Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 11.10.2012.
10:37
Blic A

Radi kao kosovski ministar za 1.100 evra mesečno, a od Srbije dobijao naknadu za nezaposlene?!

Istražujući tragom "Insajderovog" serijala "Patriotska pljačka", koji se emituje na TV B92, "Blic" je saznao da Nenad Rašić, ministar za rad i socijalno staranje u kosovskoj vladi, prima u Prištini platu od 1.100 evra, a da je do pre nekoliko meseci primao od Zavoda za zapošljavanje Srbije primao i nadoknadu za nezaposlene od 120 evra mesečno, jer je ranije radio u odeljenju prodaje "Koka-kole" u Lipljanu.

U međuvremenu je navodno dobio rešenje o obustavi isplate nadoknade za nezaposlene: Nenad Rašić
 

Rašić je "Blicu" rekao da je u međuvremenu dobio rešenje o obustavi isplate nadoknade za nezaposlene.

Bivši šef pregovaračkog tima sa Prištinom Borislav Stefanović potvrdio je navode iz "Insajderovog" serijala "Patriotska pljačka" da iz budžeta Srbije za Kosovo odlaze velike sume, a da novac ne stiže do većine kosovskih Srba kojima je najneophodniji.

Javna je tajna, kaže Stefanović, da na Kosovu postoje moćnici koji kontrolišu te isplate. On sugeriše novoj vlasti da ovlasti direktora Kancelarije za KiM Aleksandra Vulina da spreči finansijske zloupotrebe, ali i priznaje da to prethodna vlada nije uspela.


- Nismo uspeli da to zaustavimo jer nije bilo političke volje, ali ta praksa ne bi smela da se nastavi. Nova vlada treba da ovlasti Aleksandra Vulina da napravi popis svih Srba koji imaju stalno prebivalište na Kosovu, onih koji rade, kao i onih koji tamo žive, a ne rade i socijalni su slučajevi. Ako Vulin bude kontrolor budžetskih davanja, onda bismo dobili fiskalno odgovornog čoveka. Ovako, sve ide u kasu nekih fiktivnih opštinskih odbora - kaže Stefanović.

Inače, prema proračunu do kojeg su došli novinari "Insajdera", u proseku najmanje 650.000 evra dnevno odlazi za Kosovo. Prema zvaničnim podacima, iz budžeta Srbije je za Kosovo u poslednjih 12 godina, po raznim osnovama, potrošeno najmanje 2,8 milijardi evra. Pošto nema adekvatne kontrole, omogućene su brojne zloupotrebe, pa prebačeni novac na Kosovo ne odlazi kome je namenjen.

Sprega pumpadžija, kamiondžija i srpskih patriota

- Budžetska inspekcija ne funkcioniše. Inspekcija Uprave prihoda je izmeštena južno od Ibra. Niko se nije potrudio da izmeni stanje u kojem žive ljudi sa socijalnim potrebama. Samo Elektroprivreda Srbije ima 4.700 fiktivno zaposlenih koje su Albanci isterali s posla. Mnogi od njih nisu na Kosovu, nego u inostranstvu. Istovremeno, mnoge kvazipatriote primaju plate iz Prištine, iz kosovskog budžeta - priča za "Blic" sagovornik dobro upućen u prilike na Kosovu. Isti izvor kaže da je reč o sistemu koji je ustanovljen pre 2004. i "kojim rukovodi sprega pumpadžija, kamiondžija i srpskih patriota".

- Oni donose sve odluke. Ko nabavlja ogrev za Srbe Južno od Ibra? Taj posao uvek dobija neka mala pilana sa severa Kosova - kaže sagovornik.

U novom nastavku "Insajderovog" serijala navodi se da postoji spisak sa imenima više od 1.000 Srba zaposlenih u institucijama države Srbije na Kosovu - od opština, do prosvete i zdravstva, koji istovremeno dobijaju novac iz budžeta Srbije i od Unmika, odnosno Prištine. "Insajder" je došao do platnog spiska Vlade u Prištini i na njemu našao 186 zaposlenih u KBC-u Priština izmeštenog u Gračanicu.

Stojan Sekulić, direktor KBC, izjavio da jedan broj radnika KBC, lekara i srednjeg kadra i nemedicinskog osoblja, prima platu iz kosovskih institucija, ali da od njega kriju taj spisak kao zmija noge.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.10.2012. 10:37
Tabu tema srpske stvarnosti. Neka im služi na čast.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online