Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 12.10.2012.
01:04
D. Dekić - Vesti A

Pobuna u policiji zbog Dulića

Odluka tužilaštva o puštanju glavnog aktera afere "Optički kablovi" bivšeg ministra Olivera Dulića da se brani sa slobode žestoko je sukobila policiju i pravosuđe, a novu Vladu Srbije stavila na ozbiljan test.

Na slobodi: Oliver Dulić pušten posle saslušanja i pored brojnih optužbi

Kako "Vesti" nezvanično saznaju, policajci ogorčeni odlukom tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića, jer Duliću nije odredio pritvor, ponudili su ostavke. Oni tvrde da je Radisavljević obezvredio višemesečni rad njihovog specijalnog tima na ovom predmetu i da Dulić nije smeo da ostane na slobodi.


Obećanje Radisavljevića da će nastaviti rad na tom slučaju nije im ulilo nikakvu nadu u razrešenje afere, pa zahtevaju smenu tužioca za organizovani kriminal. Inače, Radisavljević posle četvoročasovnog saslušanja Dulića nije mogao da kaže da li će protiv bivšeg ministra uopšte biti podignuta optužnica.


- S obzirom na iznetu odbranu osumnjičenog, a imajući u vidu i ostale dosad primljene dokaze, Tužilaštvo za organizovani kriminal nije predložilo određivanje pritvora, jer za to nije bilo zakonskog osnova - pravdao se tužilac i konačnu odluku obećao u nekoliko narednih dana.

Dulić: Povlačim se iz javnosti

Oliver Dulić je posle saslušanja najavio da ostaje narodni poslanik, ali će se na neko vreme povući iz javnosti.
- Posvetiću se porodici i nauci. Ostajem poslanik, ali ću razmisliti koliko ću biti aktivan dok traje utvrđivanje procesnih činjenica. Bilo me je u javnosti mnogo više nego što sam želeo - kazao je funkcioner DS-a.


Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je sinoć primio pripadnike specijalnih timova policije, rekao je "da potpuno razume pripadnike policije koji, posle višemesečnog mukotrpnog rada, ne mogu da shvate da je njihov trud bačen pod noge".

Razgovarao sa policajcima: Aleksandar Vučić
 


- Razumem i da nemamo pravo da se mešamo u rad tužilaštva, ali ću sa pripadnicima specijalnih timova policije pokušati da, uprkos svemu, dogovorimo nastavak zajedničkog rada na borbi protiv korupcije - rekao je Vučić koji je i šef Biroa za koordinaciju rada bezbednosnih službi.


Direktor policije Milorad Veljović nije hteo ni da potvrdi niti da demantuje bunu u krugovima operativaca. On je istakao da je borba protiv korupcije prioritet pripadnika MUP-a i u interesu države, građana i policije, što "neko mora da shvati i ne sme da zaobiđe tu činjenicu".

Navodno nema dovoljno dokaza: Tužilac Miljko Radisavljević

- Jednostavno, to su profesionalci i zbog tih ljudi neću dozvoliti da niko na bilo koji način utiče na njihov rad ili na njihovu rešenost da sve predmete urade u skladu sa zakonom - istakao je Veljović.


On je obećao da će MUP u toj borbi dati maksimalan doprinos i istrajati bez obzira na to da li se to nekom svidelo ili ne.


- U našem radu sigurno postoje i određene prepreke, ali one ne smeju da nas spreče u toj borbi - bio je jasan direktor policije i objasnio da je na predmetima koji se odnose na sporne privatizacije i zloupotrebe u prethodnih mesec dana angažovano oko 100 operativaca iz cele Srbije.

Drobnjak u policiji optužio Mrkonjića?

U aferi optičkih kablova su prsti aktuelnog ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića, koga je, kako su "Vesti" juče pisale, u vezu sa Nuba investom doveo direktor Srbija puteva Zoran Drobnjak, inače njegov partijski kolega iz SPS-a.


Drobnjak je prilikom saslušanja navodno kazao da mu je Mrkonjić bukvalno naredio da potpiše sporni ugovor i tako da saglasnost slovenačkoj firmi da položi optički kabl na Koridoru 10.

