Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 07.10.2012.
11:19
Blic A

Belorusija: Srpski radnici bez plata i hrane

U zaseoku Zaslavlje u okolini Minska, u problemu je više od 20 građevinaca iz Srbije. U Belorusiju su, kako tvrdi Dragan Ješić, građevinski tehničar, došli da rade za firmu "Srb-Belo-stroj", čiji je vlasnik Negoslav Milivojević iz Stare Pazove. Međutim, kako kaže, ništa od onoga što im je pre dolaska obećano nije ispunjeno.

Obećana zarada, a u Belorusiji ih sačekao robovski rad
 

"Najpre smo agenciji koja nam je ugovorila posao za Milivojevićevu firmu dali 300 evra, uz obećanje da će nam zarada biti pet dolara po satu. Međutim, već dva meseca, iako non-stop radimo, nismo dobili ni centa. Jedino objašnjenje je da je ovo mešovita srpsko-beloruska firma, te da će nam novac isplatiti kada on dobije pare od beloruskog partnera", priča Ješić kome Milivojević, kako tvrdi, za dva meseca rada treba da isplati 2.000 dolara.

Pomoć ambasade tražena pre mesec dana

 

Građevinci koji rade za "Srb-Belo-stroj" još početkom septembra zatražili su pomoć Ambasade Srbije kako bi se vratili kući. Međutim, oni su još zarobljeni u Belorusiji.

U međuvremenu, kaže Saša Lilin iz Vršca, uspeli su da kontaktiraju beloruskog suvlasnika firme koji tvrdi da je Milivojeviću za njihove nadnice prebacio novac, "ali da je problem što su radnicima iz Srbije obećane daleko veće plate nego što je moguće isplatiti".

Poseban problem su uslovi u kojima se radnici iz Srbije trenutno nalaze.

"Smešteni smo u jednoj ruiniranoj zgradi koja izgleda kao napušteni zadružni dom, bez struje, vode i toaleta, punoj vlage i memle. Nas više od 20 spava u jednoj prostoriji od 20 kvadrata. Već 10 dana ne dobijamo hranu, iako su nam pre dolaska, uz ugovorenu nadnicu, bili obećani obroci. Pošto je većina potrošila novac koji je ponela sa sobom, a plate nismo dobili, mnogi su gladni. Faktički smo zarobljeni, neki žele da se vrate, ali nemamo novca za kartu", navode Milorad Suzić iz Bečeja i braća Miloš i Miroslav Marinković iz Lozovika.

S druge strane, Negoslav Milivojević negira većinu navoda ovih radnika.

"Oni više ne rade za mene, već za belorusku firmu. Ne duguju im se zarade za dva, već za jedan mesec, jer su dnevnice za deo posla koji su odradili za mene već dobili. Problem je nastao što je deo njih očekivao visinu plata i uslove rada kao u Srbiji, ali u Belorusiji nije tako. Sem toga, tako obećanje su dobili od posrednika preko kog su došli, a ne od mene",- objašnjava Milivojević koji kaže da je za "Srb-Belo-stroj" ostalo da radi 47 ljudi.

Nedelja 07.10.2012. 12:17
Braco Srbi, kad vam treba lova i imate volje da odete van Srbije, idite na zapad, u EU, USA i Australiju.. A kad hocete da budete patriote, vicite zivela, Rusija, zivela Belorusija, Zivele Kuba i Venecuela. Zivela Ukrajina...Ali se trudite da ih izbegavate.
Nedelja 07.10.2012. 14:29
Otišli su tamo sa nadom u dobru zaradu. Dobiće samo traume.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online