Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 03.10.2012.
19:30
Danas A

Vlada Srbije ne zna za ukidanje šengena

U Vladi i Skupštini Srbije kažu da im nije poznato da bi "beli šengen“ zbog nezadovoljstva Nemaca mogao biti ugrožen, kako piše nemački Velt.

Nemačka preispituje bezvizni režim sa Srbijom
 

U Ambasadi Nemačke u Beogradu nisu želeli da za beogradski Danas komentarišu navode da postoji mogućnost da će ta država "preispitati bezvizni režim sa Srbijom i Makedonijom zbog velikog broja tražilaca azila“.

Kako je objavio nemački dnevni list Velt, takvu parlamentarnu inicijativu pokrenuo je šef Odbora za unutrašnju politiku Bundestaga i uticajni bavarski demohrišćanin Volfgang Bozbah.

Suzana Grubješić, potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evropske integracije, kaže za Danas "nema nikakvih zvaničnih informacija o tome“, ali da "smo dužni da problem azilanata s kojima se suočavaju neke države EU, poput Nemačke, sistematski rešavamo“.

Babić: Iznenađen sam medijskim navodima

Zoran Babić, predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije i poslanik SNS, ističe za Danas da je "iznenađen medijskim navodima da je ugrožen takozvani beli šengen, jer niko nije preneo nijednom predstavniku parlamenta da postoji mogućnost za preispitivanje bezviznog režima“.

"Ni predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović u svojim svakodnevnim kontaktima sa međunarodnim zvaničnicima nije čuo za to, a takvi navodi predstavljaju pokušaj skretanja pažnje javnosti sa značajnih tema kao što su borba protiv korupcije i unapređenje životnog standarda građana“, ocenjuje Babić.

"Zbog toga postoji državna Komisija za praćenje bezviznog režima, koju vodi MUP Srbije, i neophodno je stalno konsultovanje sa zemljama članicama Unije i sa Evropskom komisijom“, objašnjava Suzana Grubješić.

Prema rečima generala policije Nenada Banovića, načelnika Uprave granične policije i predsednika Komisije za praćenje bezviznog režima sa EU, "Berlin nije poslao nikakav signal o povećanju broja azilanata“.

"Mi smo 2011. dobili pohvale zbog napretka u tom domenu, a trend smanjenja zahteva za azil nastavljen je i u prvih pet meseci ove godine, dok će ostali meseci takođe biti analizirani“, objašnjava Banović za Danas.

Nenad Banović dodaje da "ne čudi podatak objavljen u nemačkom listu Velt da je u julu povećan broj zahteva za azil građana Srbije u Nemačku na 324 u odnosu na jun kada ih je bilo 199, jer je u pitanju letnja sezona, ali ti ljudi se po pravilu vrate u državu na jesen“.

Laslo Varga, potpredsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije i poslanik SVM, takođe ističe da "mu niko nije rekao za navodnu inicijativu nemačkog poslanika“.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.10.2012. 21:51
Још је страшније ако остану у Србији.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online