Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 11.10.2012.
15:26
Beta A

NATO kritikuje Euleks, EU kaže da je misija ojačana

NATO je uputio ozbiljne zamerke Euleksu, a Nemačka je zatražila potpunu promenu ljudstva, ustrojstva i mandata te misije EU na Kosovu i Metohiji. Evropska unija je uzvratila da je "nedavno okončano temeljito preustrojstvo misije Euleksa s ciljem da bude ojačana njena funkcionalnost i efikasnost".

Zaključak Natoa je da je Euleks nesposoban
 

U tome su učestvovale i države EU koje su članice NATO, uključujući Nemačku, rekli su izvori EU u Briselu koji su posebno podvukli da se rešenje za sever Kosmeta mora naći "političkim putem što je prioritet EU, pa bio na severu Kosova Euleks ili NATO".

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton je rekla danas da je "na kraju svega nužno političko rešenje tog problema i to se može rešiti jedino kroz dijalog".

Ona je ukazala na to da je "nedavno okončano temeljito preustrojstvo misije Euleksa s ciljem da bude ojačana njena funkcionalnost i efikasnost" u čemu su učestvovale sve članice EU od kojih su mnoge i u članstvu NATO. Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je međutim saopštio da će snage Kfora možda dobiti pojačanja na severu Kosmeta.

Kako su agenciji Beta u Briselu preneli zvaničnici neposredno upućeni u misiju Euleksa, krugovi EU su iznenađeni ovako ozbiljnim kritikama koje je posebno izneo nemački ministar odbrane Tomas de Mezijer na juče okončanom zasedanju NATO, rekavši da "Nemačka nije zadovoljna situacijom" i da "to tako dalje jednostavno ne ide".

"Potrebni su nam: novi početak, novi ljudi, nova struktura i novi mandat. To moramo da rešimo na nivou EU", predočio je nemački ministar.

Neke članice NATO smatraju da naročito policija Euleksa nije u stanju da obavi svoje policijske zadatke održavanja javnog reda i mira, posebno na severu Kosmeta, tako da su vojnici Kfora prinuđeni da to rade umesto Euleksa.

To se događa naročito u situaciji kad bi mnoge zemlje koje imaju trupe u Kforu htele da se što pre smanji broj vojnika na Kosovu, rekao je novinarima u sedištu NATO jedan visoki diplomata zemlje čiji su vojnici u sastavu Kfora.

Prema upućenim diplomatskim izvorima, naročito Nemačka, koja ima najveći broj vojnika i već drugi zapovednički mandat Kfora, kao i SAD, htele bi da se što pre nađe i neko sveobuhvatnije rešenje i za sam status Kosova tako da Srbija prihvati određeni vid samostalnosti vlade u Prištini.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice Ešton u čijoj je nadležnosti Euleks, izjavila je da "EU pozdravlja svaki konstruktivan osvrt na misiju EU na Kosovu", ali je podvukla da su "sve zemlje Evropske unije u junu odobrile novi dvogodišnji mandat Euleksa, s novim ustrojstvom, obnovljenim snažnijim delovanjem na polju pravosuđa i prenošenju snažnijeg prisustva na severu Kosova, uz tamo razmeštene nove specijalne policijske jedinice".

Prema njenim rečima "sadašnja situacije na severu Kosova i dalje je zategnuta i moguće je da dođe do zaoštravanja, a otud je važno i veoma se ceni tamošnje prisustvo Kfora". "Mi imamo dobru saradnju na terenu s NATO snagama“, dodala je ona.

Ali je primetila da se "ponekad brzo zaoštri bezbednosna situacija i bili smo svedoci da to često preraste razmere koje zahtevaju samo policijsko prisustvo i tela za sprovođenje zakona". "A u takvim situacijama je bilo i napada bombama i vatrenim oružjem", napomenula je portparolka visoke predstavnice EU.

Funkcioneri upućeni u delovanje Euleksa su želeli da ukažu na to da "Euleksova policija jednostavno ne može obaviti neke zadatke za koje su potrebne trupe NATO... jer kad eksplodiraju bombe ili se puca bojevom municijom, na to mora da Kfor uzvrati vojnom snagom".

NATO u okviru Kfora na Kosovu i Metohiji ima 6.148 vojnika, a na sastanku u Briselu su ministri odbrane Atlantskog saveza razmotrili uticaj bezbednosne situacije na broj vojnika na Kosmetu i ponovili da je cilj NATO da se ide ka manjem i više prilagođenom vojnom prisustvu, "kada to dozvole okolnosti i kada vreme bude odgovarajuće", ali nisu najavili nikakvu promenu broja vojnika Kfora za sada.

Cilj je da se trupe Kfora smanje na više od polovine i da dobiju samo zadatak "odvraćanja pretnji", uz davanje veće nadležnosti za očuvanje bezbednosti snagama vlasti u Prištini.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.10.2012. 18:09
Како је кренуло, ако Бог да, ови ће међу собом да се попи*кајку .... Изгледа да се неко неком меша у посао ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online