Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 12.10.2012.
20:33
Beta A

"Srbija nikl" ne odustaje od istraživanja

Kompanija Srbija nikl je pripremila zahtev za istraživanje ležišta nikla na Mokroj gori i zatražila dozvolu za istraživnje u Republici Srpskoj u Vardištu, izjavio je vlasnik te kompanije Radoslav Vučković.

U potrazi za niklom: Srbija spremna za istraživanja
 

On je novinarima na stručnoj raspravi o istraživanju nikla u Srbiji na Rudarsko-geološkom fakultetu kazao da kompanija "Srbija nikl" već ima koncesije za istraživanja po 100 kvadratnih kilometara u okolini Topole, Aranđelovca i Kragujevca i u okolini Trstenika i Vrnjačke Banje.

- Cilj je prvo da vidimo da li ima nikla - kazao je Vučković i dodao da se to radi u fazama.
 

Kako je precizirao, prva faza je istražno bušenje, zatim će se ukoliko rude ima uraditi studija izvodljivosti da se pokaže da li je isplativo vađenje rude, a treća je izgradnja fabrike i otvaranje rudnika.

- Ohrabrujuće je da je konačno struka počela da govori o tom poslu - istakao je Vukčević i dodao da su procene da Srbija ima zalihe nikla vredne 100 milijardi dolara.

Stručnjaci koji su govorili na skupu na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu složili su se da Srbija mora da istražuje nalazišta mineralnih resursa da bi znala sa kolikim prirodim bogatstvom raspolaže, ali su predstavnici lokalnih vlasti na čijim teritorijama se vrše istraživanja nikla izrazili zabrinutost zbog zagađenja
životne sredine.

Stručnjaci: Geološka istraživanja ne utiču negativno na životnu sredinu


Profesor Rudarsko-geološkog fakuleta Rade Jelenković kazao je da Srbija poseduje značajna ležišta nikla koja zahtevaju detaljno istraživanje i naglasio da geološka istraživanje ne utiču negativno na životnu sredinu.


- Nema potrebe da se javnost plaši geoloških istraživanja - istakao je on i naglasio da se odluke o ekploataciji rude ne mogu doneti bez studije uticaja na životnu sredinu.

 

Jelenković je kazao da su nalazišta nikla u Srbiji, lateritska odnosno nastala raspadanjem stena i da su procenjena na 320 milona tona uključujući i kosovsko nalažište Dubica na, a da je u bilanske rezerve srvstano 20 miliona tona, bez rude na Kosovu.

POVEZANE VESTI

Petak 12.10.2012. 21:26
novine su pisali da djukanovici stoje iza toga. na celu je crnogorac iz ds-a bozovic. montenegro nikl bi bio adekvatniji naziv. srbi iz srbije ne stite svoj interes u srbiji,nije jasno zasto? http://www.facebook.com/stranka.srbije?ref=tn_tnmn
Petak 12.10.2012. 22:10
ako dodjete u moj Trstenik ima da vas jurimo sa sekircice po njiva
Petak 12.10.2012. 22:13
dalje necete moci da gazite moje oranje zvacu decu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online