Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 04.10.2012.
17:22
Beta A

Svetski dan životinja obeležen u Beogradu

Svetski dan životnja obeležen je danas u centru Beograda akcijom "Pet do 12" kojom su organizatori pokušali da skrenu pažnju na problem ugrožavanja životinja, ali i zaštite ugroženih vrsta i njihovih staništa.

Svetski dan životinja obeležen u Beogradu

Na skupu u Knez Mihajlovoj ulici, koji je simbolično počeo u pet do dvanaest, koordinator akcije Zoran Mikan istakao je da se u Srbiji ni posle tri godine od donošenja Zakona o dobrobiti životinja ne kažnjavaju napuštanje, zlostavljanje i ubijanje životinja.


Organizatori skupa, udruženja Sloboda za životinje, Feniks i Ljudi za životinje, kao mere zaštite koje je neophodno preduzeti pomenuli su podizanje svesti građana, reciklažu, donošenje zakona o zaštiti staništa i proglašavanje nacionalnih parkova.


Dobrobit životinja je nov koncept u Srbiji, gde su lov i krivolov i dalje tradicija, deca se vode u organizovane posete zoološkim vrtovima, poriče se tretman zivotinja na farmama i u klanicama, a krzno je znak prestiža, iako zakon o zaštiti životinja postoji već tri godine, rekao je Mikan.


Na skupu je istaknuto da se 5.000 životinjskih vrsta trenutno nalazi na "crvenoj listi", što znači da im preti istrebljenje.


Neke od ugroženih životnjskih vrsta u Srbiji su apolonov leptir, slepi miševi, šareni tvor i crni daždevnjak, dok su među ugroženim biljakama pančićeva omorika, stepski božur i runolist, rekao je Mikan.

Skrenuta pažnja na problem ugrožavanja životinja, ali i zaštitu ugroženih vrsta i njihovih staništa
 


Upitana kako bi pojedinac, ne institucija, mogao doprineti očuvanju životne sredine u Srbiji, predsednica udruženja Sloboda za životinje Snežana Milovanović navela je naučnu analizu po kojoj bi odricanje od mesa na jedan dan više doprinelo smanjenju zagađenja vazduha nego kada bi se sa autoputeva uklonilo 500.000 vozila.


Milovanović je navela da od masovnog uzgoja stoke potiče veće zagađenje ugljen dioksidom (18 odsto) nego od saobraćaja (13 odsto).


Svetski dan životinja, ustanovljen 1931. godine u Firenci, obeležava se različitim skupovima i događajima koja organizuju društva za zaštitu životinja.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.10.2012. 17:24
Е моји хомићи... видите ви ово? а? И животиње имају више права од вас.... срамота ! :))))))))
Četvrtak 04.10.2012. 17:34
Sad ću svoje mačke da nagradim keksićem.
Četvrtak 04.10.2012. 21:15
cono po tvom avataru se vidi da kao dete nisi bio zapostavljen ali kada si odrastao tu se sve menja . Sve shvatas bukvalno prava si bukva i to ona prozukla. Ako neznas sta znaci prozukla uzmi prevodioca .Nisi jos odgovorio kakva je razlika izmedju pedera i homoseksualca i u koje se ti ubrajas po tvom razmisljanju u homoseksualce a po mom u pedercine i to one prave...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online