Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.10.2012.
13:00 >> 15:35h
Beta A

Štefan File pokazuje Srbiji put kojim treba da ide

Evropski komesar za proširenje Štefan File potvrdio je danas, u razgovoru sa potpredsednicom Vlade Srbije Suzanom Grubješić i ministrom pravde Nikolom Selakovićem, da nema novih uslova za pristupanje EU i da se od Srbije ni implicitno ne traži priznanje nezavisnosti Kosova jer je komisija statusno neutralna.

 Nema novih uslova, samo krenite u reforme : Štefan File
 

U saopštenju izdatom nakon susreta Suzane Grubješić, Nikole Selakovića i Štefana Filea navodi se da je komesar EU za proširenje rekao da je Srbija blizu zvaničnih pregovora o pristupanju, ali da Evropska komisija pre toga želi da vidi posvećenost u normalizaciji odnosa sa Prištinom.

File je u tom razgovoru razjasnio da pominjanje teritorijalnog integriteta u Strategiji Evropske komisije nema veze sa statusom, već je u skladu sa stavom EU da nema podele Kosova.

Suzana Grubješić je istakla da su evropske intergacije prioritet nove Vlade, koja je odlučna da sprovede sve neophodne unutrašnje reforme, posebno u oblasti ekonomije, pravosuđa i borbe protiv korupcije.

Ona je ocenila da je za postizanje uspeha u tom zajedničkom poslu potreban iskren i partnerski odnos Brisela i Beograda. Reforma pravosuđa bila je okosnica razgovora, u kojem su i Grubješić i Selaković istakli spremnost Srbije da unapredi svoj pravosudni sistem.

Ministar Selaković je istakao da su u Izveštaju Evropske komisije stavljene ozbiljne primedbe na pravosudni sistem u Srbiji, što je posledica loše reforme pravosuđa koja je sprovođena u prethodnim godinama.

On je rekao da neće biti sprovedena "reforma reforme", već će se u najkraćem roku ispraviti ono što se može ispraviti.

"Loše pravosuđe više nikada neće biti prepreka evropskom putu Srbije", zaključio je Selaković.

Sporan Zakon o NBS

Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je i da Evropska komisija neće preći preko pitanja izmena Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS), jer je njima podriven princip nezavisnosti te institucije, što se kosi sa evropskim tekovinama.

"Nećemo preći preko tog pitanja. Ne možemo ići dalje ako samo zakonodavstvo ne uskladite sa tekovinama Evropske unije", rekao je on na sednici Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije.

File je istakao da su izmene Zakona o NBS protiv principa nezavisnosti te institucije i protiv evropskih pravnih tekovina.

Skupština Srbije je 4. avgusta usvojila izmene Zakona o NBS, a novim propisima nije onemogućeno da funkcioneri centralne banke budu i funkcioneri političkih stranaka.

Izmene tog zakona bile su razlog što je bivši guverner NBS Dejan Šoškić dao ostavku, a na tu funkciju je imenovana Jorgovanka Tabaković, koja je zamenik predsednika Srpske napredne stranke.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online