Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 05.10.2012.
00:19
danas.rs A

Drecun: Državni interesi, pa EU

Nemam saznanja da je Ketrin Ešton predsedniku Nikoliću predočila principe Brisela za najavljene pregovore Beograda i Prištine, kaže Milovan Drecun, koji je predsednik Odbora za KiM i napominje da ne učestvuje u izradi platforme.

Srbija ni implicitno ni eksplicitno neće priznati nezavisnost Kosova

- Predsednik Republike Tomislav Nikolić već je saopštio ključne elemente državne platforme za Kosovo i Metohiju u govoru pred Generalnom skupštinom UN i na svečanoj skupštini Srpske napredne stranke. On je jasno i nedvosmisleno rekao da Srbija ni implicitno ni eksplicitno neće priznati nezavisnost Kosova, da traži direktan dijalog s Prištinom na najvišem nivou, da se zalaže za što veće učešće Skupštine Srbije u rešavanju kosovskog problema, kao i da će Beograd međunarodne pritiske s neprihvatljivim predlozima odbiti i postaviti svoje uslove, kao i da će vršiti pritisak da se i Priština obaveže na ustupke i kompromise, kaže za Danas Drecun i dodaje da ne zna za principe Eštonove.

- Taj susret na marginama GS UN svakako je bio veoma važan za izradu državne platforme za KiM, jer je vladajuća koalicija postigla konsenzus oko nastavka evropskih integracija Srbije. Stavovi EU biće uzeti u obzir, ali ne mogu biti ispred državnih interesa. Beograd se u okviru pripreme platforme upoznao s očekivanjima Vašingtona, Brisela, Moskve i drugih centara, koje je obavestio i o svojim pogledima na kosovski problem. Jasno je da se ulazi u stanje "zamrznutog" konflikta, da se došlo do gornje tačke pritiska koju Vašington i Brisel mogu da vrše nad Beogradom i da sada ide relaksacija odnosa, smatra Drecun i tvrdi da se priprema platforme za KiM nalazi u završnoj fazi, ali da rok za završetak i objavljivanje tog dokumenta ne postoji.

- Mi ćemo za platformu tražiti najširi društveni i politički konsenzus. Namera je da se ona predoči najširoj javnosti i da se što više elemenata usaglasi, ali ključna je podrška parlamenta, ističe Drecun i najavljuje da će sredinom oktobra sazvati sednicu Odbora za KiM, na koju će pozvati i predstavnike Nikolićevog kabineta, šefa tima za tehnički dijalog Dejana Pavićevića, ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića i šefa vladine Kancelarije KiM Aleksandra Vulina, koji bi trebalo da poslanike bliže upoznaju i s radom na platformi.

- Beograd, između ostalog, čeka da vidi rezultate prekomponovanja političke scene u Prištini. Očekuje se da Haški tribunal oslobodi Ramuša Haradinaja, čija stranka već nudi viđenim kosovskim Srbima mesto i saradnju u novoj kosovskoj vladi, u kojoj neće biti Hašim Tači, čiji se politički "odstrel" priprema i čekamo da vidimo te promene - naglašava Drecun.

POVEZANE VESTI

Petak 05.10.2012. 00:25
Pa, gospodine Drecun, sta bi sa vama? Toliko sam vas cenio. A danas? Ili ste promasili stranku, ili se i vi za lesnike prodadoste! Vase nekada mudre reci i analize, sada su govor nedoslednog i naizgled naivnog coveka.
Petak 05.10.2012. 00:20
Ајде да ти верујем и да видим ....!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online