Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 11.10.2012.
15:54
Srna A

"Kraj lažne floksule 'I Evropa i Kosovo'"

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije smatraju da je izveštaj Evropske komisije pokazao da su razne vlasti u Beogradu protraćile deceniju života narodu servirajući mu lažnu floskulu: "I Kosovo i Evropa".

Ništa nije čudno, sve vreme obmanjivali narod, kaže Marko Jakšić
 

Povodom Izveštaja Evropske komisije i napretku evrointegracija Srbije, među Srbima na Kosovu i Metohiji vlada jedinstvo u oceni da treba prestati sa samozavaravanjem i jasno se odlučiti za jednu od dve opcije - zahvaliti Evropskoj uniji i poći svojim putem ili pristati na gubljenje Kosmeta.

Marko Jakšić, potpredsednik Skupštine zajednica srpskih opština i naselja, ističe da "stav ili ucena EU ne može da iznenadi bilo koga iole upućenijeg u politička zbivanja".

"Sve smo to znali, ali je bilo potrebno da i Evropska komisija jasno i javno saopšti da Srbija neće ući u EU ukoliko ne prizna integritet Kosova, odnosno nezavisno Kosovo", rekao je Jakšić.

On ocenjuje da je stav Evropske komisije jasno stavio do znanja rukovodstvu Srbije da su nas "zablude i obmane tipa 'i Evropa i Kosovo', dovele na ivicu propasti".

Jakšić smatra da Srbija treba da se odluči - ili će braniti suverenitet i teritorijalni integritet i svoj Ustav ili će "podvijenog repa" prihvatiti poraz i legalizovati fantomsku državu Kosovo.

"Ako stanemo u odbranu Ustava i teritorijalnog integriteta i suvereniteta, moramo jasno kazati EU da su pali i sporazumi koje je prošla vlast sklopila sa Editom Tahiri. Ako prihvatimo EU i otcepljenje dela državne teritorije, onda to moramo jasno kazati narodu. Drugog izbora nema ni aktuelna vlast ni oni koji bi da nastave sa 'zabijanjem glave u pesak'", upozorava Jakšić.

Bojan Stojanović, predsednik opštine Gračanica sa većinskim srpskim stanovništvom, navodi da su svi znali da opcija "i Evropa i Kosmet" nije moguća.

"I prethodna vlast imala je jasan i nedvosmislen stav EU o pitanju članstva Srbije. Znali su i oni da se do cilja ne može stići dvema različitim marš-rutama", kaže Stojanović, koji smatra da državno rukovodstvo Srbije mora konačno da javno predstavi svoju platformu i da preuzme odgovornost.

Jakšić i Stojanović tvrde da nemaju bilo kakve informacije o ljudima koji će kosmetske Srbe predstavljati u budućim pregovorima. Prema njegovim rečima Aleksandar Vulin je pre izvesnog vremena od predsednika četiri srpske opštine na severu Kosmeta zatražio da se u pisanoj formi izjasne o primeni ili odbacivanju briselskih sporazuma.

"Sve četiri opštine su odbacile pretvaranje administrativne linije u granične prelaze", navodi Jakšić i dodaje da je tada od njih zatraženo da daju imena ljudi koji bi mogli predstavljati Srbe sa severa Kosova u pregovorima.

Stojanović takođe tvrdi da nije ni upoznat niti je čuo da je bilo ko od "legitimnih Srba" kontaktiran ili imenovan za člana pregovaračkog tima.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.10.2012. 16:21
floskulu "i eu i kosovo " je sluzilo samo za unutrasnje prilike , da se neke zabludele srbske dushe i dalje zaslepuju lepim pricama o eu-ropiji , a da se pri tome ne razara drzava , nazalost mnogi su naseli na taj prokleti slogan (i dobijali glasove na izborima)"i eu i kosovo" kosta nas 4 proteklih godine , koje su mogle mnogo drugacije da se potroshe, za to vreme su zuti ucvrstili ili podigli na noge tzv drzavu kosovo republjik ,a kostace nas mnogo vise u buducnosti , jer hteli ne hteli tenzije ce se dici na nenormalni nivo i samo tupadzija nece moci da odreaguje...ovo je zadjna prilika da drzavne sluzbe preuzmu stvar u svoje rukei preuzme kontrolu nad severnim delom kiM.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online