Prozvani u medijima: Zoran Drobnjak i Milutin Mrkonjić
 


On je naveo u iskazu i da su stručne službe preduzeća kojim rukovodi odbile da izdaju pozitivno mišljenje o tom poslu, jer je nedostajala dokumentacija, ali da je i ta papirologija posle izdata po nalogu Mrkonjića.
 

Tužilac štiti demokrate?

Milka Radisavljevića je na funkciju specijalnog tužioca za organizovani kriminal dovela Demokratska stranka, pa mnogi iz tog ugla gledaju na njegovu odluku da bivšeg ministra iz redova DS-a pusti da se brani sa slobode. Radisavljeviću u policijskim krugovima zameraju i što je prošle subote, koja je neradni dan, uputio parlamentu zahtev za skidanje imuniteta Duliću, čime mu je, smatraju, omogućio vreme da se čuje sa saučesnicima i pripremi odbranu.

"Blic" je objavio da je novinar tog lista tokom razgovora sa Mrkonjićem čuo da je baš u to vreme u njegovom kabinetu sedeo Drobnjak i da je Mrkonjić čak i pitao Drobnjaka da li je na njega vršio pritisak u slučaju Nuba, ali da novinar nije čuo šta je Drobnjak odgovorio.


U političkim krugovima kruže spekulacije da je ministar saobraćaja, da bi sebe zaštitio, pokušao da spreči ozbiljniju istragu o Dulićevim poslovima s optičkim kablovima. On je, kako se priča, ne samo u više navrata Duliću rekao da mu niko ne može ništa, već je i vršio pritisak na partijskog šefa i premijera Ivicu Dačića da se istraga o kablovima ne širi.


Mrkonjić negira da ima ikakve veze s izdavanjem dozvole i kaže da ne vidi sebe kao ministra koga Aleksandar Vučić želi da uhapsi.


Međutim, aktuelnog ministra, prema pisanju nekih beogradskih medija, tereti i njegova bivša šefica kabineta Snežana Zeković, koja je govorila o Mrkonjićevom učešću u ovom i drugim sumnjivim poslovima.

Tončev: Nema zaštićenih

Savetnik za bezbednost premijera Ivice Dačića, Ivica Tončev nije želeo da spekuliše o tome na kog ministra je Aleksandar Vučić mislio kada je rekao da želi da sprovede istragu.
- U borbi protiv kriminala i korupcije nema zaštićenih, niti po partijskoj pripadnosti niti po položaju koji su imali ili imaju - rekao je Tončev.


Kažnjena neposlušnost

U javnost je izleteo još jedan skandal koji je u vezi sa ovom aferom. Službenik Srbija puteva Darko Pešić, koji je 2009. odbio da potpiše saglasnost Nuba investu za postavljanje optičkih kablova, procenivši ga kao nezakonit, prošlog petka je iznenada penzionisan. Rešenje o odlasku u penziju potpisao je direktor Zoran Drobnjak koji je samo dan kasnije priveden na informativni razgovor u policiju. Sumnja se da je Pešić dao policiji dokumentaciju o kablovima.

POVEZANE VESTI

Petak 12.10.2012. 01:44
I.......i sledi klasican scenario ...... neko ce se tiho povuci iz javnosti dok se prasina ne slegne,(na par godina u inostranstvu /Sejseli,gde su mu racuni).... neko ce da se naprasno "razboli" ( nije lepo cimati bolesnog coveka) .... neko ce u penziju (zasluzenu ,nacionalnu !?).. Broj 1 sa "kumovima" ce da "smiri" ovu halabuku oko politickih kriminalaca i nacice par "zrtvenih jaganjaca da odgovora po 6-12 meseci robije u VIP zatvoru ili sa nanogvicom i......i...... pojede vuk magarca .......iiiiaaaaa...!!!!
Petak 12.10.2012. 06:54
U pravosudju je i najveca korupcija. Nase pravosudje je poznato po bahatosti, tromosti, uticajima sa svih strana... Jacina drzave se ogleda kroz pravosudni sistem dok se ono ovako ponasa korupcija, kriminal, drzavni lopovluk... ima da cveta !
Petak 12.10.2012. 08:10
Полиција и треба да се побуни и то да буде права побуна! Све је ово познат сзенарујим! Полиција ради, резултата нема, Полиција губи мутивацију, Полиција неради више!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online