Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 07.10.2012.
01:05

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Knez Pavle opet u Srbiji

Uz najviše državne počasti, posle 71 godine izgnanstva, posmrtni ostaci kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole biće danas u podne pohranjeni u kriptu crkve Svetog Đorđa na Oplencu, u kompleksu Zadužbine kralja Petra prvog Karađorđevića.

Kovčezi sa zemnim prahom kneza namesnika, njegove supruge i sina stigli su preksinoć u Beograd, gde su do sinoćnjeg polaska za Topolu bili izloženi na odru u Sabornoj crkvi.


Uz zvuk posmrtnih zvona, gardisti Vojske Srbije uneli su kovčeg kneza Pavla u Sabornu crkvu, a kovčege kneginje Olge i kneževića Nikole nosili su članovi ansambla Kolo u šumadijskim narodnim nošnjama, dok je vojni orkestar intonirao himnu "Bože pravde". Parastos nekadašnjem vladaru Kraljevine Jugoslavije, koji je državom upravljao u ime maloletnog kralja Petra Drugog Karađorđevića, služio je patrijarh Irinej sa više srpskih episkopa.

Ekshumirani u Lozani

Posmrtni ostaci kneza Pavla Karađorđevića, njegove supruge Olge i sina Nikole ekshumirani su 28. septembra 2012. u Lozani u Švajcarskoj. Do Srbije dovezao ih je Flavio Poleti, visoki predstavnik Administracije grada Lozane.
- Činilo mi se da o Srbiji znam mnogo, ali sam tek prelaskom granice, gledajući suzne oči ljudi koji su doputovali da ga sačekaju, shvatio da Srbe tek treba da upoznajem. Vi ste istinski divan narod i zato mi je žao patnje kroz koju vas je istorija iskušavala - rekao je on.

Nakon molitvi da "Gospod upokoji duše njihove u carstvu nebeskom gde pravednici počivaju", patrijarh je u prigodnoj besedi rekao da je prenosom posmrtnih ostataka kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića u Srbiju ispravljena velika nepravda i da je to veliki dan za Srbiju, za srpsku istoriju i srpski narod.
- Vlada se primila časne uloge da uzme učešće u ovom svetom danu i time je pokazala da ceni i poštuje ulogu dinastije Karađorđevića i Srpska pravoslavna crkva zahvaljuje na tom časnom delu - istakao je patrijarh.


Poglavar SPC napomenuo je da je knez Pavle posebnu ulogu odigrao u istoriji kulture, ali i da je bio svestan prilika u kojima se Jugoslavija nalazila pred Drugi svetski rat.
- Pošao je putem mira, jer je bio svestan moći velikih sila - rekao je patrijarh i dodao da je knez Pavle najveći udar doživeo kada ga je vlast proglasila izdajnikom, što je bio podjednako težak udar i za njegovu porodicu.


- Sramota je skinuta sa njegovog imena i porodice kneza Pavla - rekao je patrijarh i zaključio da je velika nepravda ispravljena posle 36 godina od Pavlove smrti.

Nikolić: Vratiti i kralja Petra

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je i predsednik Odbora za povratak posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u Srbiju, izjavio je da će Vlada Srbije nastojati da vrati i zemne ostatke kralja Petra.
Predsednik je naglasio da će Srbija dočekati dan kada će "skinuti hipoteku sa svojih leđa da se loše ponela prema ljudima koji su bili zaslužni u Srbiji".

Dočeku u Sabornoj crkvi prisustvovali su sin i ćerka kneza Pavla, knez Aleksandar i kneginja Jelisaveta Karađorđević sa svojom ćerkom Katarinom Oksenberg, princ Aleksandar Drugi Karađorđević i njegova supruga princeza Katarina, princ Vladimir sa suprugom princezom Brigitom, princeza Barbara, prinčevi Mihailo i Đorđe, princeza Linda i princeza Brigita.

Počast senima kneza Pavla odali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, premijer Ivica Dačić sa članovima Vlade Srbije, direktor Predstavništva Republike Srpske Mlađen Cicović, članovi dinastije Karađorđević, predstavnici diplomatskog kora, verski velikodostojnici, ličnosti iz javnog života i brojni građani.


Kovčezi sa posmrtnim ostacima kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole stigli su u Srbiju u četvrtak popodne. Na graničnom prelazu Batrovci sačekala ih je i preuzela kneginja Jelisaveta.


Drhtavim glasom i suznih očiju izustila je da je živela za dan kada će svoje najmilije da vrati na večni počinak u Srbiju.

Dug prema dinastiji

Premijer Ivica Dačić ocenio je da je dan kada su u zemlju vraćeni posmrtni ostaci kneza Pavla, pokazatelj odnosa države prema dinastiji Karađorđevi i dodao da nije vreme da se ukazuje "na to da li su neki postupci bili ispravni".
- Učinićemo sve da se posmrtni ostaci Karađorđevića unesu u Srbiju, jer je to dug prema dinastiji, a i Srbiji - rekao je Dačić i objasnio da je Vlada Srbije formirala je Odbor za prenos posmrtnih ostataka Karađorđevića.


- Moje srce je srećno. Sedam decenija živim u senci neistina i laži. I patim. Ali vredela je moja borba. Sad znam da je moj život bio misija da ih vratim kući - zaključila je kneginja.


Glumica Katarina Oksenberg, Jelisavetina ćerka i Pavlova unuka, rekla je da je ovo najlepši i najtužniji trenutak u životu njene majke.


- Znam kolika je bila njena želja da mog dedu, baku i ujaka, za kojim je posebno patila jer je bio veoma mlad kada je preminuo, sahrani na Oplencu - ispričala je Oksenbergova.
 

Od namesnika do izgnanstva

Knez Pavle rođen je u Petrogradu 1893. godine, a preminuo je 14. septembra 1976. godine u Parizu. Posle ubistva kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića u Marseju, 9. oktobra 1934. Pavle je postao knez namesnik Kraljevine Jugoslavije, vladajući u ime tada maloletnog kralja Petra Drugog do 1941.


Knez Pavle je potpisnik Trojnog pakta sa silama Osovine, 25. marta 1941, što je dva dana kasnije dovelo do masovnih demonstracija u Beogradu kojima je pakt odbačen, a Jugoslavija bila konfrontirana Hitlerovoj Nemačkoj i izložena ratu koji je posle 12 dana, sa oslabljenom i nepripremljenom armijom, izgubila.


Posle vojnog puča, 27. marta 1941, knez Pavle i njegova porodica su uhapšeni i sprovedeni do grčke granice, gde su predati Englezima, koji su ih prebacili u Keniju, a potom u Južnu Afriku, gde su ostali do 1947, kada im je na intervenciju engleske kraljice omogućen povratak u Evropu. Umro je 14. septembra 1976. u Parizu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 07.10.2012. 09:25
Kakva smo mi morbidna država , samo preturamo po starim grobovima, preslažemo stare kosti uz najviše državne počasti.
Nedelja 07.10.2012. 11:50
sudbina kneza je sudbina srba iz srbije i srbije. hrvata titine jugoslavija je smisljeno unistavala srbiju i srbe iz srbije. srbija se jos ne odvoji od takve jugoslavije i ostalih zajednica. dolaskom srbina iz srbije na mesto predsednika srbije, govori da se neke stvari ipak pomeraju na bolje. organizovanje preko drustvenih mreza ,udruzenja do nastanka stranke srba iz srbije. http://www.facebook.com/?ref=tn_tnmn
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online