Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 05.10.2012.
13:38
B92 A

"Za sve krivi mangupi iz DOS i DS"

Nekadašnji visoki funkcioner Demokratske stranke, bivši premijer i jedan od lidera Demokratske opozicije Srbije, kazao je u emisiji B92 "Hoću da znam", da je za 12 godina, što je kao dva veka za našu zemlju, uništeno sve ono što je kao tekovina DOS-a valjalo, a za to su, kako kaže, krivi upravo oni koji su učestvovali u 5. oktobru.

Nekadašnji premijer Srbije Zoran Živković
 

"Dezavuisali su ga oni koji su ga vodili, odnosno oni koji su trčali za nama koji smo ga vodili, to su trećepozicionirani", precizirao je Živković.

Odlazak u drugu stranku?

Jedan od lidera DOS-a kaže da je njemu problem što njegaova Demokratska stranka nije uradila sve kako Srbija ne bi bila ono što je danas.

"Ja sam ne mogu da promenim DS. Moja odluka je da prihvatim kandidaturu i da vidim ima li u toj stranci makar i tračak energije koja je nekad bila. Ako energije koja je postojala pre 10-15 godina nema u DS, onda ću ja tu energiju tražiti na nekoj drugoj strani. To znači da imam 52 godine i da nemam prava da hiberniram dalje, nego ću pokušati da na uobičajeni politički način pokušam da ostvarim to što smo hteli 5. oktobra", rekao je Živković gostujući u emisiji B92 "Hoću da znam".

Na pitanje da prokomntariše i odgovornost stranke čiji je i on član, DS, u onome za šta kaže da je dezavuisano, Živković odgovara da su svakako krive "Tadićeva i Đilasova DS", jer ta Demokratska stranka nema nikakve veze, osim imena i boje, sa onom strankom koja je tada izvela 5. oktobar i koja je na tom talasu i s tim ciljem vodila Srbiju naredne tri godine.

Na pitanje da li se to isto može reći da SNS i SPS, odnosno da li su se i te stranke za ovih 12 godina promenile kao i DS, Živković kaže da ne može, odnosno da su te stranke ostale iste.

"SPS i SNS – čitaj Srpska radikalna stranka ’nju’- postale su ponovo važne na poliitčkoj sceni upravo delovanjem DS. Tadić je pokušao da propere, i uspeo verovatno delimično to da uradi sa Dačićem i njegovom strankom, Đilas to radi sa Vučićem i njegovom strankom", ocenio je Živković.

Srbija ja, kako kaže, posle atentata na premijera Zorana Đinđića, Koštuničine vlade, kohabitacije i vlade pomirenja sa SPS-om, dobila jednu potpuno dekadentnu politiku demokratskih snaga koje su vodile Srbiju, koje su se potpuno okrenule i počele da vode politiku koja je bila "Milošević plus".

"Njihovao slepilo, nacionalizam i autizam su bili veći nego u doba Miloševića, samo što, hvala bogu, nisu imali neke hrabrosti da počnu rat, inače smo bili na ivici da se vratimo i devetesete“, kaže Živković.

Zemlja ministara i "kafanskih pevaljki"

Posle ubistva Đinđića, skupili su se svi ono koji u normalnoj zemlji ne bi mogli da se bave biznisom, politikom, kulturim, javnim poslom...i onda je napravljena jedna velika kolaicija za rušenje vlade posle Đinđića, i te ideje koju je ona nosila, kazao je on.

Živković dodaje da takva dekadencija dovela i do dekadencije samih stranka, koje su postale pokvarene pa je mehanizam koji je postojao posle 5. oktobra i koji je bio super uspešan, čist i dobar, postao je mehanizam za lične privilegije. Zatim se, dodaje Živković, dekadencija stranaka proširila ne celo političko nebo, a potom i na celo društvo.

"Onda imamo situaciju da premijer Srbije kaže da je pobeda to što je bio nesposoban da sprovede Ustav i zakon, odnosno da je morao protivustavno i protivzakonito da zabrani Paradu neke manjinske grupe, makar i to bila LGBT populacija“, ocenjuje on i podseća da je prethodna zabrana Parade ponosa, od strane istog ministra policije, proglašena u Ustavnom sudu neustavnom.

Takođe, kao primer dekadentnog društva napravljenog od dekadentnih političara Živković navodi „situaciju u kojoj imamo jednog ministra, koji je oženjen nekoliko godina, a koji ide okolo sa nekom 'kafanskom pevaljkom' i to je za srpsko društvo i za tog predsednika vlade i za ove moje iz DS normalna stvar".

"To pravoslavno, patriotsko srpsko društvo može da podnese, da jedan matorac ide s jednom pevaljkom i da to bude medijski događaj dana...Ili da vlasnik jednog univerziteta uz prisustvo celog političkog vrha Srbije, da taj vlasnik univerziteta koji ima 55-56 godina slavi rođendan svoje devojke koja ima 25-26 godina. To ne smeta ni ’Obrazu’ ni nikome ko brani srpstvo, porodicu i patrijahalno vaspitanje Srbije, a smeta im izložba koju niko nije nivideo“, kaže on i dodaje da je to jedno licemerje koje je nemrljivo.

"To licemerje danas takvo jer su mangupi iz redova DOS-a i mangupi iz redova DS njima to omogućili da postanu ponovo to što jesu. To je problem sa 5. oktobrom“, kaže Živković.

Prema negovim rečima, sada nemamo ni ozbiljnu vlast, ni ozbiljnu opoziciju, nemao ni politiku već imamo politikante, tj. mi smo država bez politike. Politika u Srbij je, ponovio je on još jednom, dekadentna i ta dekadencija se vidi na svim nivoima, pa i na moralnom. Sada su, kako kaže, vraćene vrednosti koje su postojale i devedesetih, što se lako vidi ako se pogleda ko su uzori mladih srednjoškolaca.

POVEZANE VESTI

Petak 05.10.2012. 21:00
"......njihovo slepilo.....".. Koji to oni...? A ti cvecka bio cak i premijer.... e mangupe ,mangupe.!! Jel se to nama neko probudio .... malo se pajkilo do sad,pa se ruzno sanjalo mozda ??!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online