1991. do 1998. godine. Sve hrvatske vlasti do danas im osporavaju pravo na te neisplaćene penzije, sa obrazloženjem da su ih primali u ratu od krajinskog fonda.
Udruženje radnika i invalida rada u BiH, koji su radili u Hrvatskoj, poslalo je 39 pisama u Zagreb na adrese svih stranih ambasada u kojima traže da se reše njihovi problemi nastali zbog otkaza koje su dobili u periodu 1991. do 1995.

- Na državi je sada da nađe put da se obeštete konkretni podnosioci, ali da se nađe mera za obeštećenje svih drugih lica koja su u situaciji kao podnosioci predstavke u slučaju Grudić - kaže Slavoljub Carić, zastupnik Srbije pred Evropskim sudom u Strazburu.

Sa istim problemom Kancelariji zaštitnika i Jankoviću obratilo se oko 150 građana, pretežno albanske i romske nacionalnosti koji su živeli na KiM. Za rešavanje tog problema Srbija još nema odgovarajući propis.


- Problem tzv. kosovskih penzija prevazilazi pojedinačan i čini sistemski problem i kršenja prava građana, ali i finansijski ogromno opterećenje će predstavljati za budžet Srbije. Tražiću da Vlada i oni koji u Vladi resorno se bave tim problemom kako ne bi svi poreski obveznici Srbije ne bi plaćali ne samo zaostale penzije već i kamate - kaže Janković.


Iako mu je problem kosovskih penzija nejasan, Milan Kovačević, finansijski ekspert, za "Vesti" kaže da penzije građana koji su radili na Kosovu i Metohiji trebalo bi da isplaćuje "ona strana gde su davani doprinosi", u ovom slučaju - na Kosovu.

Niko ne zna broj

Koliki je broj korisnika penzija sa KiM koji od Srbije potražuju isplatu u Fondu nismo mogli da saznamo. Uputili su nas na Ministarstvo rada i socijalne politike, gde takođe niko od nadležnih nije dao izjavu.
Kako se nezvanično saznaje PIO fond uredno isplaćuje penzije onima koji su obavljali samostalnu delatnost na KiM - poljoprivrednicima, zanatlijama, umetnicima. Isplaćena im je i razlika za period kada su penzije bile obustavljene od 1999. do 2001.


On ne veruje da je Evropski sud za ljudska prava dao Srbiji rok da reši model isplate kosovskih penzija, jer je taj sud zadužen za pojedinačna prava. Kada je Zaštitnik građana kontrolisao pravilnost i zakonitost rada Fonda PIO u slučaju neisplaćenih penzija građana sa KiM koji su mu se obratili, predstavnici Fonda tvrdili su da je pravo na penziju ili invalidninu osobama sa KiM samo privremeno ograničeno, dok se ne reše odnosi Beograda i Prištine.


Vrhovni sud Srbije je 2005. zaključio da "isplata penzija ne može da zavisi od toga da li se doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje prikupljaju na nekoj teritoriji ili ne".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online