Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 03.10.2012.
13:35
Danas A

Tadićev čovek traži smenu predsednika Demokratske omladine

Predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke i prvi čovek Organizacionog odbora za novembarsku Izbornu skupštinu demokrata, Marko Đurišić, zatražio je pokretanje disciplinskog postupka protiv Balše Božovića, predsednika Demokratske omladine i šefa izbornog štaba Dragana Đilasa, saznaje Danas iz više izvora u DS-a.

Bitka u Krunskoj: Zaoštrava se borba u Demokratskoj stranci pred izbornu skupštinu
 

Kako je objašnjeno beogradskom dnevniku, Đurišić je, "u svoje lično ime" iskoristio pravo koje ima svaki član DS da zatraži postupak protiv drugog člana koji je, po njemu, prekršio Statut.

Đurišić je od Opštinskog odbora Stari grad zatražio "disciplinovanje" Božovića zbog toga što je u medijima pokušao da opovrgne njegove reči, odnosno na sebe preuzeo tumačenje rada i odluka organa stranke (Organizacionog odbora).

Prema rečima sagovornika Danasa, vest o "opomeni pred isključenje“ Božoviću je brzinom munje prostrujala kroz redove beogradskih demokrata. Đurišić je član (još neformalnog) izbornog štaba Borisa Tadića, pa je ovaj njegov postupak u DS protumačen kao udar na Dragana Đilasa, tako što bi se Božoviću "skresala krila".

Bitka za Beograd

Opštinski odbori DS s teritorije Beograda u periodu od 7. do 9. oktobra održaće svoje sednice na kojima će odlučivati koga će kandidovati za predsednika stranke, saznaje Danas iz izvora u tim odborima. Do tada će im, kako kažu, Tadić, Đilas i Branimir Kuzmanović predstavljati svoje programe po tačno utvrđenom rasporedu.

Danasovi izvori kažu da nije najjasnija pozadina poteza Borisa Tadića, koji je preksinoć iskoristio svoja ovlašćenja iz Statuta i stavio van snage odluku Gradskog odbora da svi opštinski odbori u prestonici u isto vreme odlučuju o kandidaturama za predsednika. Moguće je da Tadić iskazuje snagu u stranci i kupuje vreme za nastavak slabljenja Đilasovih pozicija, koje su se posle promotivnog skupa njegove struje u subotu u Kragujevcu činile nikad jače.

Sagovornici našeg lista kažu da je u odborima Savski venac, Stari grad i Zvezdara članstvo "potpuno podeljeno“ između Tadića i Đilasa, među Vračarcima uporište ima i Kuzmanović, dok su ostali uz gradonačelnika Beograda.

Ovaj mladi demokrata, koji je odnedavno i zamenik šefa poslaničke grupe DS u Skupštini Srbije, u nedelju, 30. septembra organizovao je sednicu Predsedništva DO na kojoj je podržana Đilasova kandidatura, mada joj nije prisustvovalo više članova bliskih Tadiću.

Danasovi sagovornici iz DS ne isključuju mogućnost i da predsednik DS Boris Tadić iskoristi svoja statutarna ovlašćenja i Božovića skloni s mesta predsednika omladine ili raspusti celo Predsedništvo DO.

Nišlije uz Đilasa, ali...

Tri od pet opštinskih odbora DS-a u Nišu podržalo je kandidaturu Dragana Đilasa za predsednika stranke, a među njima i onaj u centralnoj gradskoj opštini Medijana, koji je najveći opštinski odbor u jugoistočnoj Srbiji, saznaje Danas.

Izvori Danasa kažu da su Đilasa podržali i odbori u niškim opštinama Crveni krst i Niška banja, a „očekuje se da najkasnije do petka identične odluke donesu i odbori u opštinama Pantelej i Palilula“. Prema njihovim rečima, trebalo bi očekivati da bar devet od 11 odbora demokrata u Nišavskom okrugu podrži Đilasovu kandidaturu.

Ipak, izvori Danasa potvrdili su da među funkcionerima, kao i u članstvu DS u Nišu „postoje podele“ po pitanju ko bi trebalo da bude novi lider stranke, tako da „izvesnu podršku“ ima i Boris Tadić. Oni kažu da postoji nezadovoljstvo i zbog činjenice da među Đilasovim kandidatima za potpredsednike nema predstavnika Niša, već jugoistok Srbije "predstavlja" Dejan Nikolić iz Sokobanje.

Podmladak demokrata je prilično važan u susret 10. novembru i Izbornoj skupštini. Iz redova DO trebalo bi da bude 120-150 delegata, a u slučaju raspuštanja Predsedništva i postavljanja poverenika moguće je da bi ili omladina ostala bez predstavnika na Skupštini ili bi delegati DO bili pod Tadićevom kontrolom.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.10.2012. 13:58
A zasto li sam citao ovaj clanak /
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online