Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 12.10.2012.
12:37
Radio KiM A

"Srbi sa severa protiv podele, ali..."

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić kaže da su Srbi sa severa protiv podele Kosova i Metohije, ali da bi Vlada Srbije, ukoliko bi raspisala referendum, morala da uvaži volju građana.

Pantić je, u novom izdanju emisije “Od A do Š” komentarišući lični stav premijera Srbije Ivice Dačića da je podela Kosova najbolje rešenje, kazao da bi o tome morala da bude doneta odluka o raspisivanju referenduma.

Pantić: Ukoliko bi Vlada Srbije raspisala referendum, morala bi da uvaži volju građana: Ko ima pravo da se odriče dela naše teritorije?
 

“Tek tada bi pregovarački tim išao sa idejom o podeli. Siguran sam da to ne bi bila podela severno i južno od reke Ibar, jer nama bi moralo da pripadne mnogo više nego što danas kontrolišemo. Ne mogu Albanci da dobiju 70-80 procenta teritorije, jer to onda ne bi bila podela. O podeli je rano govoriti i mi smo protiv toga, ali ako bi Skupština donela odluku o raspisivanju referenduma, onda bi nakon toga morala biti uvažena i volja građana”, kazao je Pantić, koji je i funkcioner Srpske napredne stranke.

"Niko nema pravo da se odriče dela naše teritorije"

Pantić je istakao da niko nema pravo da se odriče dela naše teritorije i dodao da je siguran da će se predsednik Republike Tomislav Nikolić za vreme svog mandata truditi da problem KiM reši u interesu srpskog naroda, “uzimajući u obzir položaj, želje i status Srba južno od Ibra i status naših svetinja”.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica je kazao da će se u dijalogu Beograda i

Pantić: Prelazi ne mogu biti granica

Prištine razmatrati problem severa Kosova, ali nikako na uštrb Srba južno od Ibra. Prema njegovim rečima sever Kosova se nametnuo kao zaseban problem zbog činjenice da tu potpuno normalno funcionišu sve institucije Republike Srbije, izuzev MUP-a Srbije i vojske, za razliku od opština južno od Ibra, gde su, kako je kazao Srbima nametnute silom institucije Prištine.

“Mi smo bezbroj puta kazali da smo protiv podele Kosova, da ne želimo da našu braću južno od Ibra ostvimo u nezavisnom Kosovu i naša politička borba će se odvijati u tom pravcu. Siguran sam da će predsednik Republike i Vlada imati isti pristup kao što imamo i mi, da ćemo biti jedinstveni, a međunarodna zajednica shvatiti da ne želimo da se odreknemo KiM. Uostalom i stav SPC i patrijarha Irineja nas obavezuje da nastavimo sa našom pravednom borbom i traženjem pravednog rešenja koje se lako može naći ukoliko postoji volja međunarodne zajednice, a ono je sadržano u Rezoluciji 1244”.

Ukida se Administrativna kancelarija?

 

Pantić je kazao da će se svi planovi Prištine za sever Kosova pokazati neuspešnim. Govoreći o Administrativnoj kancelariji koju je Priština ove godine otvorila u Bošnjačkoj mahali, Pantić je kazao da ona nije postigla rezultate.

“Ono što se bojažljivo priča u delu međunarodne zajednice jeste mogućnost da se kancelarija zatvori. Srbi masovno bojkotuju rad te kancelarije, ne žele nikave usluge jer znaju da to predstavlja korak ka priznanju kosovske nezavisnosti”.

POVEZANE VESTI

Petak 12.10.2012. 13:04
treba onim m@jmunima iz eu i amerike reci JASNO i GLASNO da je to crvena linija i tacka , a ne da se ponasaju ko 3,14zde prema njima
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online