Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 09.10.2012.
01:04
Lj. Ivanović - Vesti A

Duliću preti 12 godina robije

Skupština Srbije danas treba da ukine imunitet Oliveru Duliću, bivšem ministru zaštite životne sredine i prostornog planiranja, kako bi policija mogla da ga privede na saslušanje.

Na korak od zatvora: Oliver Dulić, bivši ministar životne sredine i prostornog planiranja

Specijalizovani tim srpske policije po nalogu tužilaštva još od marta ove godine vodi istragu protiv Dulića, koji se tereti za malverzacije prilikom dodeljivanja dozvole slovenačkoj kompaniji Nuba invest za postavljanje optučkih kablova duž glavnih saobraćajnica u Srbiji.

Posao postavljanja "optike", koja je preduslov za savremene telekomunikacije, vredan je više desetina miliona evra. Ako Dulić na sudu bude proglašen krivim, on bi mogao da bude osuđen na kaznu zatvora između dve i 12 godina.

Podsetimo, Dulića, koji je visoki funkcioner Demokratske stranke, policija je prekjuče pokušala da uhapsi, ali se on pozvao na poslanički imunitet koji je trajao taman toliko koliko mu je bilo dovoljno da sazove konferenciju za novinare na kojoj je gonjenje zbog
prekršenih zakona nazvao - političkim progonom.


Inače, kompletna istraga policije protiv Dulića zasnovana je na podacima Saveta za borbu protiv korupcije iz novembra 2010. godine.

Nema licence

Sporno je bilo to što je Nuba prva dobila dozvolu i to mimo tendera, što je reč o maloj slovenačkoj firmi koja je samo nekoliko meseci pre dobijanja lokacijske dozvole registrovala svoje preduzeće u Srbiji. Savet je tada uočio da firma ima jednog zaposlenog, da je osnivački kapital 3.000 evra, ali i da nije imala licencu RATEL-a za telekomunikacije.


Izveštaj Saveta učinio se tužiocu za organizovani kriminal Miljku Radisavljeviću relevantnim, pa je on naredio pokretanje istrage u martu ove godine, odnosno u vreme dok je Oliver Dulić još bio ministar. Otuda Dulićeva teza o nekakvom političkom progonu aktuelne vlasti ne drži vodu.


Takođe, zbog navodnih malverzacija sa dozvolama za postavljanje optičkih kablova priveden je i Zoran Drobnjak, direktor Puteva Srbije, koji je posle saslušanja odmah pušten.

Milionski posao: Nuba invest ostavila optička vlakna kroz celu Srbiju

- Završeno je saslušanje bivšeg Dulićevog pomoćnika Nebojše Janjića u vezi sa slučajem Nuba i doneto je rešenje o njegovom pritvoru do 48 sati - kaže tužilac Radosavljević.


- Policija je ispitivala Janjića i Drobnjaka u vezi s izdavanjem pet dozvola za izgradnju optičke mreže investitoru Nuba invest, od septembra 2009. do sredine 2010. godine, a u vezi s izdavanjem pet dozvola za izgradnju optičke mreže Nuba invest na deonicama državnih puteva od Batrovaca do Aerodroma "Nikola Tesla", Batajnice do Horgoša, Niša do Dimitrovgrada, Bubanj potoka do granice sa Makedonijom i Beograda do Vatina.

Oni se sumnjiče da su tom prilikom favorizovali Nubu invest u pogledu redosleda brzine davanja dozvola u odnosu na preduzeća Telekom i Sat Trakt.

Takođe, prema podacima koje je prikupila Uprava kriminalističke policije, dozvole su Nubi invest izdate a da prethodno nisu pribavljeni potrebni uslovi i saglasnosti državnih i javnih preduzeća, kao ni javnih preduzeća lokalnih samouprava preko čijih teritorija je prolazila optička mreža - objasnio je tužilac.

Pod istragom: Zoran Drobnjak

Istragu protiv Dulića nisu tražili samo u Savetu za borbu protiv korupcije, već i "međunarodne institucije" kako je u Skupštini naveo sam Dulić.

On nije precizirao o kome je reč, ali je prema saznanjima "Vesti" to jedna velika telekomunikaciona kompanija u Srbiji, inače u stranom vlasništvu, koja se požalila institucijama Evropske unije na nezakonito poslovanje srpskih vlasti.

Drugarska veza?

Savet za borbu protiv korupcije u izveštaju navodi i da je potrebno ispitati navode iz hrvatske štampe u kojima se Oliver Dulić i vlasnik Nube Rast Tomažič označavaju kao dobri prijatelji i da je možda i po tom osnovu bilo protekcije u dodeljivanju posla.

 

Savet za borbu protiv korupcije tvrdi da je prekršen Zakon o telekomunikacijama koji jasno u Članu 33 predviđa "izdavanje licence na osnovu postupka javnog nadmetanja (tendera)". Verica Barać je te 2010. godine istakla i da je prekršen Zakon o planiranju i izgradnji jer je resorno ministarstvo, a ne Putevi Srbije, bilo nadležno za izdavanje dozvola.

Pod istragom: Nebojša Janjić

Podsetimo, Darko Pešić, direktor Sektora za održavanje državnih puteva prvog i drugog reda u tom javnom preduzeću, samo 20 dana pre Drobnjakovog rešenja kojim je Nuba dobila pravo polaganja kablova, odbio da izda iste dozvole jer "nije bilo potrebne dokumentacije i ova činjenica je posebno skrenula pažnju policiji".
S druge, strane, odbrana Dulića zasnivaće se na odredbama Zakona o putevima koji za poslove u putnom pojasu ne predviđa tender.
 

Vučić: Ovo je samo početak

Aleksandar Vučić je rekao povodom "slučaja Dulić" da je to "samo početak borbe koja ne može da se zaustavi".
- Očekivao sam i rekao sam da ćemo moje kolege i ja biti predmet najžešćih napada i gluposti o političkom progonu. Ali pošto oni kažu da je to kraj nečega, želim da obavestim građane Srbije da je to tek početak. Ova borba ne može da se zaustavi, promene ne mogu da se zaustave - rekao je Vučić i istakao da će država nastaviti da se obračunava sa korupcijom i kriminalom.

Bivši ministar maše "poštenjem"

Oliver Dulić je na pres konferenciji javnosti prezentovao "zaključak Vlade", odnosno dokument koji navodno dokazuje njegovu nevinost.


- Kad se pojavila prva sumnja i kad su počela prva osporavanja dozvola za optički kabal, u izveštaju Verice Barać, odmah sam reagovao, kao i Vlada Srbije, koja je Tužilaštvu naložila hitnu istragu - objašnjava Dulić.


- Republičko javno tužilaštvo je obavilo istragu, ispitalo sve svedoke, imalo uvid u kompletnu dokumentaciju. Posle svega poslat je odgovor Vladi da je Ministarstvo u postupku postupalo u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji. Tako je 2010. godine ovaj slučaj istražen. Vlada je obavestila Agenciju za borbu protiv korupcije i taj zaključak Vlade u kojim se utvrđuje nedvosmisleno da nije bilo kršenja nijednog zakona potpisao je Ivica Dačić, tada prvi potpredsednik Vlade, a danas premijer - naveo je Dulić.

Premijer Dačić istog dana se oglasio rečima da je on rešenje o tome "da je Dulić čist" potpisao "samo tehnički, jer je kao vicepremijer u vladi Mirka Cvetkovića on potpisivao sve zaključke vlade".

POVEZANE VESTI

Utorak 09.10.2012. 05:52
Brani se, na šta ima pravo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online