Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Četvrtak 04.10.2012.
14:00
Beta A

File žali zbog Parade

Evropski komesar Štefan File je izrazio žaljenje što su vlasti u Beogradu "navodeći bezbednosne razloge" već drugi put zabranile održavanje Parade ponosa i zatražio da se zajamči sloboda takvog okupljanja i kazne ekstremisti koji to ugrožavaju.

Žali zbog toga što su te pretnje ocenjene kao dovoljne da opravdaju zabranu Parade iz razloga bezbednosti
 

To je danas, u Briselu, saopštio Fileov portparol Peter Stano.

Stano je podvukao da je "Evropska komisija snažno privržena vrednostima utvrđenim u ugovorima o EU, Povelji o temeljnim pravima, posebno kad su u pitanju ljudska prava, temeljne slobode, uključujući slobodu okupljanja, izražavanja i nediskriminaciju na osnovi pola, rasnog ili etničkog porekla, vere, uverenja, seksualnog opredeljenja, smanjenih sposobnosti ili starosnog doba".

Kao komesar zadužen za politiku prijema novih članica u EU, Štefan File je "posebno predan tome da od zemalja kandidata za članstvo traži puno upražnjavanje pomenutih vrednosti", istakao je Stano.

Jer su to, dodao je, "ključni temelji na kojima počiva evropski projekat".

"Komesar File snažno osuđuje zastrašivanja i pretnje ekstremističkih organizacija u Srbiji organizatorima i Paradi i žali zbog toga što su te pretnje ocenjene kao dovoljne da opravdaju zabranu Parade iz razloga bezbednosti", rekao je Fileov predstavnik za štampu.

"Komesar očekuje da srpske vlasti istraže te pretnje i vinovnike izvedu pred pravdu. Komesar posebno računa na srpske vlasti da zajamče puno poštovanje prava na okupljanje i izražavanje i da svako buduće mirno okupljanje bude dozvoljeno", naveo je Stano.

Evropski komesar će, preneo je portparol Stano, "podržavati i podsticati uspostavljanje atmosfere koja vodi potpunom sprovođenju normi za ljudska prava u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU".

A to, kako je podvučeno, mora uključivati "otvorenu i konstruktivnu raspravu o priznavanju i zaštiti prava lezbijske, gej, biseksualne i travestitske (transgender) manjine".

Stano je naznačio i da je evropski komesar za proširenje poslednjih dana pomno pratio razvoj događa s tim u vezi i bio u kontaktu sa Delegacijom EK u Beogradu, članovima Evropskog parlamenta i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.10.2012. 14:04
"sloboda takvog okupljanja i kazne ekstremisti koji to ugrožavaju" "ključni temelji na kojima počiva evropski projekat" Ех добро је, значи и тај проблем смо решили! Педери иду у ЕУ а остали "екстремисти", 98 % Народа не иде и не жели са вама.
Četvrtak 04.10.2012. 15:24
Алај Филе и сви ови који "жале" због параде гутају говна, али на ангро! Америка и Европа могу само да буди задовољни због апсолутно поштовања демократских принципа и постулата поводом "параде". Једна група грађана је нешто желела, друга, много већа група грађана то исто није желела, прихваћена је воља већине, ерго демократија у исконском облику. Истовремено, део популације са алтернативним сексуалним афинитетима могу да закупе Арену на дан, 2 или 7, па да организују своје весеље док не згуле табане, сами или у присутву евентуалне публике жељне тог неопеваног спектакла и спремне да плати неопходну улазницу за истински ужитак у циркусу под дугиним бојама...
Četvrtak 04.10.2012. 15:26
Ovaj File je i sam peder, ali dobro to je njegova stvar, ali da pederluk po svaku cijenu uvozi na velika vrata u Srbiju, vec nije normalno ! Kada vec prica o pravima, nije mi jasno kako niko iz vlade mu ne odgovori kakva prava imaju Srbi na KiM, NA SVOJOJ ZEMLJI ? Razaranje manastira, crkvi, kulturne bastine, otimanje ljudi, vadjenje organa, silovanje, pa cak i bakica, skrnavljenje pravoslavnih groblja itd, itd, dali to spada u EU vrijednosti, ili je pederluk vazniji od prvog prava covjeka na sopstveni zivot ! Jednom zauvijek treba se odreci te dekadentne EU !!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